Russische Bruiloft: Familieriten En Moderne Tradities

Russische Bruiloft: Familieriten En Moderne Tradities
Russische Bruiloft: Familieriten En Moderne Tradities

Video: Russische Bruiloft: Familieriten En Moderne Tradities

Video: Russische Bruiloft: Familieriten En Moderne Tradities
Video: Sarah en Timo trouwen 2024, April
Anonim

Het oerhuwelijk is erg lang (meerdere dagen) en wordt gecompliceerd door talloze rituelen, zinnen en actieve karakters. De moderne huwelijksceremonie is veel eenvoudiger geworden, maar behoudt de echo's van de oude tradities.

Russische bruiloft: familieriten en moderne tradities
Russische bruiloft: familieriten en moderne tradities

Het matchmaking-ritueel dat aan de bruiloft voorafging, wordt nu heel vaak genegeerd. Het komt voor dat een jonge man de ouders van zijn uitverkorene komt bezoeken met geschenken en lekkernijen en om de hand van hun dochter vraagt. In zeldzame gevallen wordt een carnavalsrite van matchmaking gehouden, wanneer de koppelaar bij de bruidegom is. Ze verklaart dat "je goederen hebt, we hebben een koopman", houdt de bruid van de bruid vast (vertelt haar om op een vloerplank te lopen om haar stand te laten zien, munten van de vloer te verzamelen - om ijver te tonen) en de bruidegom regelt een bruiloft. In de regel wordt de rol van koppelaar uitgevoerd door een naast familielid van de familie van de bruidegom of bruid, of een toekomstige toastmeester.

Eerder, op een vrijgezellenfeest, klaagden vriendinnen, "rouwden" ze om een vriendin die een gratis bedrijf verliet. Nu is een vrijgezellenfeest een leuk "laatste" feest voor een ingetogen gezinsleven.

De ochtend van de trouwdag begint met de komst van de bruidegom. Tegen die tijd zou de bruid al gekleed moeten zijn in een trouwjurk. Versierd met bloemen en linten rijdt de "trouwtrein" (in de moderne interpretatie is het een colonne van auto's) naar het huis van haar verloofde. Bij de poort of ingang wordt hij begroet door zijn bruidsmeisjes en begint het losgeld.

Meestal is het losgeld een reeks taken die de bruidegom met succes moet voltooien of de overwinning met geld moet "verzilveren" en verder moet gaan. De hele weg naar de kamer waar de bruid wacht is een hindernisbaan, en alle taken zijn erop gericht om erachter te komen hoe goed de bruidegom zijn uitverkorene kent en hoeveel hij van haar houdt. Ondanks het succes van de bruidegom, mag hij niet uit de echte bruid worden gehaald - dan zal de bruidegom de bruid moeten zoeken of haar opnieuw moeten uitkopen.

In zeldzame gevallen wordt het losgeld betaald door de ouders van de bruid.

Dan is er een kleine buffettafel: de ouders van de bruid trakteren de gasten, en iedereen gaat naar de burgerlijke stand om te schilderen of naar de kerk voor een bruiloft. Vroeger werd het luiden van klokken beschouwd als een talisman tegen boze geesten, nu is het vervangen door signalen van de auto's van de huwelijksstoet. Na de ceremonie worden de pasgetrouwden die de straat op gaan begroet met een daverende ovatie en overladen met confetti, rozenblaadjes en rijst - een symbool van rijkdom en grote gezinnen.

Vanaf de burgerlijke stand draagt de bruidegom gewoonlijk de bruid in zijn armen, maar dit is een echo van een ander ritueel - de bruid in zijn armen het huis van de bruidegom binnenbrengen. Deze actie had een specifiek magisch doel - om de brownie te misleiden. Zodat de kabouter de bruid niet als een vreemde beschouwt, maar haar behandelt als een pasgeborene die in huis verscheen zonder de drempel te overschrijden. Nu is deze actie gewoon een versiering van de vakantie en een versluierde belofte van de echtgenoot om zijn vrouw zijn hele leven in zijn armen te dragen.

Dan gaan ze naar het "feest" - een plechtig banket. De pasgetrouwden worden hier begroet met een brood en een zoutvaatje: de bruid en bruidegom worden uitgenodigd om een hap brood te nemen - men gelooft dat degene die een groter stuk afbijt, de heer des huizes zal zijn.

Tijdens het feestelijke feest worden jongeren gefeliciteerd en krijgen ze geschenken. Het moderne overgangsritueel van de bruid van het huis van de ouders naar het huis van de bruidegom is de langzame dans van de bruid met haar vader, in het midden waarvan de vader het meisje aan de bruidegom overhandigt, en de dans gaat verder met hem.

Een vriend - een zeer actieve deelnemer aan het hele huwelijksfeest - wordt nu vervangen door "getuigen", de beste vriend (getuige) en het bruidsmeisje. Tijdens het feest worden de gasten vermaakt door een toastmeester of een gastheer die grappige wedstrijden organiseert.

Aanbevolen: