Wat Is Een "autoloze Dag" Voor Nederlanders?

Wat Is Een "autoloze Dag" Voor Nederlanders?
Wat Is Een "autoloze Dag" Voor Nederlanders?

Video: Wat Is Een "autoloze Dag" Voor Nederlanders?

Video: Wat Is Een
Video: Autoloze dag op bs Het Molenveld 2024, Mei
Anonim

Elk jaar op 22 september vieren veel landen World Car Free Day. Het motto was de slogan "Stad - ruimte voor mensen, ruimte voor leven". Deelnemers aan deze actie sluiten enkele straten af voor auto's, verlagen de kosten van het openbaar vervoer en houden openbare campagnes. Deze traditie begon in Nederland.

Wat
Wat

In Nederland vond al in 1972 de eerste zogenaamde Autovrije Dag of Wereld Autovrije Dag plaats. Er wordt aangenomen dat het idee werd ingediend door jeugdrebellen - hippies, groenen, anarchisten. Zoals je weet is Amsterdam sinds de jaren 60 hun officieuze hoofdstad geworden. Actieve jongeren protesteerden tegen de manier van leven, omwille van de consumptiepsychologie die de natuur vernietigt. Ze beschouwden de dominantie van machines als kwaadaardig.

Begin jaren zeventig waren er inderdaad twee auto's voor elke inwoner van Nederland. Er verschenen constant files in de straten van steden, de atmosfeer was vervuild. Jonge rebellen gingen de straat op met spandoeken, hielden bijeenkomsten en richtten milieugroeperingen op. Steeds meer mensen sloten zich aan bij de beweging. De autoriteiten werden gedwongen naar hun mening te luisteren. Bovendien is de brandstofcrisis begonnen.

De regering van het land begon in het weekend autovrije dagen uit te roepen. Toen waren er inrijverboden voor auto's in de hoofdstraten van Amsterdam. Toen begon het land speciale rijstroken voor fietsen aan te leggen. Hierdoor heeft Nederland vandaag de dag de meest ontwikkelde infrastructuur voor fietspaden en voetgangersgebieden.

Bewoners verplaatsen zich overal met tweewielige voertuigen, er zijn zelfs zogenaamde openbare fietsen, die iedereen kan huren op een van de vele parkeerplaatsen. In veel kleine steden is het over het algemeen verboden om auto's te betreden. Rijdend zijn er alleen taxichauffeurs, ambulancechauffeurs, politieagenten.

Geleidelijk aan werd het initiatief van de Nederlanders opgepikt in Europa, en daarna over de hele wereld. Inmiddels doen 1,5 duizend steden mee aan de actie. Op een Autoloze Dag stappen zo'n 100 miljoen mensen over op de fiets, skeeler of, in extreme gevallen, het openbaar vervoer. Het verkeer in het centrum wordt gestremd en vertegenwoordigers van de groenen maken op de fiets rondjes door de steden.

Aanbevolen: