Kerstmannen Uit Verschillende Landen: Befana, Segatsu-san, Olentzero En Anderen

Kerstmannen Uit Verschillende Landen: Befana, Segatsu-san, Olentzero En Anderen
Kerstmannen Uit Verschillende Landen: Befana, Segatsu-san, Olentzero En Anderen

Video: Kerstmannen Uit Verschillende Landen: Befana, Segatsu-san, Olentzero En Anderen

Video: Kerstmannen Uit Verschillende Landen: Befana, Segatsu-san, Olentzero En Anderen
Video: Alaken 2024, April
Anonim

Het symbool van het Russische nieuwjaar is de kerstman en zijn kleindochter Snegurochka, die elke winter onvermoeibaar geschenken aan kinderen bezorgen. Zijn collega, "kerstgrootvader", de kerstman, die door de nachtelijke hemel vliegt in een slee getrokken door magische herten, is niet minder beroemd. Maar de nieuwjaarstovenaars van andere landen zijn veel minder beroemd. Laten we er een paar leren kennen.

Kerstmannen uit verschillende landen: Befana, Segatsu-san, Olentzero en anderen
Kerstmannen uit verschillende landen: Befana, Segatsu-san, Olentzero en anderen

Frankrijk: Père Noel en Père Fuetard

Vertaald uit de Franse taal "Père Noel" betekent het "Vader van Kerstmis". Hij is het die met een mand met geschenken naar de kleine Fransman komt op zijn trouwe ezel. Hij baant zich een weg naar huis onder dekking van de nacht, door de schoorsteen - en stopt cadeautjes in sokken, schoenen en schoenen die voor de open haard zijn achtergelaten. En dan vertrekt hij. Pere Noel ziet eruit als een Amerikaanse kerstman - hetzelfde warme rood-witte pak, een pet met een pompon en een niet erg lange borstelige baard. Maar hij bezoekt alleen die jongens die zich vorig jaar goed gedroegen.

En grappenmakers en ondeugende mensen moeten wachten op het bezoek van de antipode van Per Noel. De sombere Per Fuetar, die komt om kinderen te zien die zich met Kerstmis hebben misdragen. Gekleed in een donkere mantel, met een zwarte baard "a la Karabas-Barabas". Achter zijn riem draagt hij een roede om stoute kinderen te straffen.

Italië: Befana

En in Italië, van 1 januari tot 6 januari, wachten kinderen niet op hun grootvader met geschenken, maar op een vrouwelijk personage - de oude vrouw Befana, vliegend over de grond op een knoestige bezem met een zak met geschenken op haar rug. Uiterlijk lijkt Befana erg op onze Baba Yaga, alleen is ze aardig.

Ze komt het huis binnen via de schoorsteen en stopt cadeautjes in de sokken die speciaal voor de open haard zijn achtergelaten. Maar niet alle kinderen zullen een zoete traktatie krijgen op oudejaarsavond, want de ongehoorzame een eerlijke heks zal nog een "prijs" hebben - kolen en as.

Er is ook zo'n legende: als een respectabel, voorbeeldig gezin in een appartement woont, zal Befana niet alleen geschenken aan kinderen geven, maar ook de vloer in huis schoonmaken als een soort geschenk voor volwassenen.

Nederland: Zwarte Pit

Zwarte Piet is een van de assistenten van Sinterklaas en een van zijn verantwoordelijkheden is het bezorgen van geschenken aan brave kinderen. De eigenaardigheid van deze held ligt in de kleur van zijn huid - zwart als de nacht. Historici zijn nog niet tot een definitieve conclusie gekomen waarom Zwarte Piet er zo uitziet - misschien is hij een schoorsteenveger met een besmeurd gezicht, misschien een voormalige demon die de kant van het goede koos, of misschien een Moorse slaaf die door de heilige werd bevrijd in het gevolg van Nicholas zijn.

Hoe het ook zij, de tovenaar met een donkere huidskleur heeft nogal wat te doen: hij heeft een speciaal boekje bij zich waarin zowel goede als slechte handelingen van kinderen zijn vastgelegd en kan, afhankelijk van de "eindbalans", laat het kind zonder een geschenk achter en zweep hem zelfs met een zweep …

Japan: Segatsu-san en Oji-san

Vertaald "Segatsu-san" betekent "Heer Nieuwjaar", en dit personage wordt vaak afgebeeld als een weldoorvoede oude man in een zachtblauwe kimono. Als ze de "grootvader" ontmoeten, bouwen de Japanners poorten van bamboestokken en pijnboomtakken in de buurt van hun huizen, of zetten ze dwergbomen op hun erf: dennen, pruimen of perziken. Ter gelegenheid van het bezoek van "Lord New Year" kleden kinderen zich in nieuwe kleding - men gelooft dat dit hen zal helpen om succesvol en gezond te zijn in het nieuwe jaar. Segatsu-san gaat van deur tot deur tijdens de week die door de Japanners "gouden" wordt genoemd en feliciteert iedereen met de vakantie. Dit is waar zijn taken eindigen, dus de taak van het geven van geschenken aan kinderen blijft bij de ouders.

Het is niet verwonderlijk dat nadat de Japanners de Kerstman hadden ontmoet, de "strakke" grootvader een jongere en meer exotische concurrent had voor het Land van de Rijzende Zon: Ozdi-san ("oom"). Hij kleedt zich in een traditioneel "Santa Claus"-kostuum en in zijn handen houdt hij een tas met de felbegeerde geschenken. En hierdoor wint het steeds meer aan populariteit onder Japanse kinderen.

Spanje: Olentzero

In Spanje geeft een personage genaamd Olentzero geschenken aan kinderen. Uiterlijk is hij heel anders dan de meeste kerstmannen: zijn baard is niet wit, maar zwart, hij is gekleed in de nationale kleding van zijn land - een gestreept, zelfgemaakt zwart en blauw shirt vastgebonden met een riem en een zwarte of bruine baret. Olenciaro heeft een fles wijn in zijn riem. Met cadeautjes sluipt hij niet door een vieze schoorsteen het huis binnen, maar gebruikt hij een originelere methode: hij laat kerstverrassingen achter op het balkon van het appartement. En de tovenaarskonijnen helpen hem daarbij.

Het verhaal van dit personage is een waar kerstverhaal. Volgens de legende is Olentzero een vondeling, een zekere fee vond een baby in het bos en gaf het aan een kinderloos gezin om op te voeden. De jongen groeide op, leerde speelgoed uit hout te snijden en na de dood van zijn ouders bleef hij in het bos wonen. En toen hij eenzaam werd, nam hij al het speelgoed dat hij had gemaakt en ging naar de stad, waar hij geschenken aan weeskinderen gaf. En dergelijke bezoeken zijn regelmatig geworden. Toen er eenmaal brand uitbrak in het huis waar de kinderen woonden, slaagde Olentzero erin om meerdere kinderen te redden, maar stierf tegelijkertijd. En toen verscheen er een fee, en als beloning voor de prestatie schonk ze Olentzero het eeuwige leven, zodat hij altijd speelgoed zou blijven maken en aan kinderen zou geven. Dat is wat hij elk jaar met Kerstmis doet.

Zweden: juli Tomten

In Zweden kijken kinderen reikhalzend uit naar een bezoek aan de "kerstkabouter" genaamd Jul Tomten. Hij reist door het land, vergezeld van zijn trouwe assistent - de sneeuwman Dusty, en laat geschenken achter voor de open haard. Niemand weet hoe hij eruitziet, omdat de kabouter voortdurend van uiterlijk en kleding verandert, waardoor hij onopgemerkt in de menigte kan blijven. De laatste tijd heeft hij echter steeds meer de voorkeur gegeven aan het traditionele rode pak in de stijl van de kerstman.

Na het einde van de levering van de geschenken, keert Yul Tomten terug naar zijn huis in het magische bos, waar kleine elfjes hem opwachten. Ze hebben trouwens hun eigen (en zeer belangrijke) rol: in kleine mijnen winnen ze goud, dat vervolgens wordt gebruikt voor kerstcadeaus en kerstboomversieringen.

Aanbevolen: