Hoe Wordt Wereldpoëziedag Gevierd?

Inhoudsopgave:

Hoe Wordt Wereldpoëziedag Gevierd?
Hoe Wordt Wereldpoëziedag Gevierd?

Video: Hoe Wordt Wereldpoëziedag Gevierd?

Video: Hoe Wordt Wereldpoëziedag Gevierd?
Video: World Poetry Day - Gedicht ‘Hoe het licht valt’ voor Utrecht Science Park 2024, Mei
Anonim

Bijna elke specialiteit heeft zijn eigen datum, die wordt gevierd als een professionele feestdag. Er zijn zulke data voor creatieve beroepen. Hoewel de specialiteit "dichter" als zodanig niet bestaat, hebben ze hun eigen feestdag en deze vindt plaats op 21 maart. De naam van deze feestdag is Wereldpoëziedag.

Hoe wordt Wereldpoëziedag gevierd?
Hoe wordt Wereldpoëziedag gevierd?

instructies:

Stap 1

Voor het eerst begonnen ze te praten over het creëren van een vakantie van dichters in de eerste helft van de 20e eeuw, en de Amerikaanse Tessa Webb werd de initiatiefnemer van het voorstel. De dichteres stelde voor om deze datum samen te laten vallen met de verjaardag van de beroemde filosoof en dichter Vergilius - 15 oktober. Al in 1951 werd deze dag niet alleen in veel staten gevierd, maar ook in andere landen, maar het werd in die tijd niet erkend als een wereld en officieel. Pas in 1999 werd op een reguliere UNESCO-conferentie besloten om een internationale feestdag in te stellen - Wereldpoëziedag. Dit moest de poëtische beweging nieuw leven inblazen. Voor het eerst werd de feestdag gevierd op 21 maart 2000 in Parijs, aangezien daar het hoofdkantoor van UNESCO is. De datum is niet toevallig gekozen: 21 maart is ook de dag van de lente-equinox, wat de vernieuwing van de natuur inhoudt, en dus creatieve inspiratie.

Stap 2

Over de hele wereld worden op deze dag literatuur- en poëzieavonden, ontmoetingen van dichters met lezers en het samenvatten van de resultaten van poëziewedstrijden gehouden. Kleine uitgeverijen die gespecialiseerd zijn in poëzie, aspirant-dichters, kunnen met de hulp van ervaren en gerenommeerde meesters naam maken. Op theaterpodia, in culturele centra, op grote boekenbeurzen en in andere culturele instellingen kun je luisteren naar de uitvoeringen van dichters, en dit is niet altijd een gewone lezing van poëzie. Moderne dichters kunnen zelfs genieten van liedjes met poëzie en muziek van hun eigen compositie. Na de gebeurtenissen delen creatieve mensen meestal hun toekomstplannen, bespreken hun eigen en andermans creativiteit, gedichten en delen ook hun ervaringen met elkaar. Al deze evenementen worden door verschillende media gedekt, wat niet alleen goed is voor de lezers, maar ook voor de uitgevers - reclame blijft de motor van de handel. Poëzie behoort nu niet tot de goedbetaalde creativiteit en daarom is het voor dichters en hun uitgevers erg moeilijk om door te breken.

Stap 3

In Rusland wordt de Dag van de Poëzie traditioneel gehouden op de podia van theaters. In Moskou is dit meestal het toneel van het Moscow Art Theatre en het Taganka Theatre. Andere massa-evenementen worden gehouden in het National Center for Contemporary Arts. De feestdag wordt niet alleen gevierd door gevestigde dichters en hun lezers, maar ook door arbeiders van uitgeverijen van literaire tijdschriften en kranten, studenten van filologische faculteiten en andere humanitaire gebieden, sommige gymnasiums en scholen. Bibliotheken en literaire kringen organiseren hun eigen feestdagen, en niet alleen de Dag van de Poëzie, maar ook een week, of zelfs een maand poëzie. De feestdag gewijd aan Wereldgedichtendag is een zeer belangrijke gebeurtenis in het leven van dichters, hun lezers en vooral moderne kinderen, die duidelijk geen bronnen van spirituele ontwikkeling hebben. Gedichten waren en blijven een manier van zelfrealisatie voor auteurs en een bron van inspiratie en antwoorden op belangrijke vragen voor lezers.

Aanbevolen: