Wanneer Is De Dalai Lama Jarig

Wanneer Is De Dalai Lama Jarig
Wanneer Is De Dalai Lama Jarig

Video: Wanneer Is De Dalai Lama Jarig

Video: Wanneer Is De Dalai Lama Jarig
Video: Рвзбор Rammstein - Dalai Lama 2024, Mei
Anonim

De verjaardag van de Dalai Lama is de enige boeddhistische feestdag die op de Europese kalender wordt gevierd. Op deze dag bidt elke volgeling van het Tibetaans boeddhisme ter ere van de 14e Dalai Lama, de huidige hogepriester van de Lamaïstische kerk.

Wanneer is de Dalai Lama jarig
Wanneer is de Dalai Lama jarig

De verjaardag van Zijne Heiligheid wordt gevierd op 6 juli. Het was op deze dag in 1935 dat Tenzin Gyatso werd geboren - een eenvoudige jongen uit een arm boerengezin, die later de leider van het Tibetaans boeddhisme en een uitstekend persoon werd.

Hij werd gekozen volgens het boeddhistische principe van reïncarnatie, waarbij de ziel van de overleden Dalai Lama wordt overgedragen aan een pasgeboren baby, waardoor hij al in zijn kindertijd uitgebreide kennis en vaardigheden heeft. Sinds de XIII Dalai Lama ooit merkte dat hij graag herboren zou willen worden in een mooi dorp genaamd Taktser, de toekomstige heerser, begon hij daar te kijken. Na de traditionele tests die een speciale groep lama's die naar het dorp kwamen voor alle kinderen organiseerde, werd de vierjarige Tenzin erkend als de persoon die de geest van de XIII Dalai Lama reïncarneerde. Hij werd uit zijn ouderlijk huis gehaald en een jaar later werd Tenzin Gyatso op de troon gezet en uitgeroepen door de XIV Dalai Lama.

Hij studeerde volgens het traditionele systeem van de beste mentoren die hem kennis bijbrachten in logica, Tibetaanse cultuur, geneeskunde, Sanskriet, filosofie, muziek, poëzie, astrologie, literatuur en dramatische kunsten. Toen slaagde hij op briljante wijze voor het examen voor 20.000 geleerde monniken en ontving de titel van doctor in de theologie.

Tijdens zijn regering deed de Dalai Lama veel voor zijn volk en wijdde hij zijn leven aan de strijd voor de vrede en welvaart van Tibet. Zijn beleid verwierp alle geweld, en hij pleitte altijd voor wederzijds begrip tussen volkeren van verschillende landen en religies.

Het is niet verwonderlijk dat hij op zijn verjaardag alleen vriendelijke woorden hoort van aanhangers van verschillende religies. Op deze feestdag worden gebeden voor de gezondheid, voorspoed en een lang leven van Zijne Heiligheid voorgelezen in de Lamaïstische tempels van het land, en miljoenen gewone mensen sturen hem hun beste wensen.

Aanbevolen: