Hoe Was De Ministeriële Dag Van Vrouwen In Japan

Hoe Was De Ministeriële Dag Van Vrouwen In Japan
Hoe Was De Ministeriële Dag Van Vrouwen In Japan

Video: Hoe Was De Ministeriële Dag Van Vrouwen In Japan

Video: Hoe Was De Ministeriële Dag Van Vrouwen In Japan
Video: Japan in 8K- 1 Hour Relaxing Aerial Film 2024, Mei
Anonim

In Japan zijn er, net als in ons land, een paar feestdagen die door het hele land worden gevierd, en er zijn ook een veel groter aantal weinig bekende professionele dagen. Zulke "kleine" feestdagen worden gevierd door kleine groepen mensen - van loodgieters tot vrouwelijke ministers. Deze laatste vierden midden in de zomer hun professionele dag in Japan.

Hoe was de ministeriële dag van vrouwen in Japan
Hoe was de ministeriële dag van vrouwen in Japan

Dag van vrouwelijke ministers in Japan is geen vrije dag, maar een professionele feestdag voor een extreem kleine kring van mensen. In de geschiedenis van dit land hebben er nooit een dozijn vrouwelijke ministers in de regering gezeten. Record in dit opzicht was het kabinet van de regering, onder leiding van premier Junichiro Koizumi van 2001 tot 2006. Toen hadden acht Japanse vrouwen redenen om deze dag op een bijzondere manier te vieren. Daarom worden er bij deze gelegenheid geen speciale vieringen, volksfeesten en officiële evenementen gehouden in het land van de rijzende zon. Het is juister om deze feestdag te beschouwen als een nieuwe traditie die is ontworpen om een gedenkwaardige datum in de geschiedenis van het land te behouden - de dag van de benoeming van de allereerste vrouwelijke minister in de Japanse regering.

Dat wil niet zeggen dat vrouwen in de vroegere geschiedenis van de eilandstaat helemaal niet tot de hoogste regeringsfunctionarissen behoorden. Er zijn minstens zeven keizerinnen bekend, van wie sommigen een herinnering hebben achtergelaten die duizenden jaren tot op de dag van vandaag heeft overleefd. De eerste vertegenwoordiger van het eerlijkere geslacht die een officieel standpunt innam in de regering van de moderne structuur van de staatsmacht in Japan, verscheen echter pas in 1960. Het was een periode van snelle ontwikkeling van het land en zijn re-integratie in de wereldgemeenschap na de nederlaag in de Tweede Wereldoorlog. Het was dit proces dat van grote invloed was op de werving van Nakayama Masa, de dochter van een Amerikaanse ondernemer, opgeleid in Japan en de Verenigde Staten, om in de regering te werken, die tegen die tijd lid was geworden van het lagerhuis van het Japanse parlement. Op 19 juli 1960 werd ze benoemd tot minister van Volksgezondheid en Welzijn in de regering van premier Hayato Ikeda. Ter herinnering aan deze gebeurtenis werd later de Dag van de Vrouwelijke Ministers ingesteld.

Sindsdien staan er in elke regering van het land gemiddeld twee Japanse vrouwen op de loonlijst van ministers. En in 2007 vond een gebeurtenis plaats die niet minder belangrijk was dan in 1960 - een vrouw, Yuriko Koike, werd de minister van Defensie in het land van de samoerai.

Aanbevolen: