Wanneer Is De Nationale Donordag In Rusland?

Inhoudsopgave:

Wanneer Is De Nationale Donordag In Rusland?
Wanneer Is De Nationale Donordag In Rusland?

Video: Wanneer Is De Nationale Donordag In Rusland?

Video: Wanneer Is De Nationale Donordag In Rusland?
Video: Wereld Bloeddonordag bij de mariniers in Doorn [RTV Utrecht] 2024, April
Anonim

Bloeddonoren zijn maatschappelijk verantwoordelijke mensen die begrijpen dat hun bloed of plasma het leven van een ander kan redden. Bovendien hebben ze in Rusland hun eigen "professionele feestdag" - Nationale Donordag.

Wanneer is de Nationale Donordag in Rusland?
Wanneer is de Nationale Donordag in Rusland?

Nationale Donordag in de Russische Federatie wordt jaarlijks gevierd op een vaste datum - 20 april.

Donordag geschiedenis

De geschiedenis van deze gedenkwaardige datum is logisch verbonden met de uitvoering van de eerste bloedtransfusie die in Rusland werd uitgevoerd, toen gedoneerd bloed werd gebruikt als materiaal voor deze medische interventie. Dit gebeurde precies op 20 april 1832 in de stad aan de Neva - St. Petersburg. Op die dag had een van de patiënten van de plaatselijke kraamafdeling een zware bevalling, gepaard gaande met hevige bloedingen, die het leven van de jonge moeder bedreigden.

Als gevolg hiervan besloot de jonge verloskundige-gynaecoloog Andrei Martynovich Wolf een procedure uit te voeren die op dat moment nieuw was voor het land, nadat hij een bloedtransfusie aan haar had uitgevoerd om het uitgebreide bloedverlies te compenseren. Het bloed van haar man werd als donormateriaal afgenomen. Het resultaat was dat de gezamenlijke inspanningen van de medische staf van het ziekenhuis onder de competente leiding van Wolf tot een positief resultaat leidden: de procedure was succesvol en de patiënt herstelde snel.

Het is opmerkelijk dat ze in andere landen van de wereld nog een feestdag vieren met een vergelijkbare betekenis, Werelddonordag, die op 14 juni valt. Deze datum wordt bepaald in overeenstemming met de geboortedag van de Oostenrijkse arts Karl Landsteiner, die een enorme bijdrage heeft geleverd aan het bloedtransfusiesysteem door tijdens deze medische procedure het bestaan van bloedgroepen te ontdekken en te werken aan de kwestie van hun compatibiliteit.

Bloeddonatie in Rusland

In Rusland kan elke burger van het land, wiens leeftijd al 18 jaar is, maar niet meer dan 60 jaar oud, donor worden van bloed of zijn componenten, waarvan plasma een van de meest waardevolle is. Tegelijkertijd mag hij natuurlijk geen medische contra-indicaties hebben voor het geven van bloed, die als gevolg van transfusie zijn eigen gezondheid of de gezondheid van een potentiële ontvanger kunnen schaden.

Algemene contra-indicaties waarbij een persoon niet als donor kan optreden, zelfs als hij in alle andere opzichten absoluut gezond is, zijn onder meer een gewicht van minder dan 50 kilogram, een lichaamstemperatuur op het moment van levering hoger dan 37 ° C, een hartslag buiten het bereik van 50 tot 100 slagen per minuut, systolische ("hoge") druk buiten het bereik van 90 tot 160 mmHg, diastolische ("lage") druk buiten het bereik van 60 tot 100 mmHg.

Bovendien moet er rekening mee worden gehouden dat zelfs als een potentiële donor alles in orde heeft met de vermelde indicatoren, hij de procedure kan worden geweigerd vanwege de aanwezigheid van een aantal permanente of tijdelijke contra-indicaties. Dus 19 hoofdgroepen van ziekten worden geclassificeerd als permanente contra-indicaties en 8 groepen van episodische aandoeningen, waaronder bijvoorbeeld alcoholgebruik, zijn tijdelijke contra-indicaties.

Aanbevolen: