Wat Te Doen Bij Driekoningen

Wat Te Doen Bij Driekoningen
Wat Te Doen Bij Driekoningen

Video: Wat Te Doen Bij Driekoningen

Video: Wat Te Doen Bij Driekoningen
Video: Wie waren de drie koningen? 2024, April
Anonim

Het feest van de Driekoningen van de Heer in de orthodoxe traditie beëindigt de kersttijd. Het wordt gevierd volgens de moderne kalender op 19 januari. Talloze overtuigingen en tradities worden geassocieerd met deze feestdag, waarvan vele dateren uit heidense tijden.

Wat te doen bij Driekoningen
Wat te doen bij Driekoningen

De viering begint op 18 januari, wanneer alle orthodoxe christenen Driekoningenavond vieren. De familie verzamelt zich aan tafel. Er worden alleen magere gerechten bereid. Een van de belangrijkste is kutia, gemaakt van rijst, honing en rozijnen.

In de orthodoxe traditie waren ooit twee feestdagen verdeeld - Driekoningen en Doop zelf, die vervolgens samensmolten tot één. Een van de belangrijkste feestelijke riten is de zegening van water. Eigenlijk gaat de feestdag terug tot de doopceremonie die Johannes de Doper op het kindje Jezus verrichtte. Daarom wordt aangenomen dat Epiphany-water speciale eigenschappen heeft. Het is geen toeval dat op Driekoningen massa's mensen naar orthodoxe kerken gaan voor wijwater. Er wordt echter aangenomen dat het meest voorkomende water dat deze nacht uit een put wordt gehaald, ook geneeskrachtig is. Er wordt aangenomen dat doopwater wonden kan helen.

Als u thuiskomt van de kerk, overhandigt u het vat met wijwater aan de eigenaar van het huis. Hij moet een paar slokjes nemen en het water op zijn beurt aan alle leden van het huishouden doorgeven. Als je alle orthodoxe rituelen in acht neemt, moet je een gewijde wilgentak achter het pictogram houden. Dompel het in heilig water en besprenkel elke hoek van je huis. Er zal altijd orde en welvaart zijn. Woon je in een landhuis, strooi dan zeker de bijgebouwen.

In sommige dorpen geloofde men dat als je een paar druppels Epiphany-water in een put giet, er altijd vers water in zal zijn. Daarom kun je zo'n ceremonie uitvoeren. In dit geval moet er echter voor worden gezorgd dat niemand tot de ochtend water uit deze put haalt. Nadat je alle noodzakelijke rituelen hebt voltooid, plaats je het vat met wijwater op het pictogram.

Een van de belangrijkste rituelen van Driekoningen is het baden in Jordanië. Het is beter om dit in een verlicht gat te doen. Priesters van een nabijgelegen tempel waarschuwen de bevolking in de regel vooraf waar de Jordaan zal zijn. Vergeet niet om een badstof handdoek en warme, droge kleding mee te nemen.

Veel overtuigingen worden geassocieerd met de doop. Het is bijvoorbeeld algemeen aanvaard dat op deze nacht alle boze geesten op de grond lopen, dus je moet voorzichtig zijn. Driekoningen waarzeggerij voor de verloofde is het meest nauwkeurig. Er zijn veel waarzeggerij. Vroeger werden sommigen van hen van generatie op generatie doorgegeven. Zo waren de liedjes, waaronder de ringen met water uit de schotel werden gehaald, bekend bij alle meisjes van het dorp en wisten ze ze te interpreteren. In moderne dorpen en steden is de traditie van het zingen van sublieme liederen al lang verdwenen, maar er bestaan ook andere waarzeggerij. De meest voorkomende zijn waarzeggerij op was en op verbrand papier, wanneer ze hun lot bepalen door de figuur verkregen in het vat of door de schaduw op de muur. Je kunt je pantoffel gooien. Als ze haar teen van het huis afwendt, zal het meisje binnenkort trouwen, als ze naar het huis gaat, zal ze nog minstens een jaar in meisjes zitten.

Er is een geloof dat als een baby wordt gedoopt bij de doop van de Heer, hij nog lang en gelukkig zal leven. Paren die op deze feestdag zijn getrouwd, leven in liefde en harmonie.

Aanbevolen: