Hoe Orthodoxe Kerst Te Vieren?

Inhoudsopgave:

Hoe Orthodoxe Kerst Te Vieren?
Hoe Orthodoxe Kerst Te Vieren?

Video: Hoe Orthodoxe Kerst Te Vieren?

Video: Hoe Orthodoxe Kerst Te Vieren?
Video: Jumbo - Samen vieren we kerst 2024, April
Anonim

Een van de belangrijkste en meest plechtige orthodoxe feestdagen is de geboorte van Christus. Op 6 januari begint om middernacht een plechtige dienst in orthodoxe kerken. En op 7 januari is het gebruikelijk om vrienden en familie te feliciteren met deze heldere vakantie.

Hoe orthodoxe kerst te vieren?
Hoe orthodoxe kerst te vieren?

Het is nodig

Wit tafelkleed, hooi, kaarsen, rituele kutia (of sochivo)

instructies:

Stap 1

Op kerstavond is kerstavond, volgens de orthodoxe traditie, het strengste vasten. Op deze dag is het gebruikelijk om ofwel helemaal geen voedsel te eten, ofwel de hele dag ritueel voedsel te eten, dat sochivo wordt genoemd (vandaar de naam kerstavond). Eten op deze dag kan niet worden ingenomen tot de eerste ster. Als je je niet aan strikte orthodoxe regels houdt, kun je natuurlijk op kerstavond eten. Het feest begint bij het vallen van de avond. De eettafel is bestrooid met hooi, het tafelkleed moet er wit op liggen.

Stap 2

Met het invallen van de schemering, wanneer de eerste ster oplicht, ga je met het hele gezin aan tafel zitten en wens je elkaar het allerbeste. Het avonddiner aan de vooravond van de vakantie wordt traditioneel in stilte gehouden. De tafel moet mager zijn - sochivo (pap gemaakt van verschillende granen, gekruid met plantaardige olie), compote, gebakken vis. Volgens een oude traditie werden met het intreden van de duisternis kaarsen in huizen aangestoken en voor de ramen geplaatst.

Stap 3

Maar de volgende ochtend, eigenlijk op Kerstmis zelf, een rijke en gevarieerde tafel dekken. De post is tenslotte voorbij, nu kun je jezelf niets meer weigeren. Er wordt aangenomen dat hoe mooier en rijker de kersttafel, hoe succesvoller het volgende jaar voor het gezin zal zijn. Traditioneel wordt deze dag geserveerd: gebakken gevogelte, pannenkoeken, gelei, sbiten, honingkoeken, verschillende huisgemaakte augurken en gerookt vlees.

Aanbevolen: