Hoe Is De Kerstman Verschenen?

Inhoudsopgave:

Hoe Is De Kerstman Verschenen?
Hoe Is De Kerstman Verschenen?

Video: Hoe Is De Kerstman Verschenen?

Video: Hoe Is De Kerstman Verschenen?
Video: Wie is de kerstman? 2024, April
Anonim

Er is een versie dat de Russische kerstman een naaste verwant is van de Amerikaanse kerstman en, net als hij, zijn voorouders traceert van Sinterklaas. De Kerstman heeft echter nationale wortels die terug te vinden zijn in het Slavische heidendom.

Hoe is de Kerstman verschenen?
Hoe is de Kerstman verschenen?

instructies:

Stap 1

Onder de Oost-Slaven werd Frost beschouwd als de god-meester van de winterkou. Er werd gezegd dat zijn ouders de godin van de dood Morana en de "veegod" (en ook de heerser van het koninkrijk van de doden) Veles waren. Vaak werd hij geïdentificeerd met andere Slavische goden - Pozvizd, Zimnik en Korochun. De Slaven stelden zich hem voor als een kleine oude man met een lange grijze baard. In de winter zwierf hij de wereld rond, tikkend met zijn toverstaf. Van zijn kloppende, knetterende vorst bevroor het oppervlak van rivieren, meren en beken.

Stap 2

Na de aanneming van het christendom probeerde de kerk, in een poging de overblijfselen van het heidendom te vernietigen, op alle mogelijke manieren de heidense goden te denigreren. Daarom is Frost veranderd in een kwaadaardige en wrede godheid, die de kou en sneeuwstormen aanvoert en mensen genadeloos bevriest. Soortgelijke ideeën werden weerspiegeld in Nekrasov's gedicht "Frost - Red Nose", waar "Frost-voivode" in het bos een vroege weduwe, een jonge boerin, doodvroor en haar jonge kinderen als wezen achterliet.

Stap 3

Het beeld van een strikte, maar eerlijke kerstman verscheen in de Russische literatuur in 1840, toen Vladimir Odoevsky's verzameling "The Tales of Uncle Irenaeus" werd gepubliceerd, waarin ook het sprookje "Frost Ivanovich" was opgenomen. Toegegeven, de actie daarin vindt plaats in de lente, en niet in de winter, en de hoofdpersoon heeft niets te maken met het nieuwe jaar en de kerstvakantie. Volgens de plot lijkt het sprookje van Odoevsky op de "Lady Snowstorm" van de gebroeders Grimm, alleen wordt het vrouwelijke winterpersonage hier vervangen door het mannelijke.

Stap 4

Moroz Ivanovich woont in een ijspaleis, de weg ernaartoe loopt door een put. De oude man test de meisjes die bij hem zijn gekomen en dwingt ze om huishoudelijk werk te doen. De ijverige naaister Moroz Ivanovich reikt zilveren patches uit en geeft de luiaard een grote diamant en een zilveren staaf, die slechts stukjes ijs blijken te zijn. De bekende naam Santa Claus werd voor het eerst gehoord in 1912, in het gedicht van Maria Pozharova "The Conjuration of Winter".

Stap 5

De kerstman verscheen voor het eerst als een kerstpersonage in 1910, maar kreeg niet veel populariteit. Hij werd pas een traditioneel nieuwjaarspersonage in de tweede helft van de jaren '30, toen in de USSR kerstbomen voor kinderen werden gehouden. Gaandeweg kreeg ook zijn uiterlijk vorm - een lange grijze baard, een rode of blauwe bontjas tot aan zijn hielen, een riem met een brede sjerp, een hoge hoed, wanten en vilten laarzen. De kerstman houdt een staf en een tas met geschenken vast. Hij rijdt meestal op een slee getrokken door drie paarden. Even later kreeg mijn grootvader ook een kleindochter - de mooie Snow Maiden.

Aanbevolen: