Nieuwjaarstradities Van Scandinavië

Nieuwjaarstradities Van Scandinavië
Nieuwjaarstradities Van Scandinavië

Video: Nieuwjaarstradities Van Scandinavië

Video: Nieuwjaarstradities Van Scandinavië
Video: Hier worden al drie avonden auto's in brand gestoken 2024, Maart
Anonim

Elk land ter wereld heeft zijn eigen tradities en gebruiken die relevant zijn voor het vieren van het nieuwe jaar. De Scandinavische landen zijn geen uitzondering, waar in de winter overal een speciale feeststemming voelbaar is.

Scandinavische nieuwjaarstradities
Scandinavische nieuwjaarstradities

De meeste interessante nieuwjaarstradities hebben zich verzameld in Zweden. In dit Scandinavische land is het nieuwe jaar een feest van vuur, ze beginnen zich er sinds eind oktober op voor te bereiden. Op oudejaarsavond, op de feestdag zelf en een paar dagen daarna proberen de Zweden meer licht in hun leven te brengen.

Veel slingers en kaarsen worden aangestoken in de kamer waar een elegante kerstboom staat; ze proberen de verlichting hier zelfs 's nachts niet te doven. Gevels van huizen, straatverlichting, etalages en bomen zijn versierd met extra felle verlichting.

Een verplichte nieuwjaarstraditie in Zweden is de keuze van de koningin van het licht, die Lucia wordt genoemd. Lucia voor de Zweden is een godheid van het licht, betuttelend voor de haard, dieren en kinderen. Zij is het die gewoonlijk cadeautjes voor kinderen brengt op een feestelijke avond, zoals ze in Zweedse legendes zeggen. Lucia ziet eruit als een lieftallig jong meisje, gekleed in witte gewaden. Op haar hoofd is een kroon gemaakt van kaarsen die branden met warm vuur.

Ondanks het feit dat het Lucia is die geassocieerd wordt met geschenken, heeft Zweden ook zijn eigen analoog van de Kerstman (Santa Claus). Zijn naam is Yultomten. Uiterlijk ziet hij eruit als een grappige kabouter in warme rode kleding. Traditioneel wordt voor Yultomten aromatische rijstepap bereid, waarbij royaal amandelen, olie, rozijnen en honing worden toegevoegd. De pap moet onder de boom of op de stoep worden achtergelaten.

Een andere leuke Zweedse nieuwjaarstraditie is crock-breaking. Kopjes, borden, schotels en glazen worden tegen de drempel van het huis, tegen de deurkozijnen, gesmeten. De Zweden geloven dat zo'n oude ritus welvaart en welvaart naar het huis zal trekken, beschermen tegen problemen en ziekten. Als in het verre verleden alle gezinsleden borden aan het breken waren, dan voeren in moderne Zweedse steden alleen kinderen zo'n missie uit. Voor goed geslagen gerechten en oprechte goede wensen krijgen kinderen zoete lekkernijen van volwassenen.

Als in Zweden het nieuwe jaar vooral wordt gevierd in grote en lawaaierige bedrijven, dan wordt deze wintervakantie in Noorwegen traditioneel als een familievakantie beschouwd. In dit Scandinavische land is het gebruikelijk om op de avond van 31 december samen te komen aan een rijke en elegante tafel. En alle feestelijke dagen moeten traditioneel worden doorgebracht in het gezelschap van familieleden.

In Noorwegen is het gebruikelijk om peperkoekhuisjes onder de boom te zetten. Onder de takken van de nieuwjaarsboom, bestemd voor een schepsel genaamd Yulenissen, liggen ook verschillende extra lekkernijen en kleine geschenken. Yulenissen is een analoog van de kerstman, de kerstman, die in Noorwegen woont. Vreemd genoeg, maar visueel lijkt hij erg op de kabouter uit Zweden.

Een verplichte traditie voor het nieuwe jaar in Noorwegen is de bereiding van glühwein, bier en andere winterdranken. Op de feesttafel staan onder andere magere haverkoeken, geurige krokante wafels en pittige koekjes. Het is gebruikelijk om een paar weken voor het feest koekjes te bakken en deze in kleine blikken dozen te bewaren die door het hele huis staan.

Onder de Deense nieuwjaarstradities valt het ritueel van het versieren van een kerstboom voor de vakantie op. Een interessant feit: voor het eerst was het een kerstboom voor het nieuwe jaar in Scandinavië die in de 19e eeuw was aangekleed. En het gebeurde in Denemarken. Vroeger was het in de Scandinavische noordelijke landen gebruikelijk om iepen, lijsterbes en eiken te versieren voor de vakantie.

In Denemarken worden kunstmatige en echte kaarsen noodzakelijkerwijs op de kerstboom bevestigd. Een dergelijke decoratie is een eerbetoon aan oude tradities. In de oudheid vereerden de Scandinaviërs bomen erg, ze respecteerden en eerden ze. In de wintermaanden was het gebruikelijk om brandende kaarsen en fakkels naar de bomen te brengen, en van voedselgeschenken om cake gemaakt van havermout op de grond te laten liggen.

Onder het speelgoed aan de Deense boom bevinden zich ook rode harten van stof of papier, havermoutkoekjes, zoete snoepjes met noten en decoratief speelgoed in de vorm van broodjes, koekjes, broodjes, bagels.

Ook in Denemarken is het gebruikelijk om het nieuwe jaar vrolijk, vrolijk en luidruchtig te vieren. Het idee van een lichtfestival, populair in Zweden, is ook relevant voor de Denen. Daarom moet je op oudejaarsavond vuurwerk afsteken, vuurwerk opblazen en een groot aantal kaarsen branden.

Aanbevolen: