Traditionele Kerstgerechten Uit Scandinavië

Inhoudsopgave:

Traditionele Kerstgerechten Uit Scandinavië
Traditionele Kerstgerechten Uit Scandinavië

Video: Traditionele Kerstgerechten Uit Scandinavië

Video: Traditionele Kerstgerechten Uit Scandinavië
Video: Museum u0026 Steam train Hoorn-Medemblik tour with a Happy music 2024, April
Anonim

Kerst is in elk Scandinavisch land onmisbaar zonder heerlijke, hartige of zoete gerechten. Traditionele lekkernijen in Denemarken, Noorwegen en Zweden verschillen enigszins van elkaar. Maar ze zijn allemaal een integraal onderdeel van een speciale feestelijke sfeer.

Kersttraktaties in Scandinavië
Kersttraktaties in Scandinavië

Zoete lekkernijen en desserts in Scandinavische landen met Kerstmis zijn voornamelijk zelfgemaakte taarten. Zelfgemaakte taarten, knapperige honing- en vanillewafels, borden met peperkoekkoekjes en peperkoek staan zeker op de kersttafel. Tot de lekkernijen voor Kerstmis in Scandinavië behoren chocolade- en vanillestokbroodjes en een verscheidenheid aan broodjes met rozijnen en ander gedroogd fruit en noten.

De klassieke vormen van kerstkoekjes en -koekjes in Scandinavië: een sterretje, een hart, een visgraat, een man, een vogel, een paard, een schaap, een geit, een sneeuwvlok, een huis. Dergelijke lekkernijen worden meestal aangevuld met gekleurde hagelslag, room en andere smakelijke decoraties.

Kerstmis in Scandinavië is niet compleet zonder marsepeinvarkens, die meestal in kerstwinkels worden verkocht.

Traditioneel Deens eten voor Kerstmis

Kerstmis in Denemarken is niet compleet zonder een bijgerecht zoals ingemaakte rode kool. Het kan zowel zuur van smaak als zoet zijn.

Tot de hartige gerechten op de kersttafel in Denemarken behoren gebakken eend met appels of pruimen, gebakken varkensvlees met verschillende aromatische kruiden en sauzen, vistraktaties, vooral gezouten haring.

De hoofdgerechten met kerst in Deense steden zijn verschillende groentesalades, gebakken aardappelen in karamelsaus, rijstepap met amandelen en vanille of room, roggebrood.

Traditionele kerstsnoepjes in Denemarken zijn, naast zelfgemaakt gebak, chocolaatjes, maar ook noga- en karamelsnoepjes.

Onder de dranken in Denemarken voor Kerstmis zijn aromatische koffie, glühwein, fris licht bier, verschillende zoete likeuren en wijnen, en aquavit in trek.

Zweeds kersteten

Klassieke visgerechten zijn erg populair in Zweden met kerst. Op de feesttafel staan lekkernijen met haring, zalm, forel. Er worden salades van gemaakt, vis wordt gemarineerd en gebakken, geserveerd met een verscheidenheid aan sauzen, jus en smaakmakers. Een traditioneel kerstgerecht in Zweden is plakjes lichtgezouten zalm met dille en andere kruiden.

Een wintervakantie in Zweden is niet compleet zonder vleesgerechten. Meestal worden met Kerstmis gehaktballen bereid, die worden geserveerd met aardappelen, varkensworst, kerstham met een geurige pikante saus.

Traditionele kerstdranken in Zweden zijn glogg, glühwein, light bier met zoete siropen, koffie en zure thee, koude wijn met kruiden (kruidnagel en kaneel).

Net als in Denemarken is het in Zweden gebruikelijk om met Kerstmis melkrijstpap te eten met toevoeging van amandelen, room, honing en rozijnen.

Kersttraktaties in Noorwegen

De Noorse kersttafel is niet compleet zonder gedroogde vis bereid volgens een speciaal geheim recept. Meestal kiezen Noren voor kabeljauw, zalm of forel.

Lamsvlees, gelei, omeletten met eieren worden in Noorse steden altijd voor Kerstmis bereid. De vakantie is niet compleet zonder gebakken kalkoen met toevoeging van verschillende aromatische sauzen.

Een van de traditionele kerstgerechten in Noorwegen is ribbe. Het is gemaakt van varkensvlees. De traktatie wordt gecombineerd met kool, aardappelen, gehaktballen en zelfgemaakte worstjes.

Zelfgemaakte ham is een veelvoorkomend koud gerecht in Noorwegen voor Kerstmis. Groentepuree gemaakt van koolraap of raap wordt er vaak als bijgerecht bij geserveerd.

Zoet gebak, romige en bessendesserts, zelfgemaakte wijnen en bieren dragen allemaal bij aan de smaak van Kerstmis in Noorwegen.

Aanbevolen: