Finse Kerst- En Nieuwjaarstradities

Finse Kerst- En Nieuwjaarstradities
Finse Kerst- En Nieuwjaarstradities

Video: Finse Kerst- En Nieuwjaarstradities

Video: Finse Kerst- En Nieuwjaarstradities
Video: Kresneti. Echte oorsprong van kerstfeest. Twalfoe Lo (22) 2024, April
Anonim

De belangrijkste wintervakantie voor Finnen is natuurlijk Kerstmis. Geleidelijk aan gaat de kerstviering over in het nieuwe jaar. Hoewel het nieuwe jaar in Finland niet zo'n belangrijke feestdag is, worden er ook enkele tradities aan verbonden.

Kerstmis en Nieuwjaar in Finland
Kerstmis en Nieuwjaar in Finland

Een paar dagen voor Kerstmis beginnen in Finland bedrijfsevenementen en feesten. Op dit moment is het gebruikelijk om familieleden, vrienden en kennissen te ontmoeten. Traditionele pre-kerstbijeenkomsten gaan gepaard met verschillende leuke spelletjes, wedstrijden en natuurlijk heerlijke traktaties.

Een van de verbazingwekkende en misschien wel unieke kersttradities in Finland is de begraafplaats die je op kerstavond niet mag missen. Finnen steken kaarsen aan op de graven van familieleden en vrienden. Ze proberen het vuur zowel overdag als 's nachts in stand te houden. Je kunt kaarsen op de begraafplaats zetten, niet alleen voor Kerstmis, maar ook tijdens alle daaropvolgende feestdagen.

Kerst kaarsen
Kerst kaarsen

De traditionele decoratie van de Finse kersttafel is een verse raap. Het wordt niet gegeten. De raap wordt goed gewassen, schoongemaakt en dan maken ze er een zaklamp van, enigszins vergelijkbaar met een Halloween-pompoenlantaarn. Een kunstmatige of echte kaars wordt in de raap geplaatst.

Kerstvieringen in Finland zijn niet compleet zonder naar de sauna te gaan. Zoals in Rusland, volgens de traditie, gaan ze voor het nieuwe jaar naar het badhuis, dus in Finse steden gaan ze naar de sauna's. Finnen geloven dat het nodig is om het nieuwe jaar in alle opzichten schoon in te gaan. Al het vuil wordt in de sauna "vernietigd", inclusief het negatieve dat zich gedurende het jaar heeft opgehoopt.

Met kerst en oud en nieuw proberen ze wat droog stro op de stoelen aan de feesttafel en onder het tafelkleed te leggen. Dit is een oude traditie die de mensen in Finland proberen niet te doorbreken. Er wordt aangenomen dat stro beschermt tegen boze en onreine geesten, geluk en voorspoed aantrekt. De afwezigheid van stro in huis tijdens de kerst- en nieuwjaarsvakantie belooft problemen en tegenslagen in het komende jaar.

Op kerstavond en kerst gaan veel Finnen naar de huizen van hun vrienden en kennissen om traditionele winterliederen te zingen. Deze rite wordt Tapaninpaiva genoemd. Tegelijkertijd is het volgens de traditie noodzakelijk om je in een soort kostuum te kleden. De hele actie doet sterk denken aan de kerstliederen die de Russen kennen.

In Finland is het gebruikelijk om met Kerstmis een strogeit te verbranden. En op oudejaarsavond op de binnenplaatsen van huizen, in de straten van de stad, worden vaten met teer in brand gestoken. De Finnen geloven dat alle moeilijkheden en problemen die de mensen het afgelopen jaar zijn overkomen, samen met de teer zullen afbranden. Op oudejaarsavond steken ze ook traditioneel meer lichtjes, kaarsen, vuurwerk en exploderen ze gekleurd vuurwerk.

Traditioneel worden zowel Kerstmis als Nieuwjaar thuis gevierd, met familie en vrienden. Het is echter de laatste jaren op oudejaarsavond dat traditie vaak wordt geschonden, aangezien er op een feestelijke nacht in steden uitgaansgelegenheden, restaurants en clubs zijn met een thematisch showprogramma.

Vreemd genoeg is het in Finland niet gebruikelijk om meer alcoholische dranken te drinken met Kerstmis of Nieuwjaar. Klassieke alcoholische dranken, bijvoorbeeld glühwein en licht, niet erg sterk bier, zijn aanwezig op vakantietafels, maar de Finnen streven er niet naar om Kerstmis of Nieuwjaar in een absoluut bedwelmde staat te vieren.

Na oudejaarsavond hebben Finnen nog maar één dag om bij te komen. De werkdagen in Finland beginnen op 2 januari.

Aanbevolen: