Waarom Is De Kerstboom Versierd Met Ballen

Inhoudsopgave:

Waarom Is De Kerstboom Versierd Met Ballen
Waarom Is De Kerstboom Versierd Met Ballen

Video: Waarom Is De Kerstboom Versierd Met Ballen

Video: Waarom Is De Kerstboom Versierd Met Ballen
Video: Waarom vieren we kerst? | Het Klokhuis 2024, Mei
Anonim

Op kerstbomen vind je verschillende soorten speelgoed: ijspegels, sneeuwvlokken, kunstfruit, sterren en nog veel meer. De meest populaire decoraties zijn ballen van verschillende maten en kleuren. Maar waar komt de traditie om de kerstboom met ballen te versieren vandaan? Heeft dit speelgoed een geheime betekenis?

Waarom is de kerstboom versierd met ballen
Waarom is de kerstboom versierd met ballen

Het versieren van een kerstboom is een nauwgezette taak die een creatieve aanpak vereist. Het is immers noodzakelijk om je favoriete speelgoed op de pluizige takken te plaatsen, zodat ze met elkaar combineren zodat de feestelijke boom er niet onhandig uitziet.

Nu zijn er veel verschillende nieuwjaarsspeeltjes. Ze zijn gemaakt van verschillende materialen, waardoor ze verschillende vormen en silhouetten hebben. Tot op de dag van vandaag blijven ballen een van de meest populaire soorten kerstboomversieringen. Kerstballen zijn er in verschillende maten en kleuren, met of zonder patronen, glanzend en mat. Ze zijn niet alleen gemaakt van glas, maar ook van plastic of zelfs hout. Niet iedereen weet echter waar de traditie van het ophangen van ballen aan vuren takken vandaan komt. Er zijn verschillende verklaringen voor dit fenomeen: historisch, magisch en esoterisch.

Beeld
Beeld

Waarom ballen aan de boom worden gehangen: een historisch standpunt

In de oudheid werden kerst-/nieuwjaarsbomen versierd met iets eetbaars. Snoep, peperkoek, noten, fruit, bessen werden gebruikt. De eerste hoofdversieringen waren appels. Ze symboliseerden de zeer bijbelse verboden vrucht die Adam en Eva proefden. Deze traditie is ontstaan in Europa.

In een van de magere jaren kon niet de hele Europese bevolking het zich veroorloven om een feestelijke boom met appels te versieren. Glasmakers uit verschillende landen hebben glazen appels gemaakt als decoratie. Ze waren transparant, met dichte muren. Van binnen waren deze appelballen hol. Deze innovatie sloeg om verschillende redenen snel aan. Ten eerste reflecteerden de glazen bollen het licht van de kaarsen, wat voor een bijzondere feestelijke sfeer zorgde. Ten tweede verslechterden ronde kerstboomversieringen niet, rotten niet zoals appels. Ten derde was het niet nodig om elk jaar versieringen opnieuw te maken, de ballen konden gemakkelijk thuis in dozen worden bewaard.

Een kerstboom versieren met ballen: een esoterische benadering

Vanuit het oogpunt van esoterie vertegenwoordigt de kerstboombal de sfeer van het universum. Het omvat het heelal in de brede zin van het woord en de persoonlijke wereld van een persoon. Tegelijkertijd bevat de bal alle verlangens en doelen die je in het komende nieuwe jaar wilt bereiken.

Esoterici raden aan om drie ballen van verschillende kleuren aan een nieuwjaarsboom te hangen. Als je financiële stabiliteit wilt, moet je drie rode ballen op de takken plaatsen. Als je van ziekten af wilt komen, kies dan voor groene ballen. Om liefde aan te trekken, zijn gele ballen geschikt. Voor spirituele groei, de ontwikkeling van paranormale vermogens, moet je de kerstboom versieren met paarse of lila ballen. Als het nodig is om de sfeer in huis te harmoniseren, moet je blauwe ballen kiezen. Gouden bollen op sparren takken houden warmte, comfort en zonneschijn. Zilver - breng rust en zijn symbolen van het maanlicht.

Beeld
Beeld

Een magische blik op kerstballen

Bekend voor het oog, waren kerstballen ooit een exclusief magisch kenmerk. Ze werden heksenballen genoemd. Ze kunnen voor verschillende doeleinden worden gemaakt, zowel goede als slechte. Holle heksenballen waren gevuld met zout, zand, bloemen en kruiden, stenen en andere magische dingen in het arsenaal van de heks. Op hun muren konden van binnenuit spreuken worden toegepast. De buitenkant van de ballen was ook beschilderd met verschillende magische symbolen.

De ballen van de heks aan de boom dienden als talisman. Ze weerkaatsten licht, waren een soort spiegels die geen kwade krachten uit een andere wereld het huis binnenlieten. Bovendien beschermden ze ook tegen oneerlijke, negatief ingestelde mensen.

Tijdens de versiering van de nieuwjaarsboom werden wensen op de ballen gedaan, meditaties uitgevoerd. Ze werden geladen met maanlicht, vuur of water, waardoor het kerstboomornament een magisch object met betekenis werd.

Aanbevolen: