Toen De Dag Van Rusland Aanbrak

Toen De Dag Van Rusland Aanbrak
Toen De Dag Van Rusland Aanbrak

Video: Toen De Dag Van Rusland Aanbrak

Video: Toen De Dag Van Rusland Aanbrak
Video: Rusland viert 'Dag van de Overwinning' 2024, April
Anonim

Op 12 juni viert ons land een officiële feestdag - Ruslanddag, voorheen bekend als Onafhankelijkheidsdag of de Dag van de goedkeuring van de Verklaring van Staatssoevereiniteit.

Toen de dag van Rusland aanbrak
Toen de dag van Rusland aanbrak

Hoe begon de geschiedenis van Russia Day, wie werd de oprichter en wanneer? Om antwoorden op deze vragen te krijgen, hoef je alleen maar de geschiedenis van ons land te onthouden en terug te keren naar het begin van de jaren negentig, toen deze vakantie begon.

12 juni 1990 werd een soort startpunt voor het nieuwe Rusland. Het was toen dat het eerste Congres van Volksafgevaardigden van de RSFSR de "Verklaring over de staatssoevereiniteit van de RSFSR" aannam, die de belangrijkste punten van staatssoevereiniteit bevatte. Volgens dit document zou de RSFSR de volledige macht kunnen krijgen bij het oplossen van alle belangrijke problemen met betrekking tot zowel de staat als het openbare leven van het land. Ook riep de verklaring de suprematie uit van het belangrijkste staatsdocument - de grondwet van Rusland en Russische wetten. De juridische mogelijkheden van burgers, politieke partijen, samenstellende entiteiten van de Federatie zijn gedocumenteerd als gelijk voor iedereen. Het principe van de verdeling van de macht in wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht is goedgekeurd.

Op dezelfde dag, een jaar later, op 12 juni 1991, werden de eerste in de geschiedenis van de staat, landelijke directe open presidentsverkiezingen gehouden in Rusland, waarvan Boris Nikolayevich Jeltsin de winnaar was. Het was tijdens zijn leiderschap van het land, in 1992, dat 12 juni als een feestdag begon te worden beschouwd. En in 1994 werd deze datum "rood" verklaard, dat wil zeggen een niet-werkdag.

Aanvankelijk heette de feestdag de Dag van de goedkeuring van de Verklaring van Staatssoevereiniteit. Toegegeven, zo'n naam heeft geen wortel geschoten in het dagelijks leven. Mensen noemden het gewoon - Onafhankelijkheidsdag. Misschien is dat de reden waarom president Jeltsin in 1998, in een toespraak tot zijn landgenoten op de centrale televisie, een nieuwe naam aankondigde voor de bestaande feestdag. Vanaf nu zou het de Dag van Rusland worden genoemd.

Maar de officiële naam werd pas op 1 februari 2002 bepaald. Met de inwerkingtreding van de bepalingen van de nieuwe arbeidswet is 12 juni vastgesteld als een officiële feestdag - de dag van Rusland.

Aanbevolen: