Toen De Feestdag Op 4 November In Rusland Begon

Inhoudsopgave:

Toen De Feestdag Op 4 November In Rusland Begon
Toen De Feestdag Op 4 November In Rusland Begon
Anonim

4 november is een Russische feestdag genaamd de Dag van Nationale Eenheid en verving de voormalige Dag van de Oktoberrevolutie. Dat laatste werd eerder op 7 november gevierd. 4 november is een vrij jonge feestdag, die is gewijd aan de gebeurtenissen die vier eeuwen geleden in Rusland plaatsvonden, in de zogenaamde Time of Troubles.

Toen de feestdag op 4 november in Rusland begon
Toen de feestdag op 4 november in Rusland begon

Toen ze 4 november in Rusland begonnen te vieren

Deze feestdag werd in 2004 op wetgevend niveau vastgelegd en de Russen konden de Nationale Eenheidsdag vieren in 2005, toen de federale wet "Over de wijzigingen van artikel 112 van de arbeidswet van de Russische Federatie" van kracht werd. Het werd ondertekend door president Vladimir Poetin.

De herfstvakantie werd voorafgegaan door nog twee. Dus in 1996 ondertekende de eerste president van het "nieuwe" Rusland - Boris Jeltsin - een decreet dat de wet "Op de dag van overeenstemming en verzoening" uitvaardigde, die op 7 november in het land werd gevierd en als een "verbeterde" wet werd beschouwd. versie van een eerdere viering, waarvan de essentie enigszins veranderde … Zoals gepland door de autoriteiten, zou 7 november de dag zijn van het opgeven van confrontaties en het komen tot verzoening en eenheid van alle lagen van de Russische samenleving. Zo begonnen de Russen de Dag van Akkoord en Verzoening te vieren in plaats van de eerder gevierde Dag van de Oktoberrevolutie.

Dit laatste werd gevierd in de USSR en viel samen met de nacht van 25 op 26 oktober volgens de oude stijl en van 7 op 8 november in de nieuwe, toen de gewapende bolsjewieken het Winterpaleis in beslag namen en leden van de Voorlopige Regering arresteerden en de macht van de Sovjets over het hele grondgebied van het voormalige rijk.

Het idee van de autoriteiten van het land was echter niet helemaal succesvol. Volgens de resultaten van een peiling van VTsIOM in 2011 kon 43% van de Russen niet precies zeggen wat voor soort feestdag er op 4 november in Rusland wordt gevierd, nog eens 43% wist helemaal niet dat deze datum een vrije dag is, en slechts 14% was "op de hoogte" van het evenement. Bovendien zei ongeveer 80% van de Russen ook dat ze 4 november niet zouden vieren, noch op het werk, noch in de familiekring.

Al in 2012 voerde dezelfde VTsIOM nog een peiling uit, waarbij inwoners van Rusland de vraag kregen: "Is er nationale eenheid in het land?" 56% van de respondenten zei dat hij er niet was, 23% - antwoordde bevestigend en de overige 21% vond het moeilijk om te antwoorden.

Een kleine historische excursie

4 november valt samen met de gebeurtenissen van de zogenaamde Time of Troubles, toen de volksmilitie onder leiding van Kuzma Minin en Dmitry Pozharsky in 1612 de Poolse indringers uit Moskou kon verdrijven, waardoor de hoofdstad en het hele land van buitenlandse indringers.

Na de dood van tsaar Ivan IV de Verschrikkelijke in 1584, besteeg zijn zoon, Fyodor Ioannovich, de troon en toonde vrij weinig interesse en vermogen om de staat te regeren. Hij stierf in 1598 en liet geen erfgenamen achter, en Fjodor's jongere broer, Tsarevich Dmitry, stierf in Uglich als gevolg van een ongeluk of een gemanipuleerde aanslag op zijn leven.

Na de dood van Fyodor Ioannovich werd de Rurik-dynastie onderbroken en raakte het land in een politieke crisis die bijna 15 jaar duurde. Op dit moment verschenen er veel bedriegers, de boyars vochten om de macht en het Poolse leger kwam naar het land.

Op 4 november 1612 kon de volksmilitie Moskou van de Polen bevrijden, waarna de Zemsky Sobor in 1613 een nieuwe tsaar koos - Mikhail Romanov, wiens dynastie het land nog drie eeuwen regeerde.

Aanbevolen: