Wat Is Chanoeka?

Inhoudsopgave:

Wat Is Chanoeka?
Wat Is Chanoeka?

Video: Wat Is Chanoeka?

Video: Wat Is Chanoeka?
Video: Wat vieren kinderen met Chanoeka? 2024, April
Anonim

Elk jaar rond dezelfde tijd dat katholieke landen Kerstmis vieren, vieren Joodse mensen over de hele wereld Chanoeka, een van de belangrijkste nationale feestdagen. Chanoeka begint op de 25e dag van de Hebreeuwse maand Kislev, wat meestal overeenkomt met november of december. Het duurt acht dagen.

Wat is Chanoeka?
Wat is Chanoeka?

Chanoeka geschiedenis

Lange tijd voor onze jaartelling leefden de Joden vreedzaam samen met de Grieken, deze volkeren hadden veel gemeenschappelijke kenmerken en vonden een gemeenschappelijke taal. Er waren geen ernstige tegenstrijdigheden tussen hen: gezagsgetrouwe joden gehoorzaamden de regels die door Alexander de Grote waren opgesteld vanaf het moment van zijn veroveringen. De Griekse koning Antiochus maakte een einde aan de vreedzame wereld: hij verbood het traditionele gebruik van de besnijdenis en de joden hadden al geweigerd zich aan deze wet te houden. Ze wilden hun geloof behouden, maar de nieuwe verboden van Antiochus verhinderden dit: het was onmogelijk om de Thora te bestuderen, de wetten van Shabbat na te leven, het Joodse geloof aan kinderen te onderwijzen. Iedereen werd gedwongen zich te houden aan de Griekse religie.

De beroemde familie Makkabeeën organiseerde de Joodse opstand, maar het sterke Griekse leger overtrof hen in bewapening, aantal en training. Daarom vermeden de leiders van de rebellen open veldslagen, probeerden ze geen grote legers te ontmoeten, maar vielen ze individuele Griekse detachementen aan. Drie jaar lang werd deze bijna partijdige oorlog gevoerd en geleidelijk verdreef hij de veroveraars het land uit.

Volgens de legende hadden de joden na de overwinning bijna geen olie meer voor de lampen in de tempel van Jeruzalem. Maar er gebeurde een wonder - de lampen brandden acht hele dagen, wat genoeg was om nieuwe olie te bereiden. De tempel werd opnieuw ingewijd. En nu vieren de Joden elk jaar Chanoeka ter ere van dit wonder: de feestdag duurt acht dagen en de naam komt, volgens veronderstellingen, van het woord 'wijding'.

Chanoeka-tradities

Chanoeka wordt de hele week gevierd en begint traditioneel 's avonds. Het is joden niet verboden om tijdens Chanoeka te werken. Deze dagen worden beschouwd als werkdagen, en alleen scholen sluiten tijdens de vakantie, die daarom "kinderdagen" wordt genoemd. De belangrijkste Chanoeka-traditie is het aansteken van kaarsen op de Joodse Chanoeka, vergelijkbaar met de zeven-eeuwse menora die in de tempel werd gebruikt. Na het aansteken krijgen kinderen geld en tegenwoordig worden soms andere geschenken gegeven, maar in ieder geval moet een klein bedrag worden gegeven. Tijdens de vakantie spelen kinderen vaak dreidl - een tol met zes kanten, waarop de uitdrukking "Hier is een groot wonder gebeurd" is geschreven.

Op Chanoeka eten ze aardappel-, meel- of kaaslatkes - lekkernijen gebakken in olie, vergelijkbaar met pannenkoeken, bakken pannenkoeken, maken donuts met vullingen. Tegenwoordig is het gebruikelijk om zuivelproducten te eten, dus bijna elk gerecht bestaat uit kaas of melk. Bijna alles wordt gebakken in olie en zure room wordt meestal als saus gebruikt.

Aanbevolen: