Vergeet Uw Veiligheid Niet In De Zon

Vergeet Uw Veiligheid Niet In De Zon
Vergeet Uw Veiligheid Niet In De Zon

Video: Vergeet Uw Veiligheid Niet In De Zon

Video: Vergeet Uw Veiligheid Niet In De Zon
Video: Geert Wilders v 'Arrogante zenuwachtig lachende' Sigrid Kaag - Formatiedebat Tweede Kamer 2024, Mei
Anonim

Blootstelling aan de zon en zonnebrand zijn de belangrijkste factoren die de gevaarlijkste vorm van kanker veroorzaken - melanoom en de meest voorkomende vormen - banaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. Maar het is precies deze factor die kan worden gecontroleerd. Bescherm uw huid in de zon zoals u bij elk ander ernstig gevaar zou doen.

Vergeet uw veiligheid niet in de zon
Vergeet uw veiligheid niet in de zon

Welke staten hebben de meeste kans op zonnebrand? Je denkt waarschijnlijk - Florida of Californië, of andere staten met een groot aantal zonnige dagen per jaar. Maar in feite worden zonnebrand het vaakst geregistreerd in Colorado, Iowa, Michigan, Indiana en Wyoming. “Het hele punt, blijkbaar, in gedragsgewoonten. Noorderlingen liggen minder snel op het strand en nemen de zon daarom niet serieus”, zegt dermatoloog Timothy M. Johnson van de University of Michigan.

Beeld
Beeld

"Hoewel de meeste mensen weten dat zonnestralen gevaarlijk zijn, gedragen mensen zich toch ongepast", zegt Dr. Johnson. "Door onszelf te beschermen tegen de zon, beschermen we ons niet alleen tegen brandwonden, maar ook tegen vroegtijdige veroudering en de mogelijke ontwikkeling van huidkanker."

Dr. Johnson vervolgt: “Bescherming tegen de zon is vooral belangrijk als je jong bent, aangezien mensen onder de 18 jaar verantwoordelijk zijn voor 80% van alle zonnebrand. Zonnebrandgewoonten die in de kindertijd zijn ingeprent, verminderen het risico op het ontwikkelen van melanoom.

Dr. Johnson zegt dat het niet alleen om bescherming tegen de zon gaat, maar dat je ook moet weten hoe je jezelf goed kunt beschermen. “Uit onderzoek blijkt dat wanneer we zonnebrandmiddelen gebruiken, we niet genoeg op de huid smeren, of niet het hele lichaam beschermen. Daarom blijkt het beschermende effect aanzienlijk lager dan we hadden verwacht en bereikt het in veel gevallen niet eens de helft van wat op het etiket wordt beloofd."

Beeld
Beeld

Hier is het belangrijkste advies van Dr. Johnson: “Gebruik beschermende uitrusting wanneer u verwacht langer dan twintig minuten in de zon te zijn. Breng de crème dertig minuten voordat u naar buiten gaat aan. Wees vooral voorzichtig bij het aanbrengen van de crème op het gezicht, oren, handen. Bedenk dat na twee uur het effect van de barrièrecrème stopt. Het is noodzakelijk om de bescherming onmiddellijk na het baden opnieuw aan te brengen."

Het National Cancer Institute ondervroeg meer dan 150.000 burgers en ontdekte dat 32% van de Amerikanen de afgelopen twaalf maanden zonnebrand had gehad. Onder degenen die brandwonden opliepen, was het aantal jongeren onder de 18 jaar 80%. Blootstelling aan de zon verdrievoudigt het risico op huidkanker.

Aanbevolen: