Wanneer Is De Dag Van De Chemische Veiligheid?

Inhoudsopgave:

Wanneer Is De Dag Van De Chemische Veiligheid?
Wanneer Is De Dag Van De Chemische Veiligheid?

Video: Wanneer Is De Dag Van De Chemische Veiligheid?

Video: Wanneer Is De Dag Van De Chemische Veiligheid?
Video: Ben Tiggelaar: BIG trends Psychologische veiligheid 2024, Mei
Anonim

De Dag van de Chemische Veiligheid wordt jaarlijks gevierd in de Russische Federatie ter nagedachtenis aan de tragische gebeurtenis - de ecologische ramp die zich in 1974 in de Republiek Tsjoevasjië voordeed.

Wanneer is de Dag van de Chemische Veiligheid?
Wanneer is de Dag van de Chemische Veiligheid?

De Dag van de Chemische Veiligheid, ook wel de Dag van de Strijd voor de Mensenrechten tegen Chemisch Gevaar genoemd, wordt elk jaar op 28 april in Rusland gevierd.

28 april evenementen

De tragische gebeurtenissen die die dag plaatsvonden in de chemische wapenfabriek in Novocheboksarsk, een relatief kleine stad in de Republiek Tsjoevasjië, werden een trieste reden voor het plaatsvinden van deze gedenkwaardige datum. De winkel met het onvoltooide eindproduct vatte vlam en de luchtbommen in de kamer brandden ermee af. Tegelijkertijd waren ze gevuld met een vulling van de gevaarlijkste giftige stof - het zogenaamde V-gas, dat in een aanzienlijke hoeveelheid in de atmosfeer vrijkwam.

Volgens deskundigen bedroeg de totale hoeveelheid gas die in het milieu terechtkwam enkele tonnen. Als gevolg van dit incident heeft een groot aantal werknemers van de fabriek geleden: volgens sommige informatie was het aantal mensen met gezondheidsschade meer dan 3000. Er werden echter slechts 200 werknemers officieel erkend als slachtoffers en informatie over de ramp werd zorgvuldig verborgen en was praktisch onbekend buiten Novocheboksarsk …

Chemische Veiligheidsdag

De gebeurtenissen in de chemische wapenfabriek in Novocheboksarsk bleven tientallen jaren verborgen voor het grote publiek. Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie werd er aandacht voor gevraagd: in 1997 kwam de Russische publieke milieuorganisatie - de Union for Chemical Safety - met een initiatief om een gedenkwaardige datum vast te stellen ter ere van deze tragedie. Aanvankelijk was het de bedoeling dat 28 april de Dag van de Strijd voor Mensenrechten tegen Chemisch Gevaar zou worden genoemd, maar toen kreeg het een kortere en ruimere naam: Dag van de Chemische Veiligheid.

Deze dag kan nauwelijks een feestdag worden genoemd: degenen die deze datum vieren, streven ernaar alles in het werk te stellen om een herhaling van deze en soortgelijke rampen in de geschiedenis van de mensheid te voorkomen. Ter ere van de Dag van de Chemische Veiligheid is het gebruikelijk om verschillende seminars, conferenties en andere trainings- en educatieve evenementen te organiseren die erop gericht zijn het alfabetiseringsniveau van mensen op dit gebied te vergroten en hen te informeren over de mogelijke gevolgen van onjuiste omgang met gevaarlijke chemicaliën. Daarnaast wordt op deze dag traditioneel veel aandacht besteed aan het actuele onderwerp van de proliferatie van chemische wapens, die een bedreiging vormt voor de hele mensheid.

Aanbevolen: