Wat Is De Dag Van Eino Leino

Wat Is De Dag Van Eino Leino
Wat Is De Dag Van Eino Leino

Video: Wat Is De Dag Van Eino Leino

Video: Wat Is De Dag Van Eino Leino
Video: Eino Leino: Elegia 2024, April
Anonim

Eino Leino-dag wordt begin juli jaarlijks in Finland gevierd als een feestdag van poëzie en zomer. Het is opgedragen aan de beroemde inwoner van het land, geboren in 1878. Dichter, schrijver en publicist Eino Leino had een enorme invloed op de ontwikkeling van de literatuur en de Finse taal.

Wat is de dag van Eino Leino
Wat is de dag van Eino Leino

Er zijn maar weinig mensen in Finland die niet weten wie Eino Leino is. Alexander Pushkin geniet ongeveer dezelfde populariteit onder Russische mensen. Elke Fin kent minstens één gedicht van Leino. Deze dichter deed veel voor zijn moedertaal en literatuur, hij ontdekte er lyriek in, die tot dan toe moeilijk voorstelbaar was.

Naast zijn ongetwijfeld poëtische gave had Eino Leino een talent voor proza en journalistiek, schreef hij artikelen voor vele tijdschriften en was hij redacteur. Bovendien kende hij vreemde talen en vertaalde hij gemakkelijk werken van Italiaanse, Zweedse en Duitse schrijvers in het Fins. Hij slaagde er met gemak in verschillende vormen van versificatie, van sonnetten tot ballads.

6 juli is de dag waarop Eino Leino werd geboren in 1878. En elk jaar op deze datum brengen de Finnen hulde aan de nagedachtenis van de grote dichter. Hij bracht zijn moedertaal naar een nieuw niveau. Als primitief beschouwd, werd Fins de taal van de gewone burger genoemd, die eenvoudigweg niet in staat is om alle schakeringen van gevoelens over te brengen. En dit ondanks het feit dat het Fins al in 1863 als officieel werd erkend. Dankzij Leino veranderde de houding tegenover hem.

6 juli is geen vrije dag in Finland, maar Eino Leino Day is een officiële feestdag. Omdat de dichter werd geboren in een warm seizoen, noemen de Finnen deze dag een feestdag van zomer en poëzie. 'S Morgens verschijnen blauw-witte nationale vlaggen boven veel administratieve gebouwen, kantoren en huizen van gewone mensen. Finnen herinneren zich de grote landgenoot, lezen zijn gedichten, regels uit

die inmiddels spreekwoorden zijn geworden.

Het is merkwaardig dat de academische wereld van collega's en critici Eino Leino niet zo hartelijk behandelde en behandelt als gewone mensen. Om deze reden is er weinig over hem geschreven, het echte leven van de dichter is overwoekerd met legendes en is ver verwijderd van de realiteit. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een roman over hem, getiteld De meester, van de auteur Hannu Mäkela, binnen enkele dagen in miljoenen exemplaren uitverkocht was. Hoewel het 70 jaar na Leino's dood, in 1995, het licht zag. Bovendien is zijn biografie nog steeds populair in het schrijven van Leino's laatste geliefde schrijver L. Onerva. Dit boek uit de jaren dertig kan echter moeilijk worden beschouwd als een volledige biografie van de dichter.

Aanbevolen: