Welke Feestdagen Worden Gevierd Op 25 December

Inhoudsopgave:

Welke Feestdagen Worden Gevierd Op 25 December
Welke Feestdagen Worden Gevierd Op 25 December

Video: Welke Feestdagen Worden Gevierd Op 25 December

Video: Welke Feestdagen Worden Gevierd Op 25 December
Video: Kerst Toespraak 2011 Koning Albert van Belgie 24 25 december 2024, Mei
Anonim

Tel niet de kerkelijke en seculiere feestdagen die dagelijks worden gevierd door vertegenwoordigers van verschillende bekentenissen en nationaliteiten. Een van de meest iconische feestdagen van de christelijke wereld viel echter op 25 december.

Katholiek kerstfeest wordt gevierd op 25 december
Katholiek kerstfeest wordt gevierd op 25 december

Kerst bij katholieken

De meest opmerkelijke en misschien wel de meest bekende feestdag, die op 25 december wordt gevierd, is de geboorte van Christus. In tegenstelling tot orthodoxe christenen vieren katholieken de geboorte van Gods zoon precies eind december, en deze dag wordt officieel beschouwd als een niet-werkdag en opent een hele reeks vrije dagen.

Interessant is dat volgens de Gregoriaanse kalender 25 december ook de dag is van de winterzonnewende, die wordt beschouwd als de verjaardag van het nieuwe jaar. Zo organiseerden de Romeinen op deze dag nachtelijke festiviteiten en feesten om de komst van het nieuwe jaar te vieren.

De katholieken hebben de geboortedag van Christus net getimed tot de dag van de winterzonnewende, in feite blijft de dag van Christus' geboorte onbekend en wordt beschouwd als wetenschappelijk berekend.

Traditioneel wijden katholieken de feestdag aan de mis en eindigen ze met een familiediner. Theatervoorstellingen voor kinderen, scènes uit de Bijbel die betrekking hebben op de geboorte van Gods zoon en natuurlijk geschenken aan goede vrienden en familieleden worden beschouwd als een integraal onderdeel van de vakantie onder Europeanen.

In winkels en boetieks begint twee weken voor 25 december de verkooptijd; Kerstboominstortingen worden vaak geregeld op de pleinen van Europese steden, waar je nieuwjaarsparafernalia kunt kopen. In de grote steden openen voor Kerstmis mobiele pretparken met tal van draaimolens en attracties, die zowel door kinderen als volwassenen worden bezocht.

Zonnewende in Rusland

Niet iedereen weet dat 25 december in Rusland ook een feestdag is - sinds de oudheid werd deze dag gevierd als de dag van Spiridon Solstice, een heilige die voor zijn daden de speciale goddelijke gave ontving om zieken te genezen. Zijn hele leven wijdde de minister van de cultus Spiridon zich aan de leer van vroomheid en dienstbaarheid aan gelovigen.

De naam "Solstice" is niet toevallig ontstaan, want het is op 25 december dat de zon, volgens de uitleg van de Slaven, in de zomer verandert en het winterseizoen verlaat. Op deze dag werd elke vorm van werk als een grote zonde beschouwd, en daarom wijdden de inwoners van de dorpen 25 december aan festiviteiten, uitstapjes naar hun familieleden en waarzeggerij.

De dorpelingen keken aandachtig naar de wind: men geloofde dat als de wind meerdere keren per dag verandert, de nederzetting een rijke oogst zal hebben. Maar het werd niet geaccepteerd om de bruidegom op deze dag het hof te maken of te begroeten.

Chinese grondwet

Ook de oosterbuur heeft een feestdag op 25 december. In China is het de officiële geboortedatum van de belangrijkste wet - de grondwet. Het was dit document dat het democratische systeem van de republiek vastlegde en het dichter bij de meerderheid van de beschaafde moderne landen bracht. Vanaf 1946 begon het land met de grootste bevolking ter wereld te worden beschouwd als een democratische republiek en volgde een koers naar moderne economische en sociale ontwikkeling.

Aanbevolen: