Hoe Was Midzomerdag

Inhoudsopgave:

Hoe Was Midzomerdag
Hoe Was Midzomerdag

Video: Hoe Was Midzomerdag

Video: Hoe Was Midzomerdag
Video: De Ketting van Threes - trailer 2024, Mei
Anonim

Midzomerdag is een nationale feestdag met heidense wortels. Het wordt nog steeds gevierd onder veel Europese volkeren, natuurlijk onder een naam die overeenkomt met de fonetische kenmerken van elke taal. De naam Ivan klinkt immers als Johann voor de Duitsers, voor de Wit-Russen zoals Yanka, enz.

Hoe was midzomerdag
Hoe was midzomerdag

instructies:

Stap 1

Vóór de verspreiding van het christendom in Europa viel deze feestdag samen met de zomerzonnewende, en daarna werd het opgedragen aan de geboortedag van Johannes de Doper. De Oost-Slaven noemen deze dag nog steeds "Ivan Kupala". Onderzoekers zijn het erover eens dat het woord "Kupala" oorspronkelijk ritueel baden betekende, wassing tijdens een heidense feestdag, en vervolgens een bepaalde heilige betekenis kreeg, omdat de doop volgens religieuze canons plaatsvindt in water.

Stap 2

Het feest van midzomerdag (of liever midzomeravond) staat bol van rituelen, ceremonies die onlosmakelijk verbonden zijn met water, vuur en verschillende kruiden. Deze rituelen worden nog steeds zeer afkeurend gekarakteriseerd door veel christelijke priesters, die ze zien als bijna demonische spelletjes. Bijvoorbeeld massabaden op midzomernacht. Wat is de betekenis van deze ritus? Ontdoe u van alle boze geesten, alsof u ze zelf afwast, en sluit u tegelijkertijd aan bij de magische eigenschappen van water. Men geloofde dat het op deze dag en nacht was dat water speciale, helende en magische eigenschappen kreeg.

Stap 3

Of waar zijn vreugdevuren voor? Sinds onheuglijke tijden kennen mensen vuur een bijzondere, zuiverende betekenis toe. Men geloofde dat een persoon die tussen twee vuren doorging, van slechte gedachten en allerlei kwalen afkomt. Daarom springen sommige mensen op midzomerdag over vreugdevuren. Zo verbranden ze hun mislukkingen en problemen. Er wordt aangenomen dat degene die het hoogst springt, gelukkig en gelukkig zal zijn. Tot voor kort was in sommige gebieden de gewoonte populair: vee tussen reinigingsvuren drijven zodat ze niet ziek worden.

Stap 4

Deze volksfeestdag kent aan kruiden een bijzondere, magische kracht toe. Genezers hebben altijd geloofd dat de kruiden die deze nacht voor zonsopgang worden verzameld, bijzonder nuttig zijn bij de behandeling van alle ziekten, en ook bijdragen aan de verdrijving van boze geesten, om het huis te beschermen tegen natuurrampen, enz. En menselijke legendes gaven de varen een speciale magische kracht: ze zeggen dat een persoon die zijn bloem zag, die alleen bloeit voor de nacht van Ivan Kupala, zeker een schat zal vinden, zelfs heel goed verborgen.

Aanbevolen: