Hoe Tatiana's Day Eruitzag

Inhoudsopgave:

Hoe Tatiana's Day Eruitzag
Hoe Tatiana's Day Eruitzag

Video: Hoe Tatiana's Day Eruitzag

Video: Hoe Tatiana's Day Eruitzag
Video: Blueface - Thotiana Remix ft. Cardi B (Directed by Cole Bennett) 2024, April
Anonim

Waarom wordt de officiële "Dag van de Russische Studenten" vaak "Tatiana's Day" genoemd? Hoe is deze naam ontstaan en wat is de connectie tussen de studenten en Tatiana?

Icoon van de Heilige Martelaar Tatiana
Icoon van de Heilige Martelaar Tatiana

Om erachter te komen is het noodzakelijk om van de tijd van vandaag naar het einde van de II eeuw na Christus te gaan. Wat was daar zo bijzonder aan de hand?

Heilige Roomse Martelaar Tatiana

In de tijd dat het christendom een nieuw opkomende jonge religie was, was er een meisje in Rome. Haar naam was Tatjana. Ze was de dochter van een rijke en nobele man die in het geheim het christendom beleden. De jonge maagd geloofde ook in Christus, en zo diep dat toen ze werd gegrepen en gedwongen om Apollo en andere heidense goden te aanbidden, ze resoluut weigerde. Daarna werd ze onderworpen aan onmenselijke martelingen.

De geseling van de heilige martelaar Tatiana
De geseling van de heilige martelaar Tatiana

Ze bleef echter trouw aan Christus en bad alleen tot hem. De kracht van haar gebed en Gods hulp was zo groot dat Tatiana, na verschrikkelijke martelingen, ongedeerd bleef en de beelden van heidense afgoden instortten. Zelfs de hongerige leeuw durfde haar niet aan te vallen. Het meisje bad zelfs voor haar kwelgeesten. En ze hoorden plotseling de stemmen van engelen en geloofden in Christus.

Icoon van de heilige martelaar Tatiana
Icoon van de heilige martelaar Tatiana

De beulen besloten eindelijk af te rekenen met het trouwe meisje. Zij, evenals haar vader, hadden hun hoofden afgehakt. Deze gruweldaad werd begaan op 12 januari 226 (oude stijl).

Afknotting van het hoofd van de heilige martelaar Tatiana
Afknotting van het hoofd van de heilige martelaar Tatiana

Maar de herinnering aan Tatianus stierf niet. Ze begon te worden vereerd als een heilige martelaar van de eerste eeuwen van het christendom. Ze geniet bijzonder respect in Rusland. De dag van haar nagedachtenis voor de orthodoxen is 25 januari in de nieuwe stijl.

Hoe de Heilige Martelaar Tatiana zich verbonden voelde met de Universiteit van Moskou

In vroegchristelijke tijden ontstond een traditie om pasgeborenen namen te geven met de namen van de heiligen. Er verschenen boeken met een lijst van herdenkingsdagen van de vereerde rechtvaardigen door maanden - maandwoorden of kerkkalenders. De baby is vernoemd naar de heilige, wiens herdenkingsdag werd gevierd op de datum vlak na de geboorte van het kind. Deze heilige werd zijn beschermheer en bemiddelaar. De herdenkingsdag van de heilige met dezelfde naam veranderde in de naamdag van een persoon, d.w.z. op de dag van zijn naam, een persoonlijke feestdag. En het is gebruikelijk om feestdagen te vieren en cadeaus te geven.

Op 25 januari 1755, op de feestdag van de heilige Romeinse martelaar Tatiana, de dochter van Peter de Grote, Elizabeth, ondertekende een decreet tot oprichting van de universiteit van Moskou. Kamerjunker Ivan Ivanovich Shuvalov was een van de initiatiefnemers, makers en de eerste curator, en tegelijkertijd de favoriet van de keizerin. Daarom reageerde Elizaveta Petrovna op het verzoek van een invloedrijke hoveling en liefhebbende zoon, die de verjaardag van zijn moeder Tatjana Rodionovna met een belangrijke gebeurtenis wilde vieren.

Ivan Ivanovitsj Sjoevalov. Kunstenaar Fjodor Rokotov. 1760 gram
Ivan Ivanovitsj Sjoevalov. Kunstenaar Fjodor Rokotov. 1760 gram

Zo werd de "pasgeboren" onderwijsinstelling voor altijd geassocieerd met de naam St. Tatiana, op de dag van wiens herinnering het werd geboren. De Romeinse heilige werd de patrones van de Universiteit van Moskou en haar studenten. De herdenkingsdag van de Heilige Martelaar werd in de volksmond "Tatiana's Day" genoemd en werd niet alleen de naamdag van vrouwen genaamd Tatiana, maar ook een feestdag voor alle studenten.

In 1791 werd aan de universiteit een kerk gebouwd, vernoemd naar de patroonheilige. Het brandde af tijdens de Napoleontische invasie. Maar in 1837 werd de nieuwe kerk ingewijd door de metropoliet van Moskou Filaret (Drozdov). De tempel staat nog steeds aan het begin van de Bolsjaja Nikitskaya-straat.

Huiskerk van de Heilige Martelaar Tatiana aan de Staatsuniversiteit van Moskou op Bolshaya Nikitskaya Street
Huiskerk van de Heilige Martelaar Tatiana aan de Staatsuniversiteit van Moskou op Bolshaya Nikitskaya Street

In de kerk worden verschillende oude iconen van St. Tatiana bewaard. In 2014 verscheen hier een moderne, waarop het beeld van de heilige is geschilderd tegen de achtergrond van het gebouw van de Staatsuniversiteit van Moskou op de Mussenheuvels, het Kremlin en de naar haar vernoemde kerk.

Aanbevolen: