Hapam Feestdag Of Armeens Halloween

Inhoudsopgave:

Hapam Feestdag Of Armeens Halloween
Hapam Feestdag Of Armeens Halloween

Video: Hapam Feestdag Of Armeens Halloween

Video: Hapam Feestdag Of Armeens Halloween
Video: HRAG - DUXOV / 2018 #ArmenianRevolution (Dance Video) | Choreography | MihranTV 2024, April
Anonim

De Amerikaanse feestdag Halloween, die teruggaat tot Keltische overtuigingen, is tegenwoordig over de hele wereld populair geworden. Maar elk land viert Allerheiligen op zijn eigen manier: Armeniërs gebruiken pompoen bijvoorbeeld liever niet voor het maken van lantaarns, maar voor het maken van geurige ghapama.

Hapam feestdag of Armeens Halloween
Hapam feestdag of Armeens Halloween

Armeens Halloween

Eind oktober viert de hele westerse wereld Allerheiligen - Halloween, vandaag begint deze traditie zich over de hele wereld te verspreiden. Halloween-parafernalia - pompoenen, kaarsen, heksenkostuums - worden dankzij de globalisering in veel landen populair. Maar elke natie brengt zijn eigen nationale gebruiken mee naar de viering van de dag waarop de geesten van de doden naar de aarde terugkeren.

Een van de symbolen van Halloween is een pompoen, maar in de Amerikaanse traditie is deze niet voorbereid op de vakantie (meestal worden er alleen pompoenvormige snoepjes geserveerd), maar is er de zogenaamde Jack's lamp van gemaakt. Er wordt een kern in de pompoen gesneden, een onheilspellend gezicht wordt doorgesneden en er wordt een kaars in geplaatst. Dergelijke lantaarns zijn ontworpen om geesten uit huis te verdrijven.

Maar in andere delen van de wereld heeft pompoen een belangrijke plaats in de culinaire traditie, dus tijdens de viering van Allerheiligen wordt er vaak mee gekookt. Armeniërs bereiden bijvoorbeeld al heel lang een ghapam-gerecht voor vakanties en verschillende evenementen. Deze gevulde pompoen was een musthave op tafel tijdens de bruiloft, omdat hij symbool stond voor het zoete en rijke leven. En vandaag wordt het traditioneel bereid op 31 oktober, op Halloween met een Armeense twist.

Hapama

Hapama wordt meestal gemaakt van grote pompoenen, omdat dit gerecht voor een groot aantal mensen bedoeld is. Maar om ghapama te maken voor Armeens Halloween, kun je kleinere pompoenen nemen, bijvoorbeeld één voor elke persoon, of één grote pompoen kiezen. Armeniërs gebruiken verschillende vullingen, voegen fruit, gedroogd fruit, honing en andere zoetigheden toe.

Er zijn veel recepten om ghapama te maken, maar in principe lijken ze allemaal op elkaar: de hoofdingrediënten zijn pompoen, rijst en snoep.

Bereid eerst de pompoen voor - was hem goed, snijd de bovenkant af met een staart om een pompoenpotdeksel te maken. Het is raadzaam om het niet in een rechte lijn, maar onder een hoek te snijden, zodat je een kegel krijgt die tijdens het koken strakker zal passen. Schep alle inhoud uit de pompoen met een lepel totdat alleen de wanden van deze pot overblijven. Als de wanden te dik zijn, kan een deel van de pulp worden afgesneden en aan de vulling worden toegevoegd. Spoel de pompoen daarna opnieuw af.

Rijst wordt gekookt in water tot het half gekookt en afgekoeld is. Om de vulling te bereiden worden aan de rijst gesneden fruit en gedroogde vruchten, pompoenpulp, noten, suiker en kaneel toegevoegd. Vet de pompoen van binnen in met boter en leg de vulling erop, maar laat een plaats bovenop. Doe een klontje boter op de rijst en dek de pompoen af met een deksel.

Om de vulling lekkerder en aromatischer te maken, kun je er gemberwortel en citroenschil aan toevoegen.

Hapama wordt in de oven gebakken op bakpapier of in een siliconen mal, de kooktijd is afhankelijk van de grootte van het gerecht. Nadat de pompoen in porties is gesneden, met honing wordt gegoten en gegeten.

Aanbevolen: