Hoe Was De "strijd Om Tomaten" In Spanje?

Hoe Was De "strijd Om Tomaten" In Spanje?
Hoe Was De "strijd Om Tomaten" In Spanje?

Video: Hoe Was De "strijd Om Tomaten" In Spanje?

Video: Hoe Was De
Video: Tomatenfestival in Spanje: 160.000 tomaten in de lucht - RTL NIEUWS 2024, Mei
Anonim

Op 29 augustus eindigde in de Spaanse provincie Valencia (gemeente Buñol) het traditionele La Tomatina-festival, dat de afgelopen decennia wereldwijde bekendheid heeft verworven. Elk jaar trekt dit ongewone evenement vele fans van exotisch entertainment uit verschillende delen van de wereld naar Spanje. In 2012 gooiden ongeveer 40 duizend mensen rijpe tomaten naar elkaar op het centrale plein van Buñol.

Hoe was de "strijd om tomaten" in Spanje?
Hoe was de "strijd om tomaten" in Spanje?

De eerste tomatenslachting in de Spaanse provincie vond plaats in 1945, toen een festival werd gehouden ter ere van Onze-Lieve-Vrouw de Beschermster en beschermheilige van de stad Buñol - Saint Louis Bertrand. Twee van zijn leden kregen ruzie en begonnen rijpe tomaten naar elkaar te gooien - degene die opdook onder hun hete hand. Dit zegt een lokale legende.

Sindsdien begon de grappige strijd "La Tomatina" jaarlijks te worden gehouden, alleen tijdens de periode dat Francisco Franco aan de macht was, werd deze tijdelijk verboden. In de jaren 70 werd de door de bevolking geliefde traditie nieuw leven ingeblazen, hoewel het nieuwe Spaanse festival pas in 2002 werd opgenomen in de lijst van officiële internationale feestdagen.

Het festival begint aan het begin van de laatste week van augustus en duurt 7 dagen. In 2012 waren er in Valencia beurzen, muziek- en dansconcerten, een parade en feestelijk vuurwerk. Op de avond voor de tomatenstrijd werd een traditionele wedstrijd van meesters gehouden voor het koken van het nationale Valenciaanse rijstgerecht, paella. Tegen de ochtend werden de ramen van stadshuizen gesloten met plastic schilden om te beschermen tegen rode "schelpen".

Op 29 augustus werd 120 ton van de sappigste tomaten naar Bunyon gebracht. Gevulde vrachtwagens vulden snel het belangrijkste stadsplein. Onder de tienduizenden die zich in de straten van de stad verzamelden, bevonden zich vertegenwoordigers uit verschillende landen, waaronder Japan en Australië. Om 10.00 uur vond de feestelijke opening van de vakantie plaats. Volgens de gevestigde traditie werd gekozen voor een vrijwillige torenspits. Voor hem stond een moeilijke taak - helemaal naar de top van een hoge pilaar klimmen, soepel geschaafd en ingewreven met zeep.

Toen de hoogte van zes meter was overwonnen, begon de actie - de eerste tomaten vlogen de lucht in. De regels van het La Tomatina-festival zeggen: voor elke worp moet het fruit worden gekneed zodat het de spelende tegenstander niet verwondt. Veel deelnemers aan het tomatenbloedbad dragen beschermende maskers of een veiligheidsbril om hun ogen te beschermen. De amusante strijd duurde een uur, waarna de tomatenmassa het hele oppervlak van het plein bedekte en mensen tot aan de enkels begon te bereiken. De "vechters" waren er van top tot teen mee besmeurd, maar kregen veel positieve emoties.

Het signaal ging af en betekende het einde van de tomatenslachting. De menigte stroomde van het plein in verschillende richtingen en de brandweer waste de restanten van de strijd van het trottoir en (optioneel) van de Tomatina-deelnemers. De Valenciaanse autoriteiten hebben tienduizenden euro's uitgegeven aan het organiseren van tomatengevechten. Elk jaar worden echter alle uitgaven gedekt door een stabiele winst door de komst van een groot aantal toeristen. Volgens sommige rapporten brengt "La Tomatina" elke keer Bunyol minstens 100 duizend euro op.

Aanbevolen: