Qi Xi - Een Vakantie Van Geliefden In China

Qi Xi - Een Vakantie Van Geliefden In China
Qi Xi - Een Vakantie Van Geliefden In China

Video: Qi Xi - Een Vakantie Van Geliefden In China

Video: Qi Xi - Een Vakantie Van Geliefden In China
Video: Festival Qi Xi - Cultura China 2024, April
Anonim

Elk land heeft zijn eigen oude overtuigingen en gebruiken, die zelfs verschillen van die van de naaste buren. Deze regel geldt ook voor zo'n heerlijke feestdag als Valentijnsdag. De traditionele datum van 14 februari wordt in China niet gevierd. Deze natie heeft een andere dag en maand.

Qi Xi - een vakantie van geliefden in China
Qi Xi - een vakantie van geliefden in China

Oosterse volkeren hebben veel ongewone en originele feestdagen die ze van hun voorouders hebben geërfd. Ze worden meestal geassocieerd met tradities, gebruiken en rituelen die honderden jaren teruggaan. Qi Xi is zo'n feest; het heeft zijn eigen rijke historische en culturele traditie. Het wordt elk jaar op verschillende dagen gevierd, omdat het opnieuw wordt berekend in strikte overeenstemming met de traditionele maankalender.

In de avond van de 7e dag van de 7e maand volgens de maankalender viert China de prachtige feestdag Qi Xi of Valentijnsdag. Ook deze dag wordt “Double Seven” genoemd. De Chinezen hebben een zeer mooie en droevige legende in verband met deze dag.

Er was eens een hemelse keizer, wiens jongste dochter, bijgenaamd de Wever vanwege haar vermogen om gekleurde stoffen te weven, graag mensen op aarde observeerde. En op een dag zag ze een herder een pratende koe grazen, en ze mocht hem meteen.

In totaal had de Hemelse Keizer 7 dochters, die de gewoonte hadden: op de 7e van de 7e maand uit de hemel neer te dalen om in een magisch meer te zwemmen. En op een keer haalde een pratende koe de herder over om de kleren van een van hen te stelen en toen het meisje uit het meer kwam, wilde ze het niet teruggeven totdat ze ermee instemde met hem te trouwen. Dit meisje bleek de Wever te zijn.

De herder en de dochter van de keizer trouwden en in een gelukkig huwelijk kregen ze twee kinderen: een zoon en een dochter. Maar precies 7 jaar later eiste de Hemelse Keizer dat de trouwe dienaren zijn jongste dochter terug zouden geven.

De wever werd weggevoerd en keerde tegen haar wil op de weg terug naar de hemel, en de herder, die beide kinderen nam, snelde op een vliegend schip achter zijn geliefde aan. Niet in staat om het gehuil en geschreeuw van haar kinderen en haar man te weerstaan, ontsnapte het meisje halverwege de weg uit de handen van de bedienden die loyaal waren aan haar vader en rende terug. De hemelse keizer, die dit zag, plaveide de melkweg tussen zijn dochter en het schip. Maar omdat hij het lijden van de Wever niet kon weerstaan, besloot hij hen eens in de zeven dagen bij elkaar te laten komen en gaf hij opdracht zijn wil aan de ekster over te brengen. De vogel verwisselde alles en de geliefden konden elkaar maar één keer per jaar ontmoeten - op de 7e van de 7e maand. Ze staken naar elkaar over over de brug van hun veertig staarten, maar dit was alleen mogelijk bij helder weer. Als de nacht regenachtig was, konden ze tussen de wolken geen brug over de Melkweg vinden. Toen huilden ze bitter, en de regendruppels die op de grond vielen, werden beschouwd als de tranen van geliefden.

Het is gebruikelijk om je van tevoren voor te bereiden op de Qi Xi-vakantie. Op deze dag worden overal luidruchtige festiviteiten en kermissen gehouden. Chinese jongeren zijn dol op deze romantische vakantie en hopen op de toekomst. Op deze dag zijn traditionele waarzeggerij en voorspellingen, evenals het doen van wensen, wijdverbreid.

Tijdens de viering van Qi Xi is het gebruikelijk om familie welzijn te wensen en bloemen, kleine souvenirs en geschenken te geven aan dierbaren. Ook op deze dag bekennen jonge mensen elkaar vaak hun gevoelens en sympathie.

Waarzeggerij op Vega is een van de meest voorkomende. Wanneer een ster opkomt, zetten de meisjes een naald op het water, en daarom trekken ze conclusies over een ontmoeting met hun verloofde, hoe het zich gedraagt - of het nu verdrinkt of niet. Ook vragen jonge Chinese vrouwen vanavond om advies van de Wever; als op de dag van Qi Xi een meisje erin slaagt om 7 naalden gekleurde draden te rijgen, dan zal ze veel geluk in het leven hebben.

Veel mensen kijken vanavond naar de lucht. Als het je lukt om een vallende ster te zien en tijd hebt om een wens te doen, dan zal het zeker uitkomen. Als het mogelijk was om om middernacht een ster te zien vallen, geloofde men dat het de herder was die de Melkweg over de brug naar zijn geliefde overstak. Groot geluk wachtte de persoon die dit zag.

Oudere mannen en vrouwen wenden zich tot de hemel met smeekbeden en smeekbeden voor welzijn, gezondheid, geluk of geluk voor hun gezin, maar slechts voor één ding dat op dit moment het belangrijkst is. Na het gebed was het nodig om 7 keer naar de hemel te buigen en aan het einde van de ceremonie werden voorwerpen gemaakt van papier en zijden koorden op het dak gegooid - talismannen die tijdens de zomervakantie gebruikelijk op kinderen werden gedragen. Deze koorden vertegenwoordigden de Magpie Tail.

Ook is de traditie van het planten van een spin in een doos tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. En laat het een nacht staan. Als degene die de doos had achtergelaten 's morgens een stuk geweven spinnenweb erin vond, dan had hij het hele jaar geluk.

Tijdens de Qi Xi viering worden er bijzondere feestelijke gerechten op tafel geserveerd. Elke regio van China heeft zijn eigen menukaart, maar de basis bestaat altijd uit dumplings, halva en noedels.

In de oudheid was de Qi Xi-vakantie gevuld met gebruiken en tradities, maar in de loop van de tijd heeft het zijn primaire betekenis verloren. Slechts een paar afgelegen dorpen hebben traditionele rituelen bewaard. In de rest van China is de Day of the Double Seven gewoon een feestdag geworden met festiviteiten en veel toeristen.

In 2006 werd Qi Xi ingeschreven op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed. En de Japanners hebben de traditie van Qi Xi geleend, en nu vieren ze de vakantie in hun land met het Tanabata-festival.

In 2019 valt de Qi Xi-vakantie volgens de maankalender op 2 augustus.

Aanbevolen: