Wat Orthodoxe Feestdagen Geweldig Worden Genoemd

Inhoudsopgave:

Wat Orthodoxe Feestdagen Geweldig Worden Genoemd
Wat Orthodoxe Feestdagen Geweldig Worden Genoemd

Video: Wat Orthodoxe Feestdagen Geweldig Worden Genoemd

Video: Wat Orthodoxe Feestdagen Geweldig Worden Genoemd
Video: Feest! Weet wat je viert - Orthodox Pasen 2024, Mei
Anonim

Naast de twaalf grote vieringen in de kerk, de twaalf genoemd, zijn er verschillende speciale grote feesten. Orthodoxie verwijst naar de grote vieringen van een Heer, een Moeder van God en drie feesten gewijd aan de heiligen.

Wat orthodoxe feestdagen geweldig worden genoemd
Wat orthodoxe feestdagen geweldig worden genoemd

Besnijdenis van de Heer

Het enige grote feest ter ere van de Heer Jezus Christus wordt in januari gevierd door de orthodoxe kerk. Op de 14e van deze maand wordt de besnijdenis van de voorhuid van de Heiland herdacht. In de kerkelijke traditie wordt deze dag weerspiegeld in de naam van het feest van de Besnijdenis van de Heer. De essentie van de besnijdenis van jongens in het Oude Testament was de zichtbare toewijding van het kind aan God en de gemeenschap van het laatste met het uitverkoren volk. De besnijdenis vond plaats op de achtste dag vanaf de geboorte.

Beeld
Beeld

Bescherming van de Allerheiligste Theotokos

Een speciale plaats in de orthodoxe cultuur wordt ingenomen door het feest van de voorbede van de Allerheiligste Theotokos, dat sinds de middeleeuwen in Rusland wordt vereerd. Deze viering is de historische herinnering van de kerk aan de verschijning van de Moeder van God in de Blachernae-kerk van Constantinopel. Het evenement vond plaats rond het begin van de 10e eeuw, tijdens de invasie van de Byzantijnse hoofdstad door buitenlanders. De Allerheiligste Theotokos verscheen aan Sint Andreas in het koepelvormige deel van de kerk. De Maagd Maria strekte haar omophorion uit over de aanbidders als een teken van voorbede en speciale voorbede bij God voor de mensheid. In Rusland wordt deze feestdag gevierd op 14 oktober.

Beeld
Beeld

Dag van de Heilige Primaat Apostelen Peter en Paul

Het einde van de St. Peter's Vasten valt op 12 juli, de dag waarop de Kerk de nagedachtenis van de Heilige Apostelen Peter en Paul eert. Deze vakantie is ook een van de grote. Deze naamgeving van de apostelen is niet toevallig, want het zijn Petrus en Paulus die zich met hun leven en predikingswerk onderscheiden van de schare andere discipelen van Christus. Het Nieuwe Testament bevat verschillende heilige teksten, waarvan het auteurschap aan deze apostelen toebehoort. In het bijzonder schreef Petrus twee conciliaire brieven, en Paulus - veertien brieven aan verschillende christelijke gemeenschappen en individuen.

Beeld
Beeld

Feestdagen ter ere van St. Johannes de Doper

Twee grote feesten verwijzen naar de persoonlijkheid van Johannes de Doper: de geboorte van Johannes de Doper (7 juli) en de onthoofding van het hoofd van de grote profeet die de Heer doopte (11 september). Jezus Christus Zelf kondigde aan de mensen aan dat de profeet Johannes de grootste is van allen die ooit als vrouw zijn geboren. Sint-Jan wordt de Voorloper genoemd, omdat hij het was die de mensen voorbereidde op de komst van de Verlosser van de wereld, de mensen riep tot het besef van hun zondigheid en berouw.

Aanbevolen: