Russisch-orthodoxe Feestdagen Voor Juni

Inhoudsopgave:

Russisch-orthodoxe Feestdagen Voor Juni
Russisch-orthodoxe Feestdagen Voor Juni

Video: Russisch-orthodoxe Feestdagen Voor Juni

Video: Russisch-orthodoxe Feestdagen Voor Juni
Video: Russisch-Orthodoxes Kloster (Minsk) | «Hallo Gott! Ehre sei Dir, der Du uns das Licht gezeigt hast!» 2024, Mei
Anonim

Er zijn drie "rode" data in de orthodoxe kalender voor juni 2019. Op deze dagen vallen belangrijke kerkelijke feestdagen. Ze hebben allemaal geen constante datum, dat wil zeggen, ze rollen.

Russisch-orthodoxe feestdagen voor juni 2019
Russisch-orthodoxe feestdagen voor juni 2019

In juni 2019 vieren de orthodoxen twee rollende twaalf feestdagen - de Hemelvaart van de Heer en de Drie-eenheid. Ze hebben geen vaste datum omdat ze afhankelijk zijn van de dag van Pasen. De derde feestdag is de Dag van de Geesten. De datum varieert ook van jaar tot jaar, maar het valt altijd op maandag.

Hemelvaart van onze Heer God en Verlosser Jezus Christus

In 2019 valt deze feestdag op 6 juni. Hemelvaart wordt beschouwd als een belangrijke dag voor gelovigen, aangezien het een van de 12 belangrijkste orthodoxe feestdagen is. Het wordt gevierd op de 40e dag na Pasen en valt altijd op donderdag.

Volgens het evangelie bracht Christus na een wonderbaarlijke opstanding 40 dagen op aarde door onder zijn discipelen en kudde. Hij sprak over het leven in de hemel en gaf afscheidswoorden. Op de 40e dag verzamelde Christus de discipelen op de Olijfberg, die onder Jeruzalem ligt. Hij gaf hun zijn zegen en voer op naar de hemel. Al snel zagen de discipelen twee engelen die zeiden dat de Heiland zijn discipelen niet zou verlaten en bij hen zou zijn, maar al onzichtbaar.

Deze regels uit het evangelie worden weerspiegeld in vele iconen. Ze worden de "Hemelvaart van de Heer" genoemd.

Beeld
Beeld

De kerk viert Hemelvaart voor meerdere dagen. Aan de vooravond (in 2019 - 5 juni) wordt het ritueel van het "weggeven" van Pasen uitgevoerd in kerken. In de ochtenddienst worden voor de laatste keer paasgezangen geblazen en 's avonds wordt de nachtwake gehouden. Op de dag van Hemelvaart wordt een plechtige liturgie gehouden, waarna, onder het luiden van de bel, regels uit het evangelie worden voorgelezen die de gebeurtenissen van de Hemelvaart beschrijven.

De feestdag wordt 8 dagen gevierd. Het eindigt in 2019 op vrijdag 14 juni. Op deze dag worden tijdens de dienst dezelfde gezangen gezongen en worden dezelfde gebeden voorgelezen als op de feestdag zelf.

Het is gebruikelijk dat gelovigen met Hemelvaart naar de kerk gaan. Volgens populaire overtuigingen wordt de lente op deze dag eindelijk zomer, het wordt echt heet.

De heilige drie-eenheid

In 2019 vieren gelovigen Drie-eenheid op 16 juni. Dit is een van de 12 belangrijkste orthodoxe feestdagen, ook wel de dag van de neerdaling van de Heilige Geest genoemd. De naam geeft aan met welke gebeurtenissen het wordt geassocieerd. De nederdaling naar de aarde van de Heilige Geest, waarover Christus sprak, werd een bewijs van de drie-eenheid van God. De Heilige Drie-eenheid betekent zijn eenheid in de Vader, Zoon en Heilige Geest.

De vakantie heeft een zwevende datum. Alleen de dag van de week, zondag, blijft constant. De datum wordt gerekend vanaf Pasen. Drie-eenheid wordt altijd gevierd op de 50e dag. Vandaar een andere naam ervoor - Pinksteren.

Mensen noemen deze vakantie Groene Zondag, en de hele volgende week - Groen.

Beeld
Beeld

Op Trinity in kerken wordt vers gras op de vloer gelegd, iconen versierd met bloemen en berken takken. Bij de ochtenddienst worden de greens ingewijd. Op deze dag is het ook gebruikelijk om het huis te versieren met berken takken. Er wordt aangenomen dat hoe meer groen er is, hoe sterker de bescherming van woningen. Op Trinity is het verboden om in reservoirs te zwemmen en huishoudelijk werk te doen.

Heilige Geest Dag

Deze feestdag valt op de 51e dag na Pasen. In 2019 viel het op 17 juni. De feestdag valt altijd op maandag, dus het heeft een andere naam - Spirits Monday.

Beeld
Beeld

De geschiedenis is verbonden met de bijbelse traditie, die wordt beschreven in het boek Handelingen van de Apostelen. Op de 50e dag na de opstanding van Christus en op de 10e dag na zijn hemelvaart zagen de discipelen een wonder. Plotseling was de kamer waar ze waren gevuld met geluid uit de lucht, vergelijkbaar met het huilen van de wind, en op datzelfde moment daalde de Heilige Geest op elk van de aanbidders neer in de vorm van tongen van vuur. Daarna leerden de discipelen de zieken te genezen, te profeteren en in verschillende talen te spreken. God begiftigde hen met zulke gaven dat niets hen zou verhinderen om op aarde te wandelen en het Woord van God naar verschillende landen te brengen.

De mensen geloven dat op Spirits Monday de aarde het feestvarken is, omdat het op die dag werd geschapen. Gelovigen verzamelen op deze feestdag geneeskrachtige kruiden, in de overtuiging dat de Geest alle planten een speciale kracht geeft.

Aanbevolen: