Welke Religieuze Feestdagen Worden Er Gevierd Op 6 Juni?

Inhoudsopgave:

Welke Religieuze Feestdagen Worden Er Gevierd Op 6 Juni?
Welke Religieuze Feestdagen Worden Er Gevierd Op 6 Juni?

Video: Welke Religieuze Feestdagen Worden Er Gevierd Op 6 Juni?

Video: Welke Religieuze Feestdagen Worden Er Gevierd Op 6 Juni?
Video: De verzonnen feestdag van het Christendom 2024, Mei
Anonim

In de orthodoxe kerk is bijna elke datum de herdenkingsdag van een heilige, en 6 juni is geen uitzondering. Voor mensen die de toepasselijke naam dragen, is deze dag een naamdag - een persoonlijke feestdag. Maar voor alle christenen zijn de herdenkingsdagen van heiligen feestdagen.

6 juni - Herdenkingsdag van St. Xenia van Petersburg
6 juni - Herdenkingsdag van St. Xenia van Petersburg

Op 6 juni eert de orthodoxe kerk de nagedachtenis van verschillende heiligen - St. Simeon de Styliet, St. Nikita de Styliet, St. Xenia van Petersburg en de martelaren Meletios Stratilates, Stephen, John, en met hen 1218 soldaten en vrouwen. Christenen bidden tot deze heiligen en herinneren zich hun geestelijke heldendaden.

Simeon de Styliet en Nikita de Styliet

De monnik Simeon de Styliet leefde in de 6e eeuw. in Syrisch Antiochië. Zijn moeder Martha wordt ook als heilige vereerd. Reeds in de kindertijd verscheen Christus meer dan eens aan Simeon en voorspelde toekomstige spirituele heldendaden. Op zesjarige leeftijd trok Simeon zich terug in de wildernis en kwam toen naar een klooster, waar hij ouderling John ontmoette, die op een pilaar geascetiseerd was, en besloot dezelfde prestatie te leveren.

Vanaf 11 jaar asceet Simeon op een hoge pilaar. Van zonsopgang tot 9 uur 's middags bad hij, en voor zonsondergang herschreef hij de Heilige Schrift. In het 22e jaar van zijn leven stichtte de heilige, geleid door een bevel van bovenaf, een klooster op Divnaya Gora.

St. Nikita Pereyaslavsky, die in de 12e eeuw leefde, was ook een pilaar. Als tollenaar in Pereyaslavl beroofde hij voortdurend bewoners. Maar toen Nikita eenmaal in de kerk de woorden uit het boek van de profeet Jesaja had gehoord, waarin werd opgeroepen tot berouw, ervoer Nikita zo'n schok dat hij zijn zondige leven verliet en monnik werd.

Omdat hij voor zijn zonden wilde boeten, groef de heilige een diep gat en bad, staande op de bodem van zijn pilaargat en plaatste een stenen dop op zijn hoofd en kettingen en zware ijzeren kruisen op zijn lichaam. De heilige werd gedood door zijn eigen familieleden, die zijn ijzeren kruisen aanzagen voor zilveren.

Ksenia Peterburgskaja

St. Xenia woonde in de 18e eeuw in St. Petersburg. Op 26-jarige leeftijd begroef ze haar man, en deze slag van het lot dwong de jonge weduwe om afstand te doen van alle aardse zegeningen. Ze koos voor zichzelf de moeilijke weg van de dwaasheid.

Xenia dwaalde door de stad en verdroeg geduldig het pesten van onaardige mensen. Velen probeerden de gezegende echter te helpen, maar ze weigerde warme kleren en gaf het geld aan andere arme mensen.

De heiligheid van Xenia van Petersburg was al tijdens haar leven duidelijk. Ze had de gave om de toekomst te voorspellen en de mensen die haar hielpen verbeterden hun leven. Ksenia Petersburgskaya stierf op 70-jarige leeftijd.

Martelaar Meletios Stratilates

Sint Meletius leefde in de 3e eeuw, in de tijd van de Romeinse keizer Antoninus Heliogobalus. Hij was een militaire leider (stratilaat). Zoals veel christenen uit die tijd, moest Meletios omringd worden door heidenen. Eenmaal in de stad waar hij woonde, verscheen een groot aantal gekke honden, die de inwoners begonnen te terroriseren. Meletios realiseerde zich dat demonen de honden hadden overgenomen.

Samen met zijn soldaten doodde hij niet alleen de honden, maar vernietigde hij ook de heidense tempels. Zo verraadde hij zichzelf. Voor de naleving van het christelijk geloof, werd Meletios gemarteld en stierf onder marteling, en zijn ondergeschikten Stephen en John werden onthoofd. Alle soldaten onder bevel van Meletius accepteerden ook de marteldood samen met hun vrouwen en kinderen - in totaal kwamen 1218 mensen om. De kerk viert ook de herdenkingsdag van Meletius, Johannes, Stefanus en alle mensen die hun martelaarschap met hen deelden op 6 juni.

Aanbevolen: