Wat Zijn De Orthodoxe Feestdagen In 2017?

Inhoudsopgave:

Wat Zijn De Orthodoxe Feestdagen In 2017?
Wat Zijn De Orthodoxe Feestdagen In 2017?

Video: Wat Zijn De Orthodoxe Feestdagen In 2017?

Video: Wat Zijn De Orthodoxe Feestdagen In 2017?
Video: Feest! Weet wat je viert - Orthodox Pasen 2024, Mei
Anonim

Orthodoxe feestdagen zijn belangrijk om de essentie van het christendom te begrijpen. Ze zijn lang niet altijd toegewijd aan gelukkige en vreugdevolle gebeurtenissen, maar ze worden altijd geassocieerd met de spirituele wereld van een persoon. Betrokkenheid bij orthodoxe feestdagen helpt een mens om te ontsnappen aan aardse beslommeringen, om dichter bij hogere sferen te komen. Christelijke feestdagen zijn gewijd aan de kerkelijke verheerlijking van de belangrijkste religieuze gebeurtenissen, vereerde iconen of de viering van heiligen.

Pasen
Pasen

Pasen - Heldere zondag van Christus

De belangrijkste orthodoxe feestdag is Pasen, de heldere zondag van Christus. Tegelijkertijd is Pasen het belangrijkste evenement voor orthodoxe christenen, katholieken geven de voorkeur aan Kerstmis. Het wordt niet aanbevolen om op Paasnacht te slapen om de belangrijkste gebeurtenissen van de vakantie niet te verslapen. 's Avonds gaan christenen naar de kerk om de hele nacht te waken en bij terugkomst gaan ze aan de feesttafel zitten. Zelfs iemand die met Pasen stierf, wordt als gelukkig beschouwd, aangezien de poorten van het paradijs op deze dag voor iedereen openstaan. Elke orthodoxe christen op Bright Sunday of Christ zou anderen moeten begroeten met de woorden: "Christus is opgestaan!", Als antwoord ontvangend: "Inderdaad, hij is opgestaan!"

Twaalfde feestdagen

Pasen wordt gevolgd door de twaalf feestdagen. Er zijn er slechts 12, vandaar de naam, die afkomstig is van het Oud-Russische "twee aan tien".

De geboorte van Christus is de op één na belangrijkste van de orthodoxe feestdagen, die wordt gevierd in de nacht van 6 op 7 januari. Op deze avond worden er kerstdiensten gehouden in orthodoxe kerken. De feestdag is ingesteld ter ere van de wonderbaarlijke geboorte van Jezus Christus. In Rusland ging de viering van Kerstmis gepaard met veel volksgebruiken, waaronder kerstliederen, verkleden, Kerstmis en kerstwaarzeggerij.

Kerstmis wordt gevolgd door andere grote feestdagen van twaalf jaar: Driekoningen, Ontmoeting van de Heer, Aankondiging, Transfiguratie van de Heer, Dormition van de Allerheiligste Theotokos, Geboorte van de Maagd, Verheerlijking van het Kruis van de Heer, Inleiding tot de Tempel van de Allerheiligste Theotokos, Intocht van de Heer in Jeruzalem of Palmzondag, Hemelvaart van de Heer, Drievuldigheidsdag.

Een aantal orthodoxe feestdagen zijn gewijd aan de apostelen (bijvoorbeeld de heiligen Petrus en Paulus), er zijn ook feestdagen gewijd aan de wonderbaarlijke iconen van de Moeder van God en de Heilige Stoel. Altaarstukken zijn festivals gewijd aan een heilige of een gebeurtenis waaruit de naam van de tempel is voortgekomen. Vroeger werden patronale feesten bijzonder vereerd en gevierd door alle parochianen.

Orthodoxe feestdagen vertegenwoordigen een van de helderste en meest bewogen pagina's van de Russische spirituele cultuur. Hun verheven betekenis verlicht en veredelt de zielen van mensen, soms ongeacht de mate van geloof. Daarnaast hebben ze ook een educatieve functie, waarbij ze mensen kennis laten maken met de geschiedenis van het christelijk geloof, de tradities van de Russische orthodoxie en volksgebruiken.

Aanbevolen: