Wat Een Kerkvakantie Op 14 Augustus

Inhoudsopgave:

Wat Een Kerkvakantie Op 14 Augustus
Wat Een Kerkvakantie Op 14 Augustus

Video: Wat Een Kerkvakantie Op 14 Augustus

Video: Wat Een Kerkvakantie Op 14 Augustus
Video: Zomervakantie Scribent 2015 2024, Mei
Anonim

Een maand na de vastentijd van Peter, op 14 augustus, komt de Dormition Fast. Het omvat drie kerkelijke en nationale feestdagen, waarvan de eerste de Dormition Fast opent en de Verlosser van Honing wordt genoemd. Het heeft een lange geschiedenis in verband met de verdediging van Rusland, de doop en het verzamelen van honing.

Wat een kerkvakantie op 14 augustus
Wat een kerkvakantie op 14 augustus

Geschiedenis en betekenis van de vakantie Honey Savior

In Rusland werd in 1164 door Andrei Bogolyubov een feestdag ingesteld ter ere van de Verlosser (Verlosser Jezus Christus) en de Moeder van God. Er wordt aangenomen dat het kruis van de Heer hem hielp bij de overwinning op de Wolga-bulgaren, die hij voor zijn leger oprichtte. Vandaar dat de gewoonte ontstond op de Eerste Verlosser om het kruis van de Heer langs de hoofdstraten van de stad te dragen om hem en de mensen te beschermen tegen ziekten en verschillende rampen.

Daarom werd de Eerste Verlosser vroeger de feestdag van de oorsprong van de eerlijke bomen van het kruis van de Heer genoemd.

Een andere naam voor de Eerste Verlosser is Wet, omdat op deze dag de predikanten van de kerk stuwmeren, rivieren en meren bezochten om ze te wijden. Deze gewoonte is verbonden met de doop van Rus, die plaatsvond op 1 augustus volgens de oude stijl of op 14 augustus volgens de nieuwe stijl in 988.

Na enige tijd verscheen de moderne naam van de vakantie - Honey Savior, vanwege de gewoonte om op dit specifieke moment volledige honingraten te breken. Imkers op de Dag van de Verlosser op Honing moeten de eerste honingraat en de eerste honing van dit jaar naar de kerk brengen voor inwijding. Dit gebeurde niet toevallig, omdat de bijenteelt in Rusland al heel lang wordt beoefend en honing altijd als een genezend en mager product is beschouwd.

Na de wijding van de honing verzamelde de klerk altijd een deel voor de priesters, waarvan een deel de kerk uitdeelde aan de armen. Men geloofde dat iedereen op deze dag zeker de gewijde jonge honing moest proeven. Op deze feestdag zorgden families zeker voor verschillende honinggerechten en -drankjes, ze aten honing met noten en brood.

Op Honey Saviour was het ook gebruikelijk om papavergerechten te eten, omdat 14 augustus nog steeds werd beschouwd als de dag van Makaveev - de dag van herinnering aan de 7 martelaren die Makaveev in het Oude Testament beschrijft.

Niet alleen de Assumption Fast begon met de Honey Savior, maar ook de voorbereiding op de winter. De boeren sneden schapenvachten tot de kou, maakten de dorsvloer schoon en ploegden de velden voor de wintergewassen. Ondertussen gingen de vrouwen met hun kinderen naar het bos om paddenstoelen en bessen te oogsten.

Hoe de Honing Redder te vieren?

Net als enkele eeuwen geleden begint deze feestdag vandaag met een plechtige liturgie in orthodoxe kerken. Tijdens het, wordt het kruis van de Heer naar het midden van de kerk gebracht voor aanbidding, dan wordt een processie van het kruis, de wijding van water en honing uitgevoerd door parochianen uitgevoerd.

Op deze feestdag, maar ook tijdens de twee weken durende Dormition Lent, is het gebruikelijk om honing, maanzaad en gerechten gemaakt van deze producten te eten. Orthodoxe families bakken honingkoeken, maken magere pannenkoeken of poppy rolls, brouwen mede en sbiten - een oude Slavische drank gemaakt van water, honing en kruiden.

Aanbevolen: