Wat Een Kerkvakantie Op 19 Augustus

Inhoudsopgave:

Wat Een Kerkvakantie Op 19 Augustus
Wat Een Kerkvakantie Op 19 Augustus

Video: Wat Een Kerkvakantie Op 19 Augustus

Video: Wat Een Kerkvakantie Op 19 Augustus
Video: JIBB Sport Olympiade Augustus 2016 2024, Mei
Anonim

Op 19 augustus, nieuwe stijl, of 6 augustus, oude stijl, viert de Russisch-Orthodoxe Kerk de Transfiguratie van de Here God en Verlosser Jezus Christus, of Appelverlosser, zoals deze kerkelijke feestdag onder de mensen wordt genoemd. Op deze dag is het gebruikelijk om door het lezen van speciale gebeden rijpende vruchten te heiligen.

Apple Spas - een afscheidsvakantie van de zomer
Apple Spas - een afscheidsvakantie van de zomer

Uit de geschiedenis van de vakantie

De evangeliën vertellen het verhaal van hoe Jezus Christus, samen met zijn drie discipelen, een hoge berg beklom. Daar begon hij te bidden, en zijn discipelen werden overweldigd door slaap. En ze droomden hoe, tijdens het gebed, het gezicht van Jezus Christus plotseling scheen als de zon, en zijn kleren begonnen te lijken op sneeuwwit licht. Rustig pratend stonden Mozes en Elia naast hem. Op datzelfde moment klonk er een stem uit de hemel, die de discipelen gebood om in alles Jezus, de geliefde zoon van God, te gehoorzamen.

Angst greep de discipelen en vielen op de grond. Jezus naderde hen onmiddellijk en raakte met zijn hand aan dat ze nergens bang voor moesten zijn. De discipelen openden hun ogen en zagen niemand anders dan Jezus.

Moderne theologen interpreteren deze evangelische gebeurtenis als een indicatie van Jezus als de Heer van de profeten. God wees immers niet naar Mozes of Elia, maar naar Christus en gebood hem te gehoorzamen.

In Rusland werd de kerkelijke feestdag van de Transfiguratie pas in de 16e eeuw ingesteld, gecombineerd met een andere feestdag - de Tweede of Appelverlosser, de traditie van vieren die al enkele eeuwen bestaat.

De Heiland wordt in verband gebracht met een andere oude traditie. De heerser van de Mesopotamische stad Edes, koning Abgar, was ziek van melaatsheid en geen van de artsen kon hem helpen. Toen besloot hij Jezus Christus om genezing te vragen, wiens wonderbaarlijke vermogens al overal weerklonken, en stuurde boodschappers naar hem toe. De Zoon van God kon op dat moment Edes niet bezoeken, maar beloofde te helpen.

Tijdens het gesprek met de boodschappers veegde Jezus Christus zijn gezicht af met een handdoek en zijn gezicht werd onmiddellijk op de stof afgedrukt. Deze wonderbaarlijke handdoek werd aan Avgar bezorgd en hij voelde zich al snel opgelucht.

Later werden er veel iconen geschilderd naar deze afbeelding van het gezicht van de Heiland. De bekendste daarvan is het Novgorod-icoon uit de 11e eeuw "The Savior Not Made by Hands" of "The Savior on the Canvas".

En na de executie en hemelvaart van Jezus Christus, op zijn bevel, kwam de apostel Fadeus naar koning Abgar en genas de koning van melaatsheid volledig. Zo hield Jezus Christus zijn belofte.

De genezen koning Abgar geloofde in Jezus Christus en bekeerde zich tot het christendom, en een wonderbaarlijke handdoek met het gezicht van de Heiland werd over de hoofdpoort van Edes bevestigd.

Tradities van het vieren van de Verlosser van Apple

In de boerenvolkskalender is de feestdag van de Transfiguratie beter bekend als de Tweede, Apple Redder. Het werd gevierd op 6 augustus, oude stijl, vandaag op 19 augustus. Veel volksborden en gezegden worden geassocieerd met deze dag.

De eerste Verlosser heet honing en wordt gevierd op 14 augustus. En helemaal aan het einde van de zomer, op de 29e, wordt de Derde Verlosser gevierd, die de Nut Verlosser wordt genoemd.

De mensen geloofden dat het weer ook veranderd was sinds de Verlosser van de Transfiguratie. De tweede helft van augustus in Rusland werd een jonge Indiase zomer genoemd. Het was gebruikelijk om de Dag van de Transfiguratie te beëindigen met de ceremoniële draden van de zonsondergang. De meisjes zongen afscheidsliedjes terwijl ze de zon zagen bij zonsondergang. Dus in Rusland namen ze afscheid van de zomer.

Tot die dag aten boerenfamilies geen fruit behalve groenten, het verbod had vooral betrekking op appels. Het doorbreken van dit taboe werd als een grote zonde beschouwd. Appels moesten zeker worden ingewijd op de dag van de Transfiguratie tijdens de ochtendkerkdienst, en pas daarna konden ze worden gegeten.

Aanbevolen: