Welke Datum En Hoe Maslenitsa Te Vieren In

Inhoudsopgave:

Welke Datum En Hoe Maslenitsa Te Vieren In
Welke Datum En Hoe Maslenitsa Te Vieren In

Video: Welke Datum En Hoe Maslenitsa Te Vieren In

Video: Welke Datum En Hoe Maslenitsa Te Vieren In
Video: Celebrations to mark end of "Maslenitsa" festival with dancing, pancakes 2024, Mei
Anonim

Maslenitsa, samen met Pasen en Trinity, is een belangrijke feestdag voor orthodoxe Russen, traditioneel gevierd in het midden van de late winter. In 2018 begint de viering begin februari vanwege vroege Pasen. Fans van volksfeesten, dapper plezier en boterpannenkoeken zijn geïnteresseerd in de datum van Maslenitsa in 2018. Laten we alles in orde bespreken, en niet te vergeten de winterspelen, tradities en recepten voor heerlijke lekkernijen.

Vastenavond in 2018
Vastenavond in 2018

Er is geen specifieke datum voor de viering van Maslenitsa, de berekening hangt af van de data waarop de Grote Vasten en Pasen van Christus vallen. Om de viering te bepalen, worden 56 dagen geteld vanaf de datum van Paaszondag (dit is precies 8 weken). 48 daarvan zijn Grote Onthouding, de overige 7 zijn de feestweek van Maslenitsa. Maslenitsa in 2018 wordt gevierd van 12 tot 18 februari. Na het luiden van de avondklokken op 18 februari beginnen orthodoxe christenen met de Grote Vasten.

Er zijn veel oude heidense rituelen en tradities die de viering van de Wide Maslenitsa markeren. Dit zijn arresleetochten, het verbranden van een slim knuffeldier, het verwelkomen van de lente met pannenkoeken "heet, heet", het bezoeken van familieleden, ander dapper en tienerplezier met vuistgevechten, het bouwen van een sneeuwfort en gezangen. De belangrijkste boodschap van de vakantie is plezier, wandelingen en vergeving van hun overtreders.

Namen van vastenavond en aanverwante rituelen

Elke dag van de vastenavond heeft zijn eigen oude naam en een bepaalde betekenis.

  1. Maandag. Direct de vakantie "ontmoeten". In 2018 komt Maslenitsa op 12 februari, tegen deze dag moet je de constructie van een sneeuw- of houten glijbaan voltooien, eten kopen, de eerste pannenkoeken bakken. Vroeger was het op maandag dat een enorme geloste beeltenis van Maslenitsa op het centrale plein werd tentoongesteld.
  2. Dinsdag. Op 13 februari 2018 is het mogelijk om het "flirten" te vieren. Dit is een feestelijke dag voor jongeren, waar je je gevoelens kunt tonen aan je soulmate, plezier kunt hebben op de feestjes. Vroeger vierden jonge stellen het flirten door uit de bergen te rollen, de dag begon met de opening van beurzen.
  3. Woensdag. 14 februari 2018 - de vakantie van schoonzonen, met andere woorden - "gastronomisch". Op deze dag moet de schoonzoon naar zijn geliefde schoonmoeder voor boterpannenkoeken met verschillende lekkernijen, likeuren, jam en augurken. Vroeger werden op woensdagavond de beroemde muur-tot-muur vuistgevechten gehouden.
  4. Donderdag. Maslenitsa-festiviteiten beginnen op 15 februari 2018 onder het codewoord "maak een wandeling". Vanaf die dag was het verboden om enig werk te doen, alle voorbereidingen moesten worden afgerond. Donderdagochtend tijdens de feestweek is een geweldige tijd om lekkernijen te koken, naar goede en verre vrienden en familieleden te gaan. Vroeger werd "wandelen" gevierd met de verovering van een sneeuwfort.
  5. Vrijdag. Deze dag wordt gegeven aan schoonmoeder, genaamd "schoonmoeder". Schoonmoeder met haar vrienden zou de schoonzoon moeten bezoeken, geschenken en heerlijke traktaties uit zijn handen moeten accepteren.
  6. Zaterdag. Wederom een feest met taarten, pannenkoeken en lekkernijen, maar dan voor de schoondochters, "schoonzusbijeenkomsten" genoemd. Alle familieleden van de man moeten de schoondochter in haar huis bezoeken, geschenken geven en de lekkernijen proeven. Als het meisje niet getrouwd is, kan ze de avond doorbrengen met haar geliefde vrienden.
  7. Zondag. Deze dag wordt "Vergeven zondag" genoemd, omdat men van 's morgens tot' s avonds elkaar om vergeving moet vragen voor eventuele beledigingen en verdriet. De vakantie eindigt met het verbranden van een beeltenis van Maslenitsa op een groot vuur, grote festiviteiten op het plein, kinderamusement en jeugdspelen.
Kom naar ons, Maslenitsa
Kom naar ons, Maslenitsa

De belangrijkste tradities van Maslenitsa

Voor orthodoxe christenen wordt de feestdag kaasweek genoemd vanwege de aanwezigheid op de tafels van een grote verscheidenheid aan kaas-, boter- en zuivelgerechten. De belangrijkste traktatie op deze dag zijn zachte, dikke, delicate, gouden pannenkoeken met verschillende vullingen. Pannenkoeken kunnen worden geserveerd met zure room, boter, vloeibare honing, confituur en jam, verse bessen, kaviaar, gezouten champignons of vis. Een populair voorteken voor vastenavond zegt dat je voor geluk in huis zoveel pannenkoeken moet bakken als je genoeg kracht hebt.

Deze dag is niet compleet zonder waarzeggerij. Hier zijn een paar van de meest nauwkeurige voorspellingen voor pannenkoeken en dennenbomen:

  • Alle familieleden of vrienden komen samen. Pannenkoeken met verschillende vullingen worden vooraf op een groot blad gezet: zuur, zoet, pittig, ongezuurd, zout. Een boon of een munt is verpakt in een pannenkoek. Dan neemt iedereen een pannenkoekenvelop. Als je een zoete vulling tegenkomt - het zal het hele jaar door succesvol zijn, pittig - wacht dan op avonturen die je zenuwen prikkelen. Als zuur - verdriet wacht, zout - tot verdriet en tranen, vers - zal het hele jaar voorbijgaan zonder speciale veranderingen. Als je een boon of een munt tegenkomt - naar verrassingen, geld, welvaart.
  • Takken van verschillende soorten coniferen worden voorbereid: pluizig, krom, armoedig, dik, breekbaar, met kegels. Vouw in een zak. Tijdens waarzeggerij trekken meisjes er één voor één uit met een blinddoek en knoedels (dikke wanten). Als je een dikke of dunne tegenkomt - dezelfde glanst en de bruidegom, mooi of gebogen - zal dit de versmalde zijn. Als met kegels - rijk, armoedig zonder schors - pech, zonder geld.

De zondagse verbranding van een elegante beeltenis van Maslenitsa is niet compleet zonder ceremonies. Oude dingen worden in het vuur gegooid, notities, alsof ze zich ontdoen van problemen, opgehoopte tegenslagen. De muren van huizen en moestuinen zijn besprenkeld met afgekoelde as om rijkdom, welvaart en een goede oogst aan te trekken. Hoe je Vastenavond viert, hangt alleen af van de stemming, het belangrijkste is om geen reden tot verdriet te geven, om geen wrok tegen iemand te koesteren.

Pannenkoekenrecept voor Vastenavond

Als je van tevoren hebt uitgerekend hoeveel Maslenitsa er in 2018 zijn, kun je rustig de tijd nemen om het lekkerste pannenkoekenrecept te kiezen door te experimenteren met vullingen. Vanaf 12 februari tot en met Forgiven Sunday kun je rossige pannenkoeken bakken. Voor de bereiding van het deeg wordt aanbevolen om niet alleen melk of water te gebruiken, maar ook kefir, mineraalwater, zelfs licht bier of vruchtensappen. De pan moet van gietijzer zijn zodat de pannenkoeken niet aanbranden.

Pannenkoeken voor vastenavond
Pannenkoeken voor vastenavond

Hier is het meest populaire pannenkoekenrecept voor vastenavond.

Ingrediënten:

  • melk (verwarmd tot kamertemperatuur) - 500 ml;
  • eieren - 2 stuks;
  • plantaardige olie voor het deeg - 2 eetlepels;
  • suiker - een eetlepel (je kunt met een glijbaan);
  • zout - een snuifje;
  • bloem - een glas.

Voorbereiding:

  1. Klop de eieren die van tevoren uit de koelkast zijn gehaald, meng met zout en suiker.
  2. Giet in melk, roer.
  3. Bloem zeven, bij voorkeur twee keer. Roer geleidelijk, in kleine porties, door het deeg.
  4. Voeg plantaardige olie toe, roer opnieuw. Het deeg moet qua consistentie vergelijkbaar zijn met zure room.
  5. Bak in een met olie verwarmde koekenpan, giet met een pollepel en keer om.

Als je weet welke datum Maslenitsa in 2018 is, kun je je van tevoren voorbereiden op de vakantie, souvenirs inslaan voor vrienden en familie, pannenkoeken bakken met verschillende vullingen. En als je zin en tijd hebt, kun je zelfs een hoppig huisgemaakt biertje brouwen tot afgunst van alle buren.

Aanbevolen: