Wanneer Zal Maslenitsa Zijn In 2016?

Wanneer Zal Maslenitsa Zijn In 2016?
Wanneer Zal Maslenitsa Zijn In 2016?

Video: Wanneer Zal Maslenitsa Zijn In 2016?

Video: Wanneer Zal Maslenitsa Zijn In 2016?
Video: Масленица, как это было 2024, April
Anonim

Vastenavond is praktisch de enige heidense feestdag die tot op de dag van vandaag wordt gevierd. Jaarlijks organiseren miljoenen Russen massale festiviteiten en gastvrije avonden, hebben ze deze week plezier en drinken ze thee met rossige pannenkoeken.

Pannenkoeken zijn een onmisbaar attribuut van Vastenavond
Pannenkoeken zijn een onmisbaar attribuut van Vastenavond

Wanneer is Maslenitsa in 2016?

Dit jaar is Maslenitsa wat laat en begint het voor Internationale Vrouwendag, namelijk op 7 maart en eindigt het op 13 maart.

Sinds de oudheid wordt aangenomen dat na de pannenkoekenweek de lente komt, de dagen helderder en langer worden en de winter ons vaarwel zegt.

Wat te doen in de pannenkoekenweek

Op maandag (7 maart) is het noodzakelijk om Maslenitsa te ontmoeten, er een knuffel van te maken en op een prominente plaats te leggen om het op zondag te verbranden. Huisvrouwen zouden moeten beginnen met het bakken van pannenkoeken en niet te vergeten dat "de eerste pannenkoek die klonterig uitkwam" aan de armen moet worden gegeven.

Op dinsdag (8 maart) is het gebruikelijk om te "flirten" met pasgetrouwden. En voor de rest leuke festiviteiten regelen: sleeën en paarden rijden, met sneeuwballen spelen en van de ijsglijbanen glijden.

Op woensdag (9 maart) moet je de gasten bellen om ze te "trakteren" met iets lekkers. Om dit te doen, moet je de tafel mooi dekken en er gerechten op zetten zoals blozende pannenkoeken, sappige peperkoek en gebakken taarten. Een samovar met hete thee wordt een verplicht attribuut. Als je een schoonzoon hebt, moet je hem zeker uitnodigen om hem te bezoeken en hem te trakteren op "schoonmoederspannenkoeken".

De brede Pannenkoekenweek begint op 10 maart en duurt tot 13 maart. Op Vastenavond is het gebruikelijk om "op volle snelheid te lopen": feestelijke zang regelen, meedoen aan leuke wedstrijden en grote rondedansen leiden.

Op vrijdag (11 maart) moet de schoonzoon op zijn beurt zijn schoonmoeder uitnodigen om hem te bezoeken en haar te trakteren op pannenkoeken.

Op zaterdag (12 maart) is het raadzaam voor schoondochters om lekkernijen en geschenken voor de zussen van haar man klaar te maken en uit te nodigen om haar te bezoeken.

De laatste dag van Maslenitsa zal 13 maart zijn, in de volksmond "Vergevingszondag" genoemd. Op deze dag nemen mensen afscheid van de winter, verbranden ze een beeltenis van Maslenitsa en vragen ze elkaar om vergeving van al hun vrienden en familieleden. Deze dag wordt het hoogtepunt van de hele Pannenkoekenweek.

Enkele vastenavondtradities:

- het wordt afgeraden om vleesproducten te eten;

- het hoofdgerecht en het symbool van Vastenavond zijn pannenkoeken, die in elk huis op tafel zouden moeten staan;

- je kunt niet vloeken met je vrienden en naaste familieleden;

- tijdens Vastenavond moet je op bezoek komen, eten en veel plezier hebben; immers, op 14 maart begint het strengste vasten van het jaar - de Grote, die tot Pasen zal duren.

Aanbevolen: