Hoe Vier Je Je Doop?

Inhoudsopgave:

Hoe Vier Je Je Doop?
Hoe Vier Je Je Doop?

Video: Hoe Vier Je Je Doop?

Video: Hoe Vier Je Je Doop?
Video: dopen april 2016 2024, April
Anonim

De doop van de Heer is een van de oudste christelijke feestdagen, in Rusland wordt het gevierd in de nacht van 18 op 19 januari. Volgens het evangelie werd Jezus Christus op deze dag gedoopt in de rivier de Jordaan, hij was toen 30. Ook wordt deze feestdag de Driekoningen genoemd, omdat de Heilige Drie-eenheid aan de wereld verscheen.

Waarzeggerij op Driekoningen Kerstavond
Waarzeggerij op Driekoningen Kerstavond

kerstavond

De doop van de Heer in de orthodoxe kerk wordt bijna net zo prachtig gevierd als Kerstmis, de diensten in de kerk lijken erg op elkaar. De dichtstbijzijnde zondag voor de feestdag wordt de Week voor de Verlichting genoemd, op deze dag worden massadoopsels uitgevoerd, dit is een van de meest geschikte dagen hiervoor. Na 7 januari komt de zogenaamde kersttijd, dit zijn dagen van feestvreugde van onreine krachten, wanneer verschillende waarzeggerij en kerstliederen bijzonder populair zijn.

18 januari - Driekoningen Kerstavond, dit is de dag van strikt vasten en terughoudendheid. Vasten wordt de hele dag gehouden, tot de eerste ster. 's Avonds schuift het hele gezin aan voor een bescheiden maaltijd. De orthodoxen hebben alleen mager voedsel op tafel: kutia, havermoutgelei, peulvruchten, broodproducten, gedroogd fruit, noten. Onder de Oud-Slavische gebruiken zijn uitnodigingen aan de tafel van een wolf, vogel of andere dieren, een speciale kaars voor de doden en het behandelen van overleden zielen met verschillende gerechten interessant.

Men geloofde dat op deze nacht de onreine krachten en zielen van de doden naast de levenden zijn, dus jonge jongens en meisjes komen traditioneel samen voor avonden met waarzeggerij, kerstliederen en ander amusement.

Heilige Doop van de Heer

Diensten worden gehouden in de kerk in de nacht van 19 januari, het water in reservoirs en reservoirs wordt verlicht. Indien mogelijk vindt de dienst ook plaats aan de oevers van rivieren, meren, vijvers - men gelooft dat dergelijk water helende eigenschappen verwerft. Water moet worden verzameld voor toekomstig gebruik, het kan worden gebruikt om het huis te verlichten, om het hele jaar door voor verschillende aandoeningen te worden behandeld. Zelfs de sneeuw van kerstavond is genezend, als je het het hele jaar door na het bad wrijft, word je niet ziek.

Op bevroren vijvers en rivieren wordt water verlicht in speciaal uitgesneden ijsgaten, die de Jordaan worden genoemd, ter ere van de rivier waarin Jezus werd gedoopt. Ondanks de strenge vorst die gewoonlijk op Driekoningen valt, zijn er velen die in het heilige water willen duiken. Ik moet zeggen dat zwemmen in een ijsgat als volledig vrijwillig wordt beschouwd en hetzelfde effect kan worden bereikt door gewoon thuis met water af te vegen. Bij die ijsgaten, waar naast de dienst officieel wordt gehouden, zijn altijd reddingswerkers en spoedartsen aanwezig.

Op de ochtend na Driekoningen gaan orthodoxe christenen naar de kerk voor de mis, wanneer het water in speciale tanks wordt verlicht. Dit wordt gevolgd door een feestelijke maaltijd, wanneer alle gerechten zijn toegestaan - ontbijtgranen, rossige pannenkoeken met boter, gelei, borsjt en stoofschotels, gerookt varkensvlees en worstjes. Elk land heeft zijn eigen gebruiken en nationale gerechten, om bijvoorbeeld geld te hebben kunnen er vierkante pannenkoeken op tafel worden geserveerd.

Aanbevolen: