Verkeerslichtdag: Geschiedenis En Datum Van De Vakantie

Inhoudsopgave:

Verkeerslichtdag: Geschiedenis En Datum Van De Vakantie
Verkeerslichtdag: Geschiedenis En Datum Van De Vakantie

Video: Verkeerslichtdag: Geschiedenis En Datum Van De Vakantie

Video: Verkeerslichtdag: Geschiedenis En Datum Van De Vakantie
Video: Vakantie Malta geschiedenis 2024, April
Anonim

Er zijn feestdagen waarvan veel mensen niet eens weten dat ze bestaan. Een ervan is gewijd aan een onderwerp dat letterlijk ieder van ons bekend is: een verkeerslicht. Verkeerslichtdag wordt zowel in de Russische Federatie als in andere landen gevierd. En gezien de voordelen die dit apparaat mensen biedt, is dit feit niet verrassend.

Verkeerslichtdag: geschiedenis en datum van de vakantie
Verkeerslichtdag: geschiedenis en datum van de vakantie

Ridders stoplicht

In feite verscheen het verkeerslicht niet zo lang geleden. John Peak Knight wordt beschouwd als de uitvinder ervan. Het was zijn apparaat dat in 1868 naast het gebouw van het Londense parlement werd geïnstalleerd. Dit apparaat had twee semafoorvleugels. Toen ze omhoog kwamen, moest de voetganger stoppen. Als de vleugels iets waren neergelaten, kon de voetganger lopen. Het ontwerp van dit eigenaardige verkeerslicht omvatte ook een draaiende gaslamp, die 's avonds en' s nachts werd gebruikt. Met zijn hulp werden signalen van groene en rode kleuren gegenereerd.

Het was noodzakelijk om het stoplicht handmatig te schakelen, en dit was zijn duidelijke nadeel. Begin januari 1869 explodeerde onverwacht een zaklamp in het apparaat van Knight en verwondde de man die het bestuurde. Als gevolg hiervan werd het idee van een verkeerslicht enkele decennia verlaten.

Automatische Hog-apparaten en vakantiedatum

Op 5 augustus 1914 werden in Cleveland (VS), op de plaats waar Euclid Avenue de 105th Street kruist, vier automatische verkeerslichten geïnstalleerd, ontwikkeld en gepatenteerd door ingenieur James Hog. Ze leken al behoorlijk op moderne, terwijl er, zoals in het model van Knight, twee signalen waren - groen en rood.

En Traffic Light Day wordt momenteel jaarlijks over de hele wereld gevierd op 5 augustus - ter nagedachtenis aan een gebeurtenis die meer dan een eeuw geleden in Cleveland plaatsvond. In de moderne Russische realiteit is Verkeerslichtdag een uitstekende gelegenheid voor verkeerspolitieagenten en activisten van relevante organisaties om kinderen en volwassenen te vertellen over de noodzaak om altijd de verkeersregels na te leven, belangrijke informatie over dit onderwerp te delen, enz.

Beeld
Beeld

Verdere geschiedenis van verkeerslichten in de wereld en in de Russische Federatie

In de jaren twintig werden verkeerslichten met drie lichten geïnstalleerd in Chicago en New York - geel werd toegevoegd aan groen en rood. Geleidelijk aan begonnen soortgelijke apparaten te verschijnen in andere steden in Amerika, maar ook in Europa.

Beeld
Beeld

En later dan allemaal begonnen verkeerslichten te worden gebruikt, misschien in de DVK - dit gebeurde al in de 21e eeuw. Maar zelfs nu nog wordt in dit mysterieuze land het verkeer van auto's en voetgangers op veel plaatsen "op de ouderwetse manier" geregeld - door mensen in uniform.

Wat Rusland betreft, het verkeerslicht werd hier voor het eerst geïnstalleerd in januari 1930 als een experiment - op de kruising van Liteiny en Nevsky Prospekt in St. Petersburg. Het experiment werd als succesvol beschouwd en in december van diezelfde 1930 werd een automatische verkeersregelaar geïnstalleerd op de kruising van Petrovka en Kuznetsky Most Street in Moskou. De volgende Russische stad waar een verkeerslicht verscheen was, volgens de beschikbare informatie, Rostov aan de Don.

Nu zijn er natuurlijk verkeerslichten in elke Russische stad. En op sommige plaatsen vind je zelfs monumenten voor dit handige apparaat. Zo'n monument bestaat bijvoorbeeld in Novosibirsk. Een grappige sculpturale compositie toont een bewaker die respectvol opkijkt naar een stoplicht en het groet.

Aanbevolen: