Ideale Vakantie: Hoe Goed Te Ontspannen, "volgens De Wetenschap"

Inhoudsopgave:

Ideale Vakantie: Hoe Goed Te Ontspannen, "volgens De Wetenschap"
Ideale Vakantie: Hoe Goed Te Ontspannen, "volgens De Wetenschap"

Video: Ideale Vakantie: Hoe Goed Te Ontspannen, "volgens De Wetenschap"

Video: Ideale Vakantie: Hoe Goed Te Ontspannen,
Video: Dit MOET ik verbeteren... 2024, Mei
Anonim

Volgens berekeningen van sociologen brengen de meesten van ons de helft van ons bewuste leven door met werken. En veel meer dan de helft, omdat ze het verwaarlozen, laten een goede rust voor later.

Ideale vakantie: hoe goed te ontspannen, "volgens de wetenschap"
Ideale vakantie: hoe goed te ontspannen, "volgens de wetenschap"

Waartoe leidt zo'n uitzinnig en eentonig ritme? Naar professionele burn-out, een geleidelijk verlies van interesse, niet alleen in het gekozen bedrijf, maar in het leven in het algemeen.

Carrière of gezondheid?

Parttime werkweken, vakanties midden in het werkproces zijn voor velen van ons zelfs beangstigend. Stel dat er zich in deze tijd zoveel gevallen kunnen opstapelen dat u later nog intensiever zult moeten werken.

Maar psychologen zeggen dat je afscheid moet nemen van dergelijke angsten, anders kun je je gezondheid verliezen. Meerdere onderzoeken hebben bevestigd dat mensen die regelmatig op vakantie gaan minder vatbaar zijn voor hart- en vaatziekten, ze significant minder ischemische aanvallen, hartaanvallen en beroertes hebben. Degenen die in een strakker schema werken, hebben meer kans op ziekten die worden veroorzaakt door verminderde immuniteit en ernstige depressie.

Juiste vakantieregeling

Niet elke werkonderbreking kan echter een rust worden genoemd.

De meesten beschouwen een lange, luie "poel" ergens op het strand als een ideale optie en een uitstekende therapie. Duitse onderzoekers onder leiding van socioloog Sabina Sonnentag concludeerden echter dat de belangrijkste factoren die het herstel van fysieke kracht en mentale energie mogelijk maken, zijn:

  • ontspanning;
  • de controle;
  • hobby;
  • vervreemding.

Zoals u kunt zien, is de lengte van de vakantie niet zo belangrijk. En om te herstellen hoef je niet naar een exotisch resort.

Perfecte ontspanning. Details

Ontspanning bereik je volgens Duitse onderzoekers niet door passief niets te doen. Integendeel, vakantie moet matig actief zijn, vergelijkbaar met licht, spieraangenaam lichamelijk werk.

Controle in de context van rust betekent dat jij en alleen jij bepaalt hoe en waar je je tijd, aandacht, fysieke kracht besteedt. Op het werk beslissen de bazen, het schema, de deadlines voor ons … Daarom draagt het besef dat je de volledige controle hebt over je eigen huidige leven, bij aan het herstel van fysieke en mentale vorm.

Hobby's - hoe saaier en eentoniger je dagelijkse werk is, hoe groter de rol ervan. Voel je vrij om te genieten van je favoriete tijdverdrijf terwijl je op vakantie bent.

Vervreemding - het belang van deze aandoening werd voor het eerst uitgesproken door Israëlische sociologen. Ze observeerden dienstplichtige reservisten voor en na hun korte dienst in het leger. De medewerkers die uit het leger terugkeerden naar kantoor waren merkbaar actiever dan hun 'kantoor'-collega's, straalden vrolijkheid uit en kwamen met nieuwe ideeën.

Volgens de onderzoekers werd deze verandering mogelijk gemaakt door het effect van vervreemding: in het leger onderhielden dienstplichtigen geen contacten met het werk, psychologisch losgekoppeld, wat bijdroeg aan het herstel.

Vervreemding kan niet worden bereikt als u in uw vrije tijd in contact bent met uw werk - uw manager, collega's, klanten. Wetenschappers hebben herhaaldelijk het niveau van cortisol (ook bekend als het stresshormoon) gemeten bij werkende proefpersonen en degenen die aan het rusten waren, maar in contact bleven. Helaas waren deze indicatoren bijna hetzelfde.

Een week, twee of een maand?

Nu over hoe lang de vakantie optimaal zou moeten zijn. Psychologen merken op dat de vakantieganger al op de eerste dag gevoelens van tevredenheid, vrede en vreugde begint te ervaren, en deze sensaties nemen geleidelijk toe. Het hoogtepunt van "vakantiegeluk" valt op de 8e dag. Dan is er een stabilisatie van emoties, en hun geleidelijke afname, verslaving.

Het blijkt dat twee weken met je gezin, met je favoriete hobby en losgekoppelde telefoons / messengers, wel eens een kwaliteitsvakantie kunnen opleveren die je fysieke en energiepotentieel aanvult.

Aanbevolen: