Welke Traditie Wordt Geassocieerd Met De Kousenband Van Kousen?

Inhoudsopgave:

Welke Traditie Wordt Geassocieerd Met De Kousenband Van Kousen?
Welke Traditie Wordt Geassocieerd Met De Kousenband Van Kousen?

Video: Welke Traditie Wordt Geassocieerd Met De Kousenband Van Kousen?

Video: Welke Traditie Wordt Geassocieerd Met De Kousenband Van Kousen?
Video: Hoe trek ik mijn nylonkousen aan. 2024, Maart
Anonim

Voorheen werden kousenbanden gedragen om kousen te ondersteunen. Tegenwoordig is het een sierlijk accessoire voor de bruidsjurk van de bruid. Er is zo'n teken: de vrijgezel die de kousenband heeft gevangen die door de bruidegom is gegooid, zal binnenkort trouwen.

Welke traditie wordt geassocieerd met de kousenband van kousen?
Welke traditie wordt geassocieerd met de kousenband van kousen?

Kousenbanden waren de eersten die door de Fransen werden uitgevonden. Het woord "kouseband" zelf komt van het Franse "jarret", wat "knieholte" betekent. Kousenbanden waren oorspronkelijk als een paar elastiekjes. Ze werden vroeger gedragen om kousen te ondersteunen. Ze werden niet alleen door vrouwen gebruikt. Mannen benadrukten de slankheid van hun benen met mooie jarretels.

Kousenbanden voor een heer

Een herenkousenband van zijden lint werd van voren onder de knie aangebracht. De lange uiteinden werden aan de achterkant gekruist en vastgebonden met een grote strik.

De meest bekende zijn de kousenbanden van de Engelse ridders, ridders van de Orde van de Kousenband. In 1348, op een bal in Calais, danste de gravin van Salisbury met koning Edward III en verloor haar fluwelen kousenband. De verliefde koning tilde haar op en bond haar aan zijn linkerbeen. Dus redde hij de dame van schaamte.

Kouseband jacht hun

Vrouwenkousenbanden waren omgeven door een aura van verleiding. De jonge mannen wiegden het voorwerp van hun passie op een schommel, begonnen luidruchtige spelletjes met het meisje. Al was het maar om de geliefde kousenband te zien. Jonge dames raadden dit natuurlijk en corrigeerden vaak een elegant accessoire. De uitdrukking "gooit de kousenband" betekende dat het meisje wilde trouwen.

Dames gaven de voorkeur aan kousenbanden waarop uitspraken werden geweven. Bijvoorbeeld: "Ik heb mijn hart heel lang gegeven." Dus verdedigden vrouwen zich tegen ijverige kousebandjagers.

In 1791 vond het huwelijk plaats van prinses Frederica van Pruisen en de hertog van York. Ter herinnering aan de ceremonie werden felrode lentekousenbanden "The Duchess's Blush" gemaakt. Ze waren duur. Maar ze behielden hun elasticiteit nog lang.

tradities

Er zijn veel tradities verbonden aan kousenbanden. Zo werd reuma behandeld met kousenbanden van lentepalinghuid. De kousenbanden van de bruid werden beschouwd als een symbool van vruchtbaarheid, grote nakomelingen. Vrienden van de bruidegom trokken ze van de bruid af en bonden ze aan hun hoed.

Bruiloft kousenbanden werden gemaakt in de vorm van kleine stroken zijden linten van verschillende kleuren. De populaire kleur was blauw - de kleur van standvastigheid. Groen werd als ongelukkig beschouwd.

Een andere romantische traditie in verband met kousenbanden overleefde in de negentiende eeuw. Na de huwelijksceremonie renden de jonge mannen in een race naar het huis van de bruid. De winnaar kreeg de rechts naar links kousenband. Hij gaf het later aan zijn uitverkorene, als een amulet tegen ontrouw.

Tegenwoordig draagt de bruid twee kousenbanden op haar rechterbeen boven de knie. Een, "gelukkig", wordt door de bruidegom naar zijn vrienden gegooid. Er wordt aangenomen dat de vrijgezel die haar betrapte binnenkort zal trouwen. En "honing" wordt bewaard ter nagedachtenis aan de eerste huwelijksnacht.

Aanbevolen: