Waar Komen Cadeautjes Vandaan Onder Het Kussen?

Waar Komen Cadeautjes Vandaan Onder Het Kussen?
Waar Komen Cadeautjes Vandaan Onder Het Kussen?

Video: Waar Komen Cadeautjes Vandaan Onder Het Kussen?

Video: Waar Komen Cadeautjes Vandaan Onder Het Kussen?
Video: 50+ cadeau ideeën voor IEDEREEN *ultieme cadeau gids* 2024, April
Anonim

In het pre-revolutionaire Oekraïne en in het zuiden van Rusland, de nacht van 18 op 19 december, wachtten kinderen ongeduldig, want er zouden geschenken van Sinterklaas onder hun kussens verschijnen. Nu is deze gewoonte bijna vergeten en vinden kinderen hun cadeautjes onder de nieuwjaars- of kerstboom.

Waar komen cadeautjes vandaan onder het kussen?
Waar komen cadeautjes vandaan onder het kussen?

Aan het begin van de 3e-4e eeuw was Sint Nicolaas, aartsbisschop van Mirlikia, de herder van de christenen in Antiochië. Hij ging de geschiedenis in als een van de deelnemers aan het Eerste Concilie van Nicea, dat de fundamentele dogma's van de christelijke leer consolideerde. Aartsbisschop Mirlikisy heeft echter geen theologische werken achtergelaten. Hij wordt vereerd om zijn barmhartigheid en naastenliefde, evenals om de gave van wonderen die hij van God ontving.

St. Nicholas Day werd enkele eeuwen na de dood van de aartsbisschop van Mirliki een kindervakantie in de landen van Duitsland. Voorheen was hij de patroonheilige van reizigers, vissers en zeelieden. In sommige landen in Zuid-Europa (vooral in Bulgarije en Griekenland) en in Oekraïne bidden ze nog steeds tot hem voor een lange reis en bij de inwijding van schepen. Sinterklaas werd beschouwd als de beschermer van de ten onrechte veroordeelde, beledigde en arme. Een van zijn eerste wonderen wordt beschouwd als de redding van de drie bruidsschatzusters van schaamte en ontucht. Sinterklaas plantte drie zakken met goud in hun huis.

Met de opkomst van scholen in kerken en kloosters, werd Nicholas the Wonderworker de bewaker van de studenten: uit het leven van de heilige is bekend dat hij in de kindertijd gemakkelijk wetenschap leerde. In de 11e eeuw, op de feestdag van de heilige (19 december), kregen de leerlingen van de kerkschool in de Dom van Keulen snoepgoed, zoals overeenkomstige vermeldingen in de documenten van de kathedraal.

Sinterklaas komt vaak niet alleen. In West-Europa helpt een ezel hem met het bezorgen van geschenken, waarvoor kinderen iets lekkers op de grond bij hun bed laten liggen - een wortel of een koolstronk. In Bohemen wordt de heilige vergezeld door een engel en een imp. Elk van hen heeft een boek, dat alle goede en slechte daden van dit of dat kind opsomt. Sinterklaas komt naar Oekraïense kinderen in een gouden slee getrokken door paarden met gouden manen, gaat onzichtbaar het huis binnen en laat zijn geschenken onder het kussen achter in het bed van een slapend kind. Ongehoorzame kinderen zullen 's morgens alleen een roede vinden in plaats van geschenken.

Aanbevolen: