Hoe Kom Je Bij De Aste Nagusia Baskische Fiesta

Hoe Kom Je Bij De Aste Nagusia Baskische Fiesta
Hoe Kom Je Bij De Aste Nagusia Baskische Fiesta

Video: Hoe Kom Je Bij De Aste Nagusia Baskische Fiesta

Video: Hoe Kom Je Bij De Aste Nagusia Baskische Fiesta
Video: Fiesta de Bilbao, país Vasco. 2024, Mei
Anonim

Baskenland ligt in het noordoosten van Spanje in een bergachtig gebied dat vanuit het noorden wordt aangespoeld door de Golf van Biskaje. Het heeft de status van een autonome gemeenschap, het bestaat uit drie provincies: Vizcaya met de hoofdstad Bilbao, Alava met de hoofdstad Vitoria-Gasteiz en Guipuzcoa met als belangrijkste stad San Sebastian.

Hoe kom je bij de Aste Nagusia Baskische Fiesta
Hoe kom je bij de Aste Nagusia Baskische Fiesta

De inwoners van Baskenland zijn altijd beroemd geweest om hun trotse vrijheidslievende karakter. Zelfs het machtige Rome slaagde er niet in hen te veroveren. De macht van de Romeinse gouverneurs was slechts nominaal, waardoor de Basken hun taal, cultuur en nationale gebruiken konden behouden. De drie bovengenoemde provincies stonden onder de heerschappij van verschillende heersers en maakten aan het begin van de 16e eeuw deel uit van één Spaanse staat, met behoud van enkele privileges en het recht op lokaal zelfbestuur. In 1876 werd hen dit recht ontnomen. Na de overwinning van het Volksfront bij de verkiezingen van 1936 werd een autonome regio gecreëerd in de plaats van deze drie provincies - het Baskenland. Echter, na de nederlaag van de Republikeinen in de burgeroorlog van 1936-1939. dictator F. Franco beroofde het Baskenland van zelfbestuur. Pas in 1980, na de dood van Franco en het begin van democratische veranderingen in Spanje, kreeg het Baskenland autonomie.

De zware economische crisis, waarin de autonomie sinds het begin van de jaren 80 al tientallen jaren bestond, maakte plaats voor een snelle economische groei. Naast de traditionele landbouw begonnen zich in Baskenland ook industrie en toerisme te ontwikkelen. En nu trekt deze prachtige, karakteristieke regio veel gasten uit zowel andere regio's van Spanje als uit het buitenland. Een van de meest kleurrijke en verleidelijke spektakels is het beroemde Aste Nagusia ("Grote Week") feest, dat jaarlijks plaatsvindt van 18 tot 26 augustus in Bilbao, de hoofdstad van de provincie Vizcaya.

Het traditionele kanonschot dient als signaal voor het begin van de vakantie. Een veelheid aan blaffers nodigt gasten emotioneel uit om van het kleurrijke spektakel te genieten. Bilbao woedt letterlijk op dit moment, het plezier stopt niet, zelfs 's nachts. Overdag zijn er eindeloze parades, stierengevechten, wedstrijden van sterke mannen die boomstammen met hoge snelheid hakken en gaten in de kasseien slaan. 'S Nachts - concerten en vuurwerk. Het feest eindigt met het verbranden van een Marihaya-pop - een opgezette rossige vrouw in een nationale Baskische jurk. Toeristen kijken beter naar vuurwerk vanaf stadsbruggen. Bovendien moeten ze er rekening mee houden dat veel winkels tijdens het feest sluiten.

Er zijn verschillende manieren om de stad Bilbao te bereiken. Vlieg bijvoorbeeld naar de lokale luchthaven (via Madrid, met een overstap). Of ga bij aankomst in Madrid of Barcelona met de trein of intercitybus naar Bilbao. De trein Madrid-Bilbao doet er iets meer dan 6 uur over, een kaartje kost ongeveer 33 euro. De trein Barcelona - Bilbao duurt langer - ongeveer 9 uur. Een treinkaartje is iets duurder - ongeveer 40 euro.

Aanbevolen: