Welke Vrouwenvakanties Zijn Er?

Inhoudsopgave:

Welke Vrouwenvakanties Zijn Er?
Welke Vrouwenvakanties Zijn Er?

Video: Welke Vrouwenvakanties Zijn Er?

Video: Welke Vrouwenvakanties Zijn Er?
Video: Wat kost een camperreis door Europa? | onze van life kosten 2024, Maart
Anonim

Naast 8 maart worden er in de wereld verschillende andere feestdagen gevierd die gewijd zijn aan vrouwen. Sommige zijn professioneel, andere universeel, maar al deze dagen worden gekenmerkt door warme woorden gericht aan vrouwen en boeketten met bloemen.

Welke vrouwenvakanties zijn er?
Welke vrouwenvakanties zijn er?

internationale Vrouwendag

De feestdag die op 8 maart wordt gevierd, is een van de meest populaire in Rusland. Het uiterlijk is nauw verwant aan de strijd van vrouwen voor gelijke rechten. Vrouwen kregen tot voor kort lagere lonen en werkten onder slechtere omstandigheden. Ze werden niet geaccepteerd voor een aantal banen en kregen geen stemrecht bij verkiezingen. Aan het einde van de 19e eeuw organiseerden vrouwen een reeks demonstraties voor gelijke rechten. Vooral leden van de Sociaal-Democratische Partij waren hierin ijverig. 8 maart 1908 werd gekenmerkt door een bijeenkomst van de Women's Social Democratic Branch of New York, geleid door Clara Zetkin en Rosa Luxemurg. De rally viel op door zijn schaal en de voor die tijd gewaagde slogans. Later werd deze datum een feest voor vrouwen, niet alleen onder socialisten, maar ook onder de brede massa. Na verloop van tijd werd de historische betekenis van de vakantie vergeten.

Hoewel 8 maart een internationale feestdag is, wordt het alleen op grote schaal gevierd in Rusland en de landen van het voormalige GOS.

Moederdag

In Rusland is deze feestdag niet zo populair als in de VS en Canada. Het wordt gevierd op de laatste zondag van november. Voor de eerste keer in het GOS werd zo'n vakantie gehouden in een van de scholen in Bakoe, en de oprichter was de leraar van de Russische taal en literatuur Elmira Huseynova. Deze gebeurtenis vond plaats in 1988. Het nieuws over de ongewone feestdag en het script voor het houden ervan werden in verschillende kranten gepubliceerd. Veel scholen in de USSR hielden ook dergelijke evenementen. In 1998 ondertekende de Russische president Boris Jeltsin een officieel decreet tot vaststelling van Moederdag. Op deze feestdag worden niet alleen moeders die al hebben plaatsgenomen, maar ook zwangere vrouwen gefeliciteerd.

Moederdagviering dateert uit de periode van het matriarchaat. In die tijd werden er religieuze mysteries gehouden die aan de hoofdgodin waren gewijd.

Internationale Dag van de Verpleegkunde

Onvervangbare doktersassistenten hebben hun eigen feestdag, die wordt gevierd op 12 mei. Deze dag valt samen met de geboortedatum van Florence Nightingale, de oprichter van Sisters of Charity. Aanvankelijk waren de zusters van barmhartigheid slechts vertegenwoordigers van een speciale kloostergemeenschap die hun buren hulp predikte. Maar Nightingale veranderde deze missie in iets anders en creëerde een schijn van moderne verpleegsters. De Zusters van Barmhartigheid begonnen meer aandacht te besteden aan medische kennis en werden al snel volwaardige medische assistenten. Florence zelf was zeer invloedrijk in de ziekenhuisdienst van het leger. Modern Nursing Day wordt gevierd met traditionele verpleegcongressen en lezingen.

Aanbevolen: