Finse Sauna: Kenmerken

Inhoudsopgave:

Finse Sauna: Kenmerken
Finse Sauna: Kenmerken

Video: Finse Sauna: Kenmerken

Video: Finse Sauna: Kenmerken
Video: Hanolux - Hoe werkt een Finse sauna? 2024, Mei
Anonim

Er wordt lange tijd veel tijd en aandacht besteed aan reinigingsprocedures. Ze zijn een soort lichaamscultus geworden. Speciale kamers hiervoor hebben zich altijd onderscheiden door bijzondere decoratie en mooie interieuritems, zodat een persoon rustig kan ontspannen en ten volle kan genieten van wat er gebeurt. Het badhuis was voor verschillende volkeren enigszins anders. Dit kwam tot uiting in de architectuur, de relatie tussen temperatuur en vochtigheid in het stoombad.

Finse sauna
Finse sauna

Tegenwoordig zijn soorten baden weer populair en de meer modieuze naam "sauna". Toegegeven, nu worden ze niet zozeer bezocht voor reiniging als wel voor emotionele verlichting na een actieve dag op het werk. Hoewel, er zijn mensen die zo gezond en zeer succesvol zijn.

Wat zijn de kenmerken van een Finse sauna?

Het steekt gunstig af bij de andere in twee hoofdindicatoren:

  1. Een vochtgehalte dat slechts 10-25% bereikt. Dit draagt bij aan een comfortabelere gezondheidstoestand en een gemakkelijkere perceptie van de procedure.
  2. De mate van luchtverwarming. Gemiddeld wordt de temperatuur op 60-70 ° C gehouden. Als een persoon de voorkeur geeft aan een warmere omgeving, kan deze 120-140 ° C bereiken.

Daarnaast zijn er twee soorten Finse sauna's: zwart en wit. Behorend tot een van hen hangt af van hoe de rook vertrekt: doordringend door de scheuren of in een speciale schoorsteen.

Fins saunaapparaat van binnenuit

Wat betreft de kachels, in de Finse sauna proberen ze ze van metaal te maken om sneller te smelten en de geforceerde temperatuur langer vast te houden. De stenen bevinden zich in het midden van het stoombad en zijn open voor bewatering. Wanneer ze met water worden besprenkeld, wordt een grote hoeveelheid stoom gegenereerd, waardoor de lucht wordt bevochtigd. Geleidelijk aan droogt het weer op en krijgen de stenen weer water.

Vaak worden hiervoor verschillende kruidenafkooksels gebruikt met toevoeging van enkele druppels etherische oliën. Deze afwisseling van vochtige en droge lucht in een Finse sauna helpt om sneller te ontspannen en het zweten te vergroten. Dit verbetert op zijn beurt het proces van het reinigen van de poriën van de huid van onzuiverheden en voorkomt verkoudheid door het inademen van genezende dampen.

Als een persoon geen beginner is, kan hij meer dan één keer hardlopen, afgewisseld met zwemmen in een zwembad met koud water. In sommige gevallen wordt er gebruik gemaakt van een koude douche. Bezems zijn niet erg populair bij deze procedure. Ze worden vaak zonder gestoomd.

De Finse sauna is perfect voor degenen die willen proberen wat het is, in principe, omdat het zachter is dan zijn andere soorten. En liefhebbers van ultrahoge temperaturen zullen hun voorkeuren kunnen realiseren en ten volle kunnen genieten van de procedure.

Aanbevolen: