Viering Van De Dag Van De Overwinning Van Het Russische Squadron Op Kaap Tendra

Viering Van De Dag Van De Overwinning Van Het Russische Squadron Op Kaap Tendra
Viering Van De Dag Van De Overwinning Van Het Russische Squadron Op Kaap Tendra

Video: Viering Van De Dag Van De Overwinning Van Het Russische Squadron Op Kaap Tendra

Video: Viering Van De Dag Van De Overwinning Van Het Russische Squadron Op Kaap Tendra
Video: Rusland viert 'Dag van de Overwinning' 2024, Maart
Anonim

Tijdens de Russisch-Turkse oorlog van 1787-1791. niet alleen op het land, maar ook op zee vonden hevige gevechten plaats. Nog jong in die jaren, verheerlijkte de Zwarte Zeevloot van Rusland zichzelf met een overtuigende overwinning op de Turkse vloot in de slag bij Kaap Tendra, die plaatsvond op 28-29 augustus 1790 volgens de oude stijl, of 8-9 september volgens de nieuwe stijl.

Viering van de dag van de overwinning van het Russische squadron op Kaap Tendra
Viering van de dag van de overwinning van het Russische squadron op Kaap Tendra

De Russische vloot onder bevel van schout-bij-nacht F. F. Ushakov bestond uit 10 slagschepen, dat wil zeggen de grootste en best bewapende schepen, 6 fregatten, 1 bombardementsschip en 20 kleine hulpschepen. Het tegengestelde Turkse squadron bestond uit 14 slagschepen, 8 fregatten en 23 hulpschepen. De vijand, aangevoerd door een van de beste Turkse admiraals Hasan Pasha, was niet alleen numeriek sterker, maar ook in artillerie: de Turken hadden 1.400 tegen 830 Russische kanonnen. De Turkse admiraal, die de sultan van de overwinning had verzekerd, beloofde de gevangengenomen Oesjakov in een ijzeren kooi door Istanbul te brengen.

Twee dagen lang duurde een felle strijd die, ondanks de moed en het doorzettingsvermogen van de Turken, eindigde met een overtuigende overwinning voor de Russen. Het vlaggenschip 74-kanons slagschip van het Turkse squadron "Kapudania" explodeerde en zonk met het grootste deel van de bemanning, en het 66-kanons slagschip "Meleki Bahri", zwaar beschadigd, gaf zich over. Daarnaast gaven nog een aantal hulpschepen van de Turken zich over. De vijand leed zware menselijke verliezen: alleen al kwamen meer dan tweeduizend matrozen en officieren om het leven. De verliezen van de Russen waren, ondanks de hevigheid van de tweedaagse strijd, minimaal: eenentwintig mensen stierven, vijfentwintig raakten gewond.

De overwinning bij Kaap Tendra verzekerde de dominantie van de Russische vloot in de Zwarte Zee en stelde een vloot van kleine schepen in staat de Donau op te klimmen naar het fort van Ismaël. Het bombardement op dit fort tijdens zijn briljante aanval door Suvorov in december van hetzelfde jaar heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de verovering van het fort.

Admiraal F. F. Ushakov ontving de Orde van St. George, 2e graad voor de overwinning. De glorie van de succesvolle en dappere marine-commandant weerklonk in heel Rusland. Het heette "Zee Suvorov". De overwinning bij Kaap Tendra was des te indrukwekkender omdat het de bitterheid wegspoelde van het falen van de Baltische Vloot, die in de zomer van diezelfde 1790, in de strijd met het Zweedse squadron bij Kotka, als gevolg van ernstige fouten van de Russische bevel, leed een verpletterende nederlaag.

Twee eeuwen later herdacht de federale wet van 13 maart 1995 "Op de dagen van militaire glorie en gedenkwaardige data van Rusland" de dag van 11 september als de dag van de overwinning bij Kaap Tendra. Het kleine verschil in datums is te wijten aan het cumulatieve tijdsverschil tussen de Juliaanse en Gregoriaanse kalenders.

Op deze dag worden feestelijke evenementen, parades, feestelijke wedstrijden en concerten gehouden op schepen en in de kusteenheden van de Russische marine. Traditioneel is het op 11 september dat de meest vooraanstaande matrozen, voormannen en officieren de Ushakov-medaille krijgen voor het uitvoeren van militaire plicht in omstandigheden die gepaard gaan met een risico voor het leven, evenals voor uitstekende prestaties in gevechtstraining en marinetraining. In sommige eenheden worden demonstratie-uitvoeringen gehouden, officieren demonstreren hun capaciteiten en vaardigheden.

Aanbevolen: