Hoe De Sjabbat Te Vieren?

Inhoudsopgave:

Hoe De Sjabbat Te Vieren?
Hoe De Sjabbat Te Vieren?

Video: Hoe De Sjabbat Te Vieren?

Video: Hoe De Sjabbat Te Vieren?
Video: Sabbath 2024, April
Anonim

Shabbat is een geschenk van onschatbare waarde dat ons door de Almachtige is gegeven. Van oudsher tot heden eert het Joodse volk tradities en werkt het niet op deze dag. Dit komt door het feit dat de Allerhoogste zes dagen lang de wereld heeft geschapen en veranderd, en in de zevende heeft hij haar geheiligd. Shabbat begint op vrijdag bij zonsondergang en eindigt op zaterdag bij zonsondergang.

Hoe de sjabbat te vieren?
Hoe de sjabbat te vieren?

Sjabbatwetten in het jodendom

Zaterdag is de tijd waarin elke Jood dicht tot God kan naderen en tijd kan doorbrengen met zijn gezin. De belangrijkste attributen op Shabbat zijn kaarsverlichting, twee challahs en koosjere wijn.

18 minuten voor zonsondergang op vrijdag, moet een vrouw Shabbat-kaarsen aansteken en een zegen uitspreken aan de Schepper. Vanaf dit moment tot het einde van de zon op zaterdag kunnen 39 soorten "arbeid" niet worden uitgevoerd, waaronder het aansteken en blussen van een brand. Nadat de vrouw de kaarsen heeft aangestoken, gaan de mannen naar de synagoge voor de Mincha-, Shabbat- en Maariv-gebeden.

Voor het begin van de maaltijd, waaraan de eigenaar van het huis moet deelnemen, zeggen ze kiddush (inwijding) bij een glas wijn en wassen ze hun handen. Na het uitspreken van de zegen snijdt het hoofd van de familie de challah waar hij een "teken" heeft gemaakt en doopt een stuk in zout, eet en snijdt de rest. Elk gezinslid zou een plakje challah moeten eten. Dan kun je feitelijk aan de maaltijd beginnen, bestaande uit een keur aan heerlijke gerechten. Meestal is er op de Shabbat-tafel een groot aantal salades, koude snacks, kippenbouillon, visgerechten en snoep. Na zonsondergang op zaterdag wordt havdala gezegd bij een glas wijn - een speciaal gebed dat de zaterdag scheidt van de komende weekdagen.

Sommige joden die in niet-religieuze gezinnen zijn opgegroeid, geloven dat het in de moderne tijd nauwelijks mogelijk is om de sabbatwetten te houden. De Almachtige, die ons de traditie van het vieren van de sabbat had gegeven, zorgde ervoor dat alle sabbatzaken werden opgelost zonder onze deelname. Probeer de Shabbat-geboden niet minstens één keer te overtreden, en je zult begrijpen hoe belangrijk dit is. Als we de sabbat vieren, rusten we niet alleen geestelijk en lichamelijk, maar houden we ook contact met de Almachtige.

Wat moet je doen op Sjabbat?

Zaterdag wordt ons gegeven zodat we nadenken over iets dieps, belangrijks en bijzonders. Op deze dag is het belangrijk om geen ruzie te maken met familie en vrienden, maar om je te verenigen en je samen te verheugen. Bijeenkomst op zaterdag biedt de gelegenheid om te leren over alle goede dingen die de afgelopen week zijn gebeurd. Je kunt niet alleen communiceren en dromen, maar ook zingen. Vergeet de zorgen die u in het dagelijks leven omringen, Shabbat is een tijd van ontspanning en rust.

Door de sabbatsgeboden in acht te nemen, geeft iemand uiting aan zijn geloof in de Schepper en erkent hij dat er naast materiële waarden ook hoge spirituele bezigheden in de wereld zijn. De Schepper gaf het vermogen om heilige gedachten te onderscheiden van secundaire en alledaagse - een essentie die elke gelovige zou moeten begrijpen.

Aanbevolen: