Hoe Breng Je De Vakantie In Nauryz Door

Inhoudsopgave:

Hoe Breng Je De Vakantie In Nauryz Door
Hoe Breng Je De Vakantie In Nauryz Door

Video: Hoe Breng Je De Vakantie In Nauryz Door

Video: Hoe Breng Je De Vakantie In Nauryz Door
Video: ВРДБД. МОЯ ВЕЛИКАЯ МАМА (SUB) 2024, April
Anonim

Nauryz is een van de oudste feestdagen op aarde. Onder verschillende namen bestaat het al meer dan vijfduizend jaar als viering van de lente en de vernieuwing van de natuur en wordt gevierd op 22 maart, de dag van de lentezonnewende. De Kazachse naam "Nauryz" wordt geassocieerd met de Iraanse nieuwjaarsvakantie Navruz, waarna de hele maand maart werd genoemd. In 1926 werd de feestdag geannuleerd als een overblijfsel uit het verleden en werd pas in 1991 gevierd, toen door het decreet van de president van de Kazachse SSR 22 maart opnieuw als een feestdag werd erkend.

Hoe breng je de vakantie in Nauryz door
Hoe breng je de vakantie in Nauryz door

instructies:

Stap 1

Andere namen voor Nauryz zijn Nauryz meiramy, Ulus day, Tajik Gulgardon en gulnavruz, Tatar Nardugan. De oude Grieken noemden hem Patrick. De viering van de lentezonnewende is gebaseerd op liefde voor de natuur. Op deze dag werd ze vernieuwd, "opgestaan", wakker uit een winterslaap.

Stap 2

Volgens de legende, hoe genereuzer Nauryz wordt gevierd, hoe rijker de oogst zal zijn en hoe welvarender het hele jaar door. Daarom wordt aan de vooravond van de vakantie een algemene schoonmaak van het huis gedaan, wordt het hele huishouden op orde gebracht. Alle containers zijn gevuld met eetbare melk, ayran, graan, water. Op deze dag probeert iedereen in een goed humeur te blijven, vrienden en geliefden te knuffelen, elkaar het allerbeste toe te wensen.

Stap 3

Nauryz komt bij zonsopgang, dus niemand slaapt tegen de tijd van zonsopgang. Alle mensen gaan met schoppen naar de eerder gevonden bron en ruimen de bron op. Daarna begint het planten van bomen. Uit deze gewoonte zijn uitspraken voortgekomen: "Haal een boom om - plant tien", "Laat een boom in de herinnering van een persoon blijven, in plaats van een kudde."

Stap 4

Daarna lopen drie blaffers in heldere kostuums door de straten, pleinen en binnenplaatsen en nodigen ze mensen uit voor de vakantie. Barkers nemen vaak het beeld van sprookjesfiguren: Aldar Kose, Zhirenshe, Karashash. Dan begint het plezier.

Stap 5

Gevechten dienen als amusement, ook mannen met vrouwen. Een meisje kon een ruiter tot een duel oproepen, waarbij enerzijds haar hand en hart en anderzijds zijn gehoorzaamheid en volledige gehoorzaamheid op het spel stonden. Er waren ook wedstrijden in tongbrekers en raadsels, gespeeld in Aykysh-uikysh, Audary-spec. Lekkernijen worden genereus uitgedeeld - een symbool van welvaart in het komende jaar.

Stap 6

De stier wordt 's middags geslacht. Bel-koterer wordt gemaakt van zijn vlees.

Stap 7

Na het middaggebed leest de mullah gebeden voor aan de voorouders, en het oudste familielid zegent het huishouden om het welzijn in huis te behouden. Het getal zeven moet op de feestdag aanwezig zijn: zeven kommen met Nauryz-kozhe gemaakt van zeven variëteiten van zeven soorten granen werden voor aksakals geplaatst, zeven ingrediënten in gerechten, enz.

Stap 8

'S Avonds, tot de zon ondergaat, strijden twee akyns in liederen en verzen voor het hele volk. Daarna steken mensen fakkels aan, gaan dansend, zingend en lachend de hele stad rond.

Aanbevolen: