Hoe De Bereginya-vakantie Wordt Gevierd

Hoe De Bereginya-vakantie Wordt Gevierd
Hoe De Bereginya-vakantie Wordt Gevierd

Video: Hoe De Bereginya-vakantie Wordt Gevierd

Video: Hoe De Bereginya-vakantie Wordt Gevierd
Video: 22 juli, zeg deze woorden niet, anders zal het lot straffen 2024, April
Anonim

De cultuur van de oude Slaven, die in de loop van de millennia grotendeels verloren is gegaan, is tegenwoordig van groot belang voor een grote verscheidenheid aan mensen. Bereginya is een van de meest mysterieuze godinnen in de Slavische mythologie. Overtuigingen in verband met Bereginya worden bestudeerd door etnografen en folkloristen, en liefhebbers en propagandisten van de Slavische cultuur proberen vakanties ter ere van haar te reconstrueren of nieuwe op basis daarvan uit te vinden.

Hoe de Bereginya-vakantie wordt gevierd
Hoe de Bereginya-vakantie wordt gevierd

Op 2 juli, volgens de oude stijl, of op 15 juli, volgens de nieuwe, vereerden de oude Slaven de stamvader van alles wat bestaat, de grote godin - Bereginya. Volgens het oude geloof verschijnt ze altijd vergezeld door stralende ruiters die de zon verpersoonlijken.

Het was gebruikelijk om zich tot Beregina te wenden tijdens het rijpen van het brood, wat getuigt dat ze tot de opperste beschermgoden van het menselijk ras behoorde.

De cultus van Beregini werd geassocieerd met een berk, dus op de dag dat de godin werd geëerd, gingen de meisjes naar het bos om deze boom te aanbidden. Ze vroegen de berk om geluk in de liefde. En de meest wanhopige betoverde een geliefde. Om dit te doen, haalden ze een klein berkentakje uit het bos en legden het stiekem op de drempel. Zodra de geliefde eroverheen stapte, pakte het meisje de tak op en zei: "Als deze staaf droogt, dus laat … (jongensnaam) uit liefde voor mij opdrogen", verborg ze het op een geheime, droge plaats.

Ze vereerden Bereginya als de patrones van de haard en familie, de bewaker van het huis tegen vijandige duistere krachten. De godin werd ook beschouwd als een assistent in alle boerenzaken en ondernemingen (ze gaf geneeskrachtige eigenschappen aan kruiden, beschermd vee en gewassen). Op de dag van verering nam Beregini geborduurde handdoeken het veld in en veegde zichzelf ermee af na het wassen. Men geloofde dat dit ritueel kracht en gezondheid zou brengen. De feestdag van Beregini was een vrije dag bij onze voorouders. Boerenarbeid op deze dag had niet mogen zijn.

Met de verspreiding van het christendom in Rusland versmolt het beeld van Bereginya geleidelijk met het beeld van de Moeder van God. En op 15 juli begonnen ze "The Raw Mother of God" te lezen. Als er die dag veel gele bladeren aan de bomen verschijnen, betekent dit dat de herfst en de winter vroeg zullen komen.

Sommige geleerden associëren beregina's met zeemeerminnen en kustmeisjes, waarbij de overleden, verloofde, maar nooit getrouwde bruiden veranderden in. Volgens populaire overtuigingen kwamen ze tijdens de Trinity- of Rusalnaya-week uit de andere wereld, dartelden, leidden rondedansen, lokten jongens. En toen de beregina's de aarde verlieten, regelden de mensen om ze uit te zien: maskers opzetten, plezier maken, harp spelen, zingen, dansen, over de vuren springen.

Tegenwoordig is er een grote belangstelling voor volkstradities en Slavische feestdagen, dus de viering van Bereginya's dag begon te herleven. Ze proberen van deze onofficiële vakantie een familiefeest te maken - voor volwassenen en kinderen. Centra en clubs voor de studie van de Slavische cultuur organiseren interactieve spellen en educatieve quizzen, houden festivals van volksmuziek en ambachten.

Aanbevolen: