Waarom Victory Day In Europa Op 8 Mei Wordt Gevierd

Inhoudsopgave:

Waarom Victory Day In Europa Op 8 Mei Wordt Gevierd
Waarom Victory Day In Europa Op 8 Mei Wordt Gevierd

Video: Waarom Victory Day In Europa Op 8 Mei Wordt Gevierd

Video: Waarom Victory Day In Europa Op 8 Mei Wordt Gevierd
Video: Podcast Pieter Hoogenraad - 8 mei Dag van de Overwinning op Duitsland 2024, Maart
Anonim

Een van de meest gerespecteerde feestdagen in Rusland is Victory Day. Zoals je weet wordt het gevierd op 9 mei. Zoals later bleek, niet overal. In Europa wordt op 8 mei de feestdag van de overwinning op het fascisme en het vinden van vrede gevierd.

https://www.mignews.com/aimages/05 13/080513 172334 79695 18
https://www.mignews.com/aimages/05 13/080513 172334 79695 18

Historische achtergrond

Daar is een historische basis voor. Op 7 mei 1945 in Frankrijk, in de stad Reims, ondertekenden de Amerikaanse legergeneraal Walter Bedell Smith, de opperbevelhebber van het Westelijk Front in Europa, Eisenhower en de Sovjet-generaal Ivan Susloparov de "Act van de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland" met het Duitse bevel, dat op 8 mei om 23.01 uur Midden-Europese tijd in werking zou treden. Op dat moment waren er nog steeds bloedige gevechten gaande in het Oosten, en er was nog bijna een week voor de bevrijding van Tsjechië.

De vertegenwoordiger van de militaire Sovjetmissie, Susloparov, werd gevraagd de tekst van de overgave voor te lezen en deze namens de Sovjetregering te ondertekenen. De ondertekening was gepland voor 2 uur en 30 minuten. 7 mei Ivan Susloparov stuurde de tekst van de wet met een bericht naar Moskou. Op de afgesproken tijd kreeg hij echter geen antwoord. Hij moest de verantwoordelijkheid voor zichzelf nemen en de "Akte van de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland" ondertekenen. De Sovjet-generaal voegde echter een notitie toe, volgens welke een ander, meer perfect, overgavedocument later zou kunnen worden ondertekend, als een van de geallieerde staten dit zou aankondigen.

De volgende dag, 8 mei, werd de wet op aandringen van Stalin door alle betrokken partijen in Berlijn geratificeerd. Op het moment dat Zhukov en de geallieerden het papierwerk afrondden, kwam de volgende dag in Sovjettijd - 9 mei. In de USSR werd zo'n belangrijke feestdag voor het Sovjetvolk vastgesteld op 9 mei, de datum van de officiële ondertekening van de wet. Het op 7 mei ondertekende verdrag wordt gewoonlijk de "Voorlopige Akte van de overgave van Duitsland" genoemd.

In Europa valt deze gebeurtenis samen met 8 mei, omdat op deze dag, in 1945, duizenden mensen vernamen dat het fascisme was verslagen, de straat op gingen en feestvierden.

V-E-dag

In Europa is de viering van Victory Day niet meer zo groot als in de eerste jaren na de oorlog. Reconstructies van vijandelijkheden, panorama's, tentoonstellingen van oude militaire wapens zijn al praktisch niet tevreden.

Duitsland was geen uitzondering in de viering van Victory Day. De feestdag wordt ook gevierd op 8 mei, maar het heeft de officiële naam "Dag van de bevrijding van het nationaal-socialisme en het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa". Het moderne Duitsland beschouwt zichzelf niet als de opvolger van de nazi-staat, daarom worden op deze dag kransen gelegd bij het monument voor de bevrijders.

In 2005 besloot de Algemene Vergadering van de VN om 8 en 9 mei te beschouwen als dagen van rouw en verzoening. Deze dagen staan in het teken van de herinnering aan hen die hun leven hebben gegeven voor de vrede op aarde.

Aanbevolen: