Waarom Vieren Ze 1 April?

Inhoudsopgave:

Waarom Vieren Ze 1 April?
Waarom Vieren Ze 1 April?

Video: Waarom Vieren Ze 1 April?

Video: Waarom Vieren Ze 1 April?
Video: 1 April... waarom eigenlijk? | NOS op 3 2024, April
Anonim

De gewoonte om op 1 april te pinnen, grappen te maken en plezier te hebben is in veel landen. Waar komt deze ietwat vreemde maar leuke feestdag vandaan die over de hele wereld wordt gevierd? De oorsprong blijft onduidelijk. Er zijn veel verschillende hypothesen over de oorsprong van April Fools' tradities. Maar ze zijn het erover eens dat hun wortels diep in de Europese middeleeuwse carnavals- en balagancultuur liggen.

Waarom vieren ze 1 april
Waarom vieren ze 1 april

instructies:

Stap 1

De meest populaire theorie zegt dat dit het geval was. In Frankrijk werd tot 1582, dat in die tijd leefde volgens de Juliaanse kalender, het nieuwe jaar gevierd van 25 maart tot 1 april. Toen besloten de autoriteiten om de Gregoriaanse kalender in te voeren, dus de nieuwjaarsvakantie werd uitgesteld tot 1 januari - de tijd die we gewend zijn. Maar dit nieuws bereikte niet iedereen, en velen bleven, uit onwetendheid of koppigheid, opmerken, zoals ze eerder hadden gedaan. De meer gevorderde burgers hebben een traditie ontwikkeld om grappen te maken met de onwetenden. Meestal konden ze, onopgemerkt door een persoon, een papieren vis op hun rug bevestigen en hem plagen met de "aprilvis". Er was ook een amusante gewoonte, en hij leeft nog, om een dwaas ergens heen te sturen met een nietszeggende opdracht.

Stap 2

Maar als we bedenken dat de oorsprong van de vakantie op deze manier plaatsvond, is het niet duidelijk waarom het populair werd in heel Europa. Protestantse landen als Schotland, Duitsland en Engeland namen de nieuwe Gregoriaanse kalender immers pas in de 19e eeuw over. En lang daarvoor vierden ze 1 april. Maar de reden voor de vakantie kon niet later verschijnen dan de vakantie zelf!

Stap 3

Uit dit alles volgt dat 1 april diepere wortels heeft, omdat er al eerder zulke feesten waren - in de middeleeuwen en in de oudheid. Tot de oude Romeinse voorgangers behoren Hilaria en Saturnalia, toen het nodig was om van kleding te veranderen en zich heftig te verheugen. Er is ook informatie dat ter ere van de god van het lachen de Kelten vroeger ook een vakantie hadden. Deze gebruiken worden beschouwd als de vroegste voorouders van de 1 aprilgrappen.

Stap 4

Je kunt het middeleeuwse feest der Dwazen, een afstammeling van Saturnalia, beschouwen als een prototype van de moderne Dag van de April Fools. Het werd vooral in Frankrijk gevierd en het hoofdthema was een bespotting van kerkrituelen en de verkiezing van een grappende paus. Ondanks tegenstand van de kerk duurde het festival tot de 16e eeuw. Dan was carnaval de enige manier om zoveel te dollen als je wilt.

Stap 5

Er is ook een theorie die zegt dat deze feestdag zijn oorsprong vond in het oude Rome, waar het feest van de dwazen half februari werd gevierd, en werd geassocieerd met de viering van de godheid van het lachen. Er zijn ook beweringen dat 1 april zijn oorsprong vindt in het oude India, waar de grapvakantie op 31 maart werd gehouden. Er is ook een mening dat in de oudheid op 1 april, maar alleen ter ere van het nieuwe jaar, de Ieren ook grappen maakten. In de IJslandse sagen staat geschreven dat de traditie van misleiding op 1 april door de goden werd geïntroduceerd ter nagedachtenis aan de dochter van Thias, wiens naam Skadea was.

Stap 6

De wetenschappelijke hypothese zegt dat het optreden van de Dag der Dwazen wordt geassocieerd met de lente-equinox. Toen de seizoenen veranderden, leken alle natuurlijke en sociale wetten enige tijd hun kracht te verliezen. Redelijk, adequaat gedrag veranderde in het tegenovergestelde: de mensen vierden feest en stonden zichzelf verschillende rally's toe over hun superieuren, hoewel ze op andere momenten voor dergelijk gedrag iets essentieels en gemakkelijk konden verliezen. Culturologen verklaren de gewoonte om een papieren vis op de rug van een "dwaas" te hangen door het feit dat in Frankrijk, met het begin van de lente, jonge vissen in grote hoeveelheden in reservoirs verschenen, en zo onervaren dat het gemakkelijk te vangen was.

Stap 7

En er is ook een versie die de Napolitaanse koning Monterey heeft bijgedragen aan het ontstaan van de feestdag. Vis werd voor hem klaargemaakt ter ere van de feestdag, die werd gevierd ter gelegenheid van het einde van de aardbeving, en een jaar later eiste hij precies hetzelfde. Maar dezelfde kon niet worden gevonden en de chef-kok besloot er nog een te koken, die sterk leek op de gewenste. De koning herkende de vervanging, maar werd niet boos en zelfs opgevrolijkt. Sindsdien zijn aprilgrappen een gewoonte geworden.

Stap 8

In Rusland kregen 1 aprilgrappen na zo'n incident voet aan de grond. Op een vroege ochtend sloegen de inwoners van St. Petersburg een alarmerend alarm vanuit hun bed, wat meestal een brand aankondigde. Het bleek een grap te zijn en het gebeurde op 1 april. Het verhaal is ook bekend dat op deze dag Duitse acteurs Peter I en het publiek, die zich verzamelden voor het stuk, bedrogen en in plaats van het stuk te presenteren, een spandoek op het toneel zetten: "April Fools' Day." Dit gedrag maakte Peter niet boos, en bij het verlaten van het theater zei hij alleen: "De vrijheid van de komieken."

Aanbevolen: