Terwijl De Dag Van De Nationale Pers Van Azerbeidzjan Wordt Gevierd

Terwijl De Dag Van De Nationale Pers Van Azerbeidzjan Wordt Gevierd
Terwijl De Dag Van De Nationale Pers Van Azerbeidzjan Wordt Gevierd

Video: Terwijl De Dag Van De Nationale Pers Van Azerbeidzjan Wordt Gevierd

Video: Terwijl De Dag Van De Nationale Pers Van Azerbeidzjan Wordt Gevierd
Video: Sheki, Kish u0026 Balaken, Azerbaijan 2024, April
Anonim

In het midden van de 19e eeuw, of liever in de zomer van 1875, debuteerde de eerste Azerbeidzjaanse krant "Ekinchi", wat "Plowman" betekent in het Russisch. Daarom wordt, nadat de republiek in 1991 onafhankelijk werd, jaarlijks op 22 juli de Nationale Persdag gevierd in Azerbeidzjan. Maar in het afgelopen decennium is deze feestdag helemaal niet gevierd.

Terwijl de dag van de nationale pers van Azerbeidzjan wordt gevierd
Terwijl de dag van de nationale pers van Azerbeidzjan wordt gevierd

Op 22 juli 2012 vierde de Republiek Azerbeidzjan de Nationale Persdag. Op deze feestdag brachten leden van mensenrechtenorganisaties en correspondenten van onafhankelijke media hulde bij de graven van beroemde Azerbeidzjaanse journalisten: Najaf Najafov, Elmar Huseynov en Hasan bey Zardabi, die zich wijdden aan dit gevaarlijke beroep en er hun leven voor gaven.

Emir Huseynov, hoofd van het Institute for Freedom and Safety of Reporters, gaf een interview aan de correspondent van de krant "Caucasian Knot". Daarin sprak hij zijn spijt uit dat de republiek de persvakantie al een aantal jaren niet meer viert. Journalistiek doen in Azerbeidzjan is volgens hem nogal riskant. Omdat je hier eer, gezondheid, vrijheid en zelfs het leven kunt verliezen.

Veel correspondenten en jongerenactivisten zitten nog steeds achter de tralies. Er zijn verschillende aanklachten tegen hen ingediend: verraad, het aanzetten tot religieuze en rassenhaat, de dreiging van terrorisme en zelfs belastingontduiking. Op dit moment zijn 4 correspondenten en 2 bloggers in hechtenis genomen.

Shahin Khadzhiyev, de redacteur van het bureau Turan, sprak over het feit dat het nu zeer onrendabel is om in Azerbeidzjan aan journalistiek te doen. Daarom is een van de problemen van deze Kaukasische staat het gebrek aan concurrentie. Om waarheidsgetrouwe informatie in de pers te tonen, heeft men immers vaak te maken met politieke belangen.

Volgens de redacteur blijft de Azerbeidzjaanse advertentiemarkt onder staatscontrole. In een moeilijke financiële situatie zijn veel media-editors gedwongen de instructies van de autoriteiten op te volgen en zich terug te trekken uit hun posities om hun publicaties op de een of andere manier te laten voortbestaan. Ook wordt er aanzienlijke druk uitgeoefend op de pers door oligarchen die hun spel spelen in de economie en politiek van de republiek.

Het gebrek aan vooruitzichten voor dit beroep in Azerbeidzjan werd ook bevestigd door de leraar van Baku University Zeynal Mammadli. Hij verklaarde dat de enige uitweg is om het maatschappelijk middenveld te versterken, een sfeer van een democratische markt en pluralisme te verzekeren. En de huidige geest van monopolie doodt de ontwikkeling van de journalistiek in de republiek.

Tot slot, volgens Bakhtiyar Sadigov, redacteur van de krant "Azerbeidzjan", bestaan de media van de republieken volledig met de steun van de staat. Hij beweert dat de regering schulden heeft afgeschreven bij veel uitgevers en media en zelfs leningen aan de pers heeft verstrekt. Daarnaast is in Azerbeidzjan het State Media Support Fund georganiseerd.

Als gevolg daarvan veroordeelden de meeste redacteuren van onafhankelijke kranten de autoriteiten wegens onrecht. Aan de vooravond van Free Press Day zei de Amerikaanse president Barack Obama ook dat Azerbeidzjan een van de landen is waar het recht op persvrijheid niet wordt uitgeoefend.

Niettemin werd de vakantie ter ere van de Dag van de Nationale Pers van Azerbeidzjan gekenmerkt door een concert op het podium van Buta Palace. Op 22 juli vond een concert plaats van de beroemde Azerbeidzjaanse zanger Roya samen met Leonid Agutin, geëerd artiest van Rusland.

En op 24 juli, ter ere van deze viering, ontmoette de afgevaardigde van de Nieuw-Azerbeidzjaanse Partij, Ali Ahmadov, op het hoofdkantoor de redacteuren van de toonaangevende mediakanalen van het land en feliciteerde hen met hun professionele vakantie. Tijdens de bijeenkomst informeerde hij de gasten over de prestaties van de correspondenten van de republiek, over de verdere doelstellingen van het werk aan de ontwikkeling van de pers, over de aandacht die president Ilham Aliyev aan de media besteedde. Ook wenste hij zijn collega's verder succes in hun werk.

Aanbevolen: