Hoe We Rusten Op 8 Maart In Rusland

Inhoudsopgave:

Hoe We Rusten Op 8 Maart In Rusland
Hoe We Rusten Op 8 Maart In Rusland

Video: Hoe We Rusten Op 8 Maart In Rusland

Video: Hoe We Rusten Op 8 Maart In Rusland
Video: 28 панфиловцев. Самая полная версия. Panfilov's 28 Men (English subtitles) 2024, April
Anonim

In 2016 wordt het weekend van 8 maart verlengd - een vierdaagse minivakantie valt samen met de eerste nationale feestdag in de lente, zodat je Internationale Vrouwendag volledig kunt vieren.

Hoe we rusten op 8 maart 2016 in Rusland
Hoe we rusten op 8 maart 2016 in Rusland

Verplaatsing van het weekend naar 8 maart 2016

In 2016 wordt Internationale Vrouwendag gevierd op dinsdag - dit is de dag die op 8 maart valt. In de afgelopen jaren is het in Rusland gebruikelijk om de feestdagen niet te "breken". Daarom, als een feestdag op dinsdag of donderdag wordt gevierd, wordt de enige werkdag die deze scheidt van het weekend ook een rustdag - zaterdag of zondag wordt er niet op overgedragen. Het schema voor het uitstellen van het weekend wordt jaarlijks goedgekeurd door de regering van de Russische Federatie.

Dit jaar is, conform het schema van maandag 7 maart, de vrije dag verschoven naar 3 januari (zondag). Zo zullen we op 8 maart in 2016 vier dagen op rij rusten - beginnend op zaterdag (de vijfde) en eindigend op dinsdag (de achtste). Daarna hebben de inwoners van het land een verkorte - driedaagse - werkweek.

Tegelijkertijd zal de laatste vrijdag voor het weekend van 8 maart een gewone, geen verkorte werkdag zijn - omdat deze niet wordt gevolgd door een feestdag in de kalender, maar door een gewone zaterdag.

Voor organisaties die werken met een zesdaagse werkweek, evenals voor scholieren en studenten die op zaterdag studeren, zal de vakantie van maart drie dagen zijn - van zondag tot dinsdag.

Rustdagen voor 8 maart - 2016

Als we de minivakantie van maart overdag beschouwen, ziet het rustschema voor 8 maart er als volgt uit:

  • zaterdag 5 maart - vrije dag (exclusief degenen die zes dagen werken of studeren);
  • Zondag 6 maart is een gewone vrije dag;
  • Maandag 7 maart - een extra vrije dag voor iedereen, uitgesteld vanaf 3 januari;
  • Dinsdag 8 maart is een feestdag.
Vrije dagen op 8 maart 2016
Vrije dagen op 8 maart 2016

Uit de geschiedenis van de feestdag op 8 maart

Op 8 maart 2016 rusten ze voor de 51e keer in Rusland: een halve eeuw geleden, in 1966, werd Internationale Vrouwendag in de USSR voor het eerst niet-werkend. En ondanks de verandering in het politieke regime, blijft dat tot op de dag van vandaag zo.

De feestdag had toen al een lange achtergrond: op 8 maart werden de gebeurtenissen geteld sinds 1957. Toen vond in New York de beroemde "mars van lege pannen" plaats - een staking van vrouwen die in de lichte industrie werkten, tot het uiterste gedreven door een werkdag om 16 uur voor een mager loon. Trouwens, de "mars" bleek productief te zijn: daarna begonnen vrouwen 10 uur per dag te werken. En in 1908, op dezelfde dag (en opnieuw in New York), vond opnieuw een massale protestactie voor vrouwen plaats: meer dan 15 duizend vrouwen eisten gelijkheid: loon zonder "korting" voor geslacht, nog een vermindering van de werkdag en het verlenen van de zwakker geslacht het recht om te stemmen …

Twee jaar later, op een internationale vrouwenconferentie in Kopenhagen, kwam Clara Zetkin op het idee om een internationale vrouwendag in het leven te roepen. Er werd aangenomen dat vrouwen van de wereld op 8 maart massale acties zouden organiseren om de aandacht van het publiek op hun problemen te vestigen. Dit initiatief werd gesteund - en al snel begon de achtste dag van de lente in veel landen van de wereld te worden gevierd.

Na de Oktoberrevolutie van 1917, toen vrouwen in de meeste landen niet langer "tweederangsmensen" zijn, werd 8 maart vooral in socialistische landen gevierd. Sinds 1975 is het opgenomen in de VN-kalender.

weekend op 8 maart
weekend op 8 maart

In de USSR, in de tweede helft van de 20e eeuw, verloor 8 maart uiteindelijk zijn politisering en werd niet langer geassocieerd met de strijd voor vrouwenrechten - en veranderde geleidelijk in een 'vakantie voor alle vrouwen'. In die tijd werd Moederdag niet apart gevierd in het land, Valentijnsdag werd niet gevierd - en 8 maart werd een gelegenheid om liefde en dankbaarheid te uiten aan echtgenotes en moeders, vriendinnen en collega's. De eerste lentebloemen - mimosa en tulpen - werden de onofficiële symbolen van de feestdag. En een van de wijdverbreide tradities van de vakantie zijn "rollenspellen" voor het gezin: op deze dag probeerden echtgenoten en kinderen al het huishoudelijk werk over te nemen dat een vrouw gewoonlijk doet, waardoor de held van de gelegenheid de gelegenheid krijgt om in maart uit te rusten 8e.

Aanbevolen: